fbpx
Neplodnost

10 najčešćih mitova o plodnosti

Iako je sterilitet veoma čest, postoji nekoliko mitova o plodnosti koji zapravo nemaju veze sa time da li ćete moći da ostanete u drugom stanju.

Šta je istina, a šta mit o plodnosti?

Ima mnogo netačnih pretpostavki o plodnosti i sterilitetu. Kada je American Fertility Association sprovela anketu sa 15 pitanja o osnovnim činjenicama o plodnosti, samo je jedna od preko 12 hiljada anketiranih osoba na sva pitanja odgovorila tačno.

Šta je uzok tolikih zabluda o začeću?

Većina od njih su samo bapske priče, koje su često i dugo prepričavane. Kada čujete da neko kaže ”prijateljica moje koleginice” ili ”sestra drugarice mog brata”, ne znate da li je priča tačna i koliko je verno prenesena. Neke činjenice su tačne, ali pogrešno prikazane. U svakom slučaju, nije nešto u šta se možete pouzdati. Upravo zbog ovoga i nedovoljne edukacije, mnogo ljudi ima potpuno pogrešnu sliku o funkcionisanju reproduktivnih organa. 

Najčešći mitovi o plodnosti 

Mit broj 1:

Dobro zdravlje = dobra plodnost

Jedan od najčešćih mitova o plodnosti je da osobe sa dobrim zdravljem imaju veće šanse za začeće. Posebno u to veruju žene. Misle da sve dok se brinu o sebi i svom zdravlju, tako što će pravilno jesti, neće pušiti i redovno će vežbati, nema šanse da imaju problema sa plodnošću. Ali to često nije tako jednostavno. Plodnost opada sa godinama, bez obzira na opšte stanje organizma i dobro zdravlje. Jednostavno, ne postoji ništa što može da odloži smanjenje plodnosti.

Mit broj 2:

Problemi sa plodnošću počinju u 35. godini života

Činjenice pokazuju da se plodnost žene menja kroz život, a ne da ona odjednom opadne počev od 35. godine. Ustvari, mnoge žene dostignu vrhunac po pitanju plodnosti već u svojim ranim dvadesetim godinama. Ovo je ujedno i doba kada većina žena uopšte ne razmišlja da ima decu, pa ni o tome da biološki sat neumorno otkucava. Stoga je jako bitno da se žene upoznaju sa ovim u ranoj mladosti, budu svesne da se šanse za začeče menjaju i time možda spreče suočavanje sa bolnim iskustvima kasnije.

Mit broj 3:

Neplodnost je ženski problem

Jedan od najčešćih mitova koji kruže je da, ako postoji problem da par dobije bebu, podrazumeva se da je odgovorna strana – žena. Istina je da je uzrok oko 40 posto problema neplodnost muškarca. Kod 40 posto je problem kod žena. A kod preostalih 20 posto je problem kod oba partnera ili je uzrok nepoznat. 

Mit broj 4:

Svakodnevni seks pomaže začeću

Imati seks češće nego uobičajeno neće povećati vaše šanse za trudnoću. Iako potencijal sperme muškarca ne može da bude “potrošen” zbog čestih seksualnih odnosa, seks svaki drugi dan u vreme ovulacije, je dovoljan jer sperma može da preživi u proseku dva do pet dana.

Mit broj 5: 

Pilula smanjuje plodnost

Ništa ne ukazuje da stalno korišćenje kontracepcijskih pilula može da negativno utiče na plodnost u budućnosti. S obzirom da se razgrade u organizmu za nekih 24 sata, one nemaju mnogo uticaja na samu sposobnost tela da dođe do trudnoće.

Neke činjenice čak ukazuju da korišćenje hormonskih preparata (tableta, flastera ili vaginalnog prstena), ustvari može da pomogne u povećanju plodnosti kod nekih žena. Ti preparati se koriste za lečenje i/ili smanjenje simptoma različitih bolesti koje su uzrok neplodnosti, kao što je na primer endometrioza.

Mit broj 6: 

Začeće se događa u samom momentu seksa

S obzirom da spermatozoidi mogu da prežive u ženskim reproduktivnim organima čak 3-5 dana, žena može da ostane trudna iako je imala seksualni odnos nekoliko dana pre same ovulacije.

Mit broj 7:

Stres je uzrok neplodnosti

Smatra se da stres nema uticaj na samu plodnost ni kod muškarca ni kod žene. Na spajanje spermatozoida i jajne ćelije ne utiče normalan nivo stresa. 

Stres, i to ne onaj svakodnevni već se pre misli na ekstremne slučajeve i stresne događaje, može da utiče na hormone i time dovede do blokiranja ovulacije. Ako stres koji proživljavate utiče na kvalitet vašeg života, on takođe može da utiče i na plodnost. Tu od koristi mogu da budu akupunktura i druge alternativne metode za one koji ozbiljno pate od stresa.

Mit broj 8: 

Začeće je jednostavno nakon prvog deteta

Često se smatra da je samo prvi put problem ostati u drugom stanju, a da nakon toga sve ide lako. Međutim, tu nema garancija.

Često se desi da prve (prethodne) trudnoće mogu da učine matericu neprikladnom za novo začeće. Tu je i faktor starosti žene, jer rezerve jajnika mogu da postanu ograničene.

Ovo stanje se naziva sekundarna neplodnost (problem začeća drugog ili sledećeg deteta) i češća je pojava nego što verovatno mislite.

Mit broj 9:

Ovulacija se događa 14. dan ciklusa mitova o plodnosti

“Školski” menstrualni ciklus traje 28 dana. Međutim, nije svaka žena ista. Kod mnogih žena ciklusi traju između 21 dana i 35 dana. Ovulacija se dogodila na dan koji ćete izračunati brojanjem unazad 14 dana od poslednjeg dana svog ciklusa. To može da bude 14. dan, ali i 12. ili 20. dan ciklusa. Dakle, ako vam ciklus traje 35 dana, ovulacija je 21. dana. Ako vam ciklus traje 14 dana, ovulacija je 10. dana.

Naprednije metode za predviđanje dana ovulacije možda vam mogu više pomoći: pomoću merenja bazalne temperature tela, posmatranja promena cervikalne sluzi ili testiranjem pljuvačke ili urina na prisustvo hormona koji ukazuju da je ovulacija blizu.

Mit broj 10

Ne može se zatrudneti za vreme menstrualnog krvarenja

S obzirom na to da sam momenat ovulacije varira kod žena, moguće je da žena zatrudni za vreme menstruacije. Nekad se dešava da žena ovulira već, na primer, sedmi dan ili da ima duže krvarenje koje traje do ovulacije. A s obzirom da smo već istakli da sperma može da preživi u cervikalnoj sluzi prosečno tri do pet dana, sve je moguće.

Photo by Yan Krukov from Pexels

Save

Save

Save

Save

Save

Related Articles

Back to top button