fbpx
Zdravlje deteta

Dečije bolesti: Uobičajene dečije bolesti – koje su zarazne, a koje nisu?

Milion puta smo čuli za izraz: „sve su to dečije bolesti“, kada hoćemo da kažemo da je nešto uobičajeno i da mora proći. Dečije bolesti zaista niko nije izbegao, ma koliko čuvali dete od okruženja. Prehlade, zarazne bolesti, infekcije – sve su to stanja sa kojima se suočavamo. Koje su od njih zarazne, koje nisu? Kada dete treba izolovati, a kada može da ide u kolektiv? Šta možete očekivati tokom prvih detetovih godina?

Uobičajene dečije bolesti

1. Prehlada kod mlađe dece

Možda vam se čini da je dete prečesto bolesno, ali statistika kaže da je normalno da dete između jedne i tri godine bude do 12 puta godišnje prehlađeno. Izvor: AAAAI

Dete se oseća najgore od trećeg do petog dana prehlade, kada je najzaraznije. Međutim, simptomi mogu da traju do dve nedelje, a deca su sve vreme zarazna. Ne možete ih danima držati izolovane, zato često perite ruke i držite ih izolovane od druge dece kada je prehlada na vrhuncu. Boja sekreta iz nosa ne utiče na to da li su zarazni, jer su i providan i žut i zelen sekret izvor zaraze za druge.

Kako lečiti dete od prehlade?

Bilo bi dobro da dete više odmara dok traje prehlada. Stavljajte mu fiziološki rastvor i kapi u nos po potrebi. Redovno provetravajte prostoriju i maloj deci obavezno sekret izvlačite pumpicom. Prehlade se ne leče antibioticima, a ne savetuje se ni davanje sirupa protiv prehlade deci mlađoj od 6 godina.

2. Infekcija uha

Jedna od najčešćih dečijih infekcija je ihfakcija uha. Do nje često dolazi i nakon prehlade. Pročitajte: Zapušen nosić i upala uha: Da li je tačno da kod beba prehlada može da uzrokuje infekciju uha? Bakterije koje se nalaze iza bubne opne stvaraju pritisak u srednjem ušnom kanalu koje počinju da bole, a javljaju se i temperatura, loš apetit, nervoza i poremećaj spavanja. Infekcije uha obično NISU ZARAZNE.

Kako se leči infekcija uha?

Dok su se ranije infekcije uha lečile antibioticima, danas se uglavnom savetuju samo lekovi protiv bolova. Ovo je adekvatno lečenje za decu koja umeju da saopšte šta ih i kada boli. Svakako će infekcija uha koja se javi kao posledica prehlade proći sama. Ukoliko se radi o infekciji nastaloj kao posledica bakterija, biće prepisani antibiotici.

demetra 58
Photo by krakenimages on Unsplash
3. Konjuktivitis – crveno oko

Kada pričamo o tome koje su česte dečije bolesti, bakterijski ili virusni konjuktivitis je jedna od njih. On se odlikuje pojavom crvenog oka i kapka, odnosno oba oka. Prateći se javljaju svrab, bol i krmeljivost očiju. Konjuktivitis je jedna od najzaraznijih bolesti. Verovatno će se brzo raširiti po okruženje, dobiće ga druga deca, a možda i članovi porodice. Zaraznost prestaje nakon 24 sata od početka lečenja. Ukoliko je u pitanju bakterijski konjuktivitis, lekar će prepisati antibiotske kapi.

4. Dečije bolesti – Upala grla

Bakterijska upala grla može uključivati bol u grlu, temperaturu, glavobolju, smanjen apetit, bolove u stomaku i mučninu. Bris grla će najbrže pokazati da li se radi o streptokoku. Streptokoke se šire kijanjem, kašljem i deljenjem posuđa, međutim, dete je zarazno pre nego što se infekcija pojavi.

Streptokoka se može zadržati dugo, na primer, na četkici za zube. Najbolje je da kupite novu i dete počne da je koristi 24 sata nakon što je započelo terapiju antibioticima. Na ovaj način će se smanjiti rizik od nove zaraze. Izvor: Parents

Česte dečije bolesti: Povraćanje i dijareja

Stomačni virusi su veoma česti kod dece. Oni su uzrokovani virusima koji napadaju crevni trakt. Deca mogu imati: rotavirus, norovirus ili neki treći. Povraćanje se obično završava nakon 24 do 48 sati, a dijareja može trajati nedelju dana i više.

Stomačni virusi su zarazni, te će i dete moći da zarazi drugu decu sa ovim simptomima. Dete neće preneti zarazu samo ako se radi o trovanju, ali u svakom slučaju ga nećete slati u kolektiv. Zaraznost traje od prvog simptoma, pa sve do ponovnog formiranja stolice.

Ukoliko se javi krv u stolici ili visoka temperatura, možda se radi o bakterijskoj infekciji, pa je potrebno dati uzorak stolice na analizu. Dok rezultati ne stignu, potrebno je da dete bude kod kuće. Nekada zaraženost traje par nedelja, a dete sve do potpunog izlečenja ne treba slati u kolektiv, čak i ako više nema simptome.

Kako se leče povraćanje i dijareja?

Potrebno je da detetu dajete blagu hranu i puno tečnosti. Važno je da uzima elektrolite i dok dete unosi dovoljno tečnosti i ne deluje da je dehidriralno ne morate ga voditi na infuziju. Više: Dijareja i ishrana – Dijeta kod proliva

Upala pluća kod dece

Upala pluća kod dece je češća zimi, kada su virusi učestaliji i može da izazove simptome slične astmi koji traju i do nekoliko nedelja, ali se ne radi o teškom obliku bolesti. Bakterijska upala pluća kod dece je dosta ređa i obično uzrokuje da je klinička slika kod dece dosta teža, praćena temperaturom, letargijom i kašljem. Obe vrste upale pluća se šire kašljem i kijanjem, pa su deca zarazna sve dok postoje simptomi. Najzaraznija su između trećeg i petog dana, a kod bakterijske upale pluća zaraznost prestaje nakon 48 sati od početka antibiotske terapije.

