fbpx
Kalendar razvoja deteta

8 godina 7. mesec – Kalendar razvoja deteta

8 godina 7. mesec – Odsutnost je česta kod dece školskog uzrasta koji imajju sve više obaveza, prijatelja i različitih dešavanja sa kojima treba da se nose. Organizacija nije jača strana osmogodišnjaka i moguće je da će imati problem u funkcionisanju.

Dete sada polako razvija osećaj za ispravno i pogrešno. Možda će vam se detetovo poimanje činiti previše bukvalno i kruto, ali to je sasvim normalno.

socijalizacija 2

Dete od 8 godina 7. mesec

Kako da pomognete detetu od 8 godina 7. mesec da se bolje organizuje?

 • Pokušavajte da se pridržavate rutine.  Dete će se lakše sećati šta treba da uradi ako ima ustaljen raspored odlaska u školu, obroka, vremena za domaće zadatke, igru, odlaska na spavanje i drugog. Ako nema ritma, ne može se očekivati ni da ga dete prati.
 • Razgovarajte o planovima za naredni dan. Navikavajte dete i da razgovara i pravi verbalni plan sa ukućanima. Nemojte ostavljati stvari nedorečenim i očekivati da se podrazumevaju. Možda neke stvari ne morate da im ponovite na stotinu i hiljade puta dok ih ne usvoje, kao kada su bili dvogodišnjaci, ali i dalje im treba više ponavljanja.
 • Ostavite vizuelni podsetnik: pored kutije za ručak, iznad radnog stola, na ogledalu, na frižideru. Na primer, možete i ostaviti kutiju sa užinom pored doručka, kako bi se dete setilo da ga ponese ili četkicu za zube u trpezariji ili pored sudopere da se seti da opere zube nakon obroka.
 • Pustite ga da pogreši. Nemojte trčati da mu odnesete opremu za fizičko ili pribor za likovno, ako ga zaboravi. Ako zaboravi užinu, moraće da se strpi, ali narednog dana će i te kako razmisliti da mu se to ponovo ne dogodi. Deca nekada moraju da dobiju minus da bi naučila na svojoj grešci i potrudila se da se ne ponovi.

Osmogodišnjak 7. mesec – Borac za pravdu

Dete sada razvija osećaj za dobro i lošem, ali često nema osećaja da postoje nijanse između. U ovom uzrastu ume da bude egocentrično po cenu kazne, jer ne razlučuje još uvek najbolje kako njegovo ponašanje može da utiče na druge. Dete se sa osam godina bavi pravdom, pa će logička disciplina biti efikasna. Na primer, ako ne prestane sa igricama kada mu kažete, sutradan neće moći da igra i detetu će to biti logično, bez obzira što mu se neće dopadati.

Sada je pravi trenutak da dete naučite zlatnom pravilu: PONAŠAJ SE PREMA DRUGIMA ONAKO KAKO ŽELIŠ DA SE ONI PONAŠAJU PREMA TEBI.

Dete 8 godina

8 godina 7. mesec – Mali kolekcionari

U ovom uzrastu deca prave kolekcije i skupljaju stvari sa istim žarom kao ranije. Dok su ranije skupljali kamenje, štapove ili školjke koje nađu u šetnji i pored vode, sada će želeti da skupljaju stvari koje su skuplje kao što su kolekcija igračaka iz jajeta ili drugih kolekcija.

Skupljanje kolekcije nečega je prirodan proces u razvoju koji deci pomaže da steknu iskustvo sa kategorizacijom proizvoda. Ipak, imajte mere. Nemojte kupovati cele kolekcije i dopunjavati ih ugrožavajući svoj kućni budžet. Bolje je da se kategorizacija odnosi na nešto što se može skupljati u okruženju i dorađivati, kako bi se istovremeno i druge veštine razvijale. Na primer, skupljanje kamenja ili šišarki koje će se obojiti.

Zdravlje deteta – 8 godina 7. mesec

Ukoliko se javi loš zadah kod deteta, možda ipak nije dobro savladalo samostalno pranje zuba. Proverite ponekad da li se bave temeljnim pranjem i da li im je potrebno podrobnije objasniti. Odvedite dete na sistematski pregled kod stomatologa. Ako se loš zadah nastavi možda je problem u sinusima ili krajnicima. Pročitajte više: Loš zadah kod dece

Zdrav san i osmogodišnjak 7. mesec

Poremećaji spavanja kod osmogodišnjaka su mnogo ređi nekog kod dece u predškolskom uzrastu. Bolest je jedan od uobičajenih uzroka zašto dete ne može da spava, a drugi je emocionalna uznemirenost. Emocionalna uznemirenost može biti posledica gledanja neprimerenog sadržaja na televiziji ili internet, ali i zbog predstojećeg preseljenja, svađa među roditeljima, razvoda roditelja ili bolesti u porodici. Vaše dete u toku noći ponovo nekad preživljava dane i suočava se sa svojim strahovima tokom noći.

Pokušajte da potražite razlog noćnog buđenja. Razmislite da li nešto možete da promenite ili uvedete kao novu rutinu:

 • izbegavajte previše aktivnosti i buke pred spavanje,
 • neka se dete istušira ili leži u toploj kupki,
 • čitajte detetu ili će samo čitati uz prigušeno svetlo pred spavanje,
 • neka u sobi bude par stepeni hladnije tokom noći, ali vodite računa i da nije previše hladno (ostavite dodatno ćebe),
 • u sobi treba da bude mrak i pokušajte da ukinete noćno svetlo u ovom uzrastu,
 • u stanu bi trebalo da bude tiho kada je vreme za spavanje.
Vaš život sada – Dete 8 godina 7. mesec
dete 8 godina 7. mesec

Braća i sestre koji dele sobu će se možda žaliti da svako želi svoj prostor, ali budite sigurni da će imati i benefite od uređenja. Deljenje sobe pomaže deci da nauče da dele i poštuju tuđe, ali i da pregovaraju. Iako se kod kuće burno raspravljaju i stalno koškaju, braća i sestre koji borave u istom prostoru i blisku su, drže se zajedno i obično se dobro slažu sa drugima.

Deca između koje je manja razlika u godinama su obično bolji cimeri od dece među kojima je razlika u godinama veća. Nemