fbpx
Pre trudnoćeZatrudnjivanje

Koje je najbolje doba godine za zatrudnjivanje?

Da li znate da je bolje određeno doba godine za zatrudnjivanje i koji je to period? Suštinski je septembar najpopularniji, a onda i ceo period do nove godine. Najveće šanse za uspeh su krajem novembra i početkom decembra. Prema istraživanjima Univerziteta u Bostonu najveća šansa je između 25. novembra do 2. decembra za žene u Americi i Kanadi, obzirom da je klima slična, može se reći isto i za Evropu. Izvor: BU

parovi koji uvek imaju dobar seks

Najbolje doba godine za zatrudnjivanje

Veliko istraživanje objavljeno u časopisu „Hjuman reprodakšn“ smatra da je upravo ovo period koji je je najbolji za zatrudnjivanje na uzorku od 14.000 žena koje su manje od pola godine pokušavale da ostanu trudne. Studija je rađena u Danskoj (oko 8.000 žena) i u SAD i Kanadi (oko 6.000 žena). Nijedna od žena nije imala terapiju za poboljšanje plodnosti, a čak 77% je ostalo u drugom stanju tokom trajanja studije. Izvor: OxfordAcademic

Broj porođaja u ovim zemljama dostiže vrhunac u avgustu i septembru, što se poklapa sa ovom studijom.

parovi 8

Zašto plodnost varira tokom godine?

Ova studija nije predstavila razloge ovih vremenskih promena u plodnosti kod parova, ali postoje neke hipoteze. Meteorološke varijable ukazuju na to da da plodnost kod muškaraca može biti niža tokom leta zbog visokih temperatura. Sa druge strane, izloženost sunčevim zracima dovodi do višeg nivoa vitamina D, a on pozitivno utiče na plodnost i zdravlje jajnih ćelija.

Faktori okruženja koji uključuju i zagađenje vazduha, između ostalog. Parovi nekada planiraju trudnoću tako da se beba rodi u periodu koji im odgovara ili jednostavno imaju više vremena tokom godišnjeg odmora da „rade na bebi“.   

Pročitajte: Bazalna temperatura: Merenje bazalne temperature

doba godine za zatrudnjivanje
Doba godine za zatrudnjivanje – Photo by Candice Picard on Unsplash

Objavljen: 15. septembar 2023. godine, ažuriran: 3. januar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button