Kako se leči upala pluća?

Odmor je najbolji lek, posebno kada deca imaju i otežano disanje. Ako je problem sa disanjem veliki, prepisuje se i lek za otvaranje disajnih puteva, a kada se radi o bakterijskoj upali pluća, kao što smo već spomenuli, daje se antibiotska terapija.

zivotne lekcije iz Diznijevih 3

Peta bolest (infektivni eritem ili Parvovirus B19)

Parvovirus je veoma česta virusna infekcija koja se manifestuje jako crvenim osipom na obrazima. Češća je kod dece, nego kod odraslih i može se javiti i na drugim delovima tela: rukama, nogama, leđima, grudnom košu i zadnjici. Ne možete učiniti ništa da sprečite širenje ove bolesti jer dete nakon izbijanja više nije zarazno. Pre izbijanja može proći i do dve nedelje, a tretman ne postoji. Nije potrebno ni uzimanje antibiotika. Javlja se nekada temperatura koju treba obarati ako je visoka, koja traje nekoliko dana i osip koji može potrajati i par nedelja.

Česte dečije bolesti: Ovčije boginje (varičele)

Varičele su virusna infekcija koja izaziva osip, svrab i male vodene plihove na koži koji mogu dovesti do infekcija, a komplikacija ovčijih boginja su upala pluća, sepsa i meningitis. Što je pacijent stariji to su simptomi i komplikacije teži. Deca su zarazna pet dana pre nego što se prvi simptomi jave.

Lečenje se sprovodi tako što dete odmara, u slučaju visokih temperatura daje se sirup. Važno je da ne izbegavate kupanje.

Obavezno kupajte dete sa boginjama, kako bi izbegli da dođe do infekcije i komplikacija. Intimne delove perite blagim sapunom, a telo vodom. Kosu perite nakon formiranja krasti. Nakon vađenja iz vode, tapkajte telo peškirom, nemojte trljati da ne dođe do kidanja boginja. Zatim na boginje nanesite penu ili krečno mleko.

Ovčije boginje spadaju u česte dečije bolesti. Tokom trajanja boginja dete isključite iz kolektiva. Idealno bi bilo i nekoliko nedelja posle toga, jer je imunitet oslabljen i lako dolazi do komplikovanih infekcija grla i pluća.

Impetigo

Impetigo je bakterijska infekcija kože koja obično počinje oko nozdrva, a može da se pojavi bilo gde na koži. Uzročnik je streptokoka ili stafilokoka, a koža je boje meda. Ova infekcija nije opasna i otporna je na većinu antibiotika. Širi se direktnim kontaktom. Dete koje dodiruje infekciju, a zatim pipne radnu površinu ili igračku će razneti bakteriju. Leči se antibiotskom terapijom u trajanju od sedam do deset dana.

Česte dečije bolesti: Rozeola

Rozeola je uobičajen dečiji virus koji izaziva visoku temperaturu 3 do 5 dana. Kada temperatura prođe, dete će razviti crvenilo po telu u vidu osipa koje može da traje još dan ili dva. Sačekajte 24 sata nakon što temperatura prestane te onda možete pustiti dete da se igra sa drugom decom. Osip se obično ne pojavljuje sve dok temperatura skroz ne prestane, a tada dete više nije zarazno. Antibiotici ne leče ovu bolest obzirom da se radi o virusu, te je jedina opcija sirup za obaranje temperature.

Laringitis – dečija bolest

Ime ove bolesti potiče od kašlja koji podseća na lavež psa. Prilikom virusne infekcije dolazi do oticanja gornjih disajnih puteva koji su obično praćeni temperaturom i simptomi traju od pet do sedam dana. Laringitis je zarazan sve dok su temperatura i kašalj prisutni, te decu držite kod kuće dok ne prestane.

Kako se leči laringitis?

Teži oblici laringitisa obično iziskuju i davanje steroida koji će olakšati simptome, ali neće izlečiti dete. Ukoliko postoji visoka temperatura, treba davati sirup.

Detetu možete olakšati problem tako što ćete ga držati naizmenično na toplom i hladnom vazduhu. Prvo ga držite neko vreme u uparenom kupatilu (oko pet minuta), a nakon toga ga držite par minuta ispred vrata zamrzivača ili napolju. Ovo pomaže da se smanji otok i, samim tim, olakša disanje.

Temperatura

Bez obzira na to šta je uzrok temperature, dete mora ostati kod kuće, ako je ima, ma koliko bila povišena. Čak i malo povišena tempratura je znak da treba da obratite pažnju na nešto i ne treba da znači da dete bilo gde ide, a posebno ne u kolektiv.

Temperatura je samo posledica nekog zdravstvenog stanja, te se ne leči sama po sebi. Prvo treba utvrditi uzrok zašto se javila, a ukoliko je visoka, svakako je treba obarati. Osim sirupa, detetu treba davati i puno hladne tečnosti i ostaviti ga da odmara.

https://roditeljstvo.demetra.rs/deca/zdravlje-deteta/stvari-koje-bi-pedijatri-voleli/
https://roditeljstvo.demetra.rs/deca/zdravlje-deteta/fras-kod-dece-febrilne-konvulzije/
https://roditeljstvo.demetra.rs/deca/zdravlje-deteta/upala-usiju-kod-beba-i-dece/

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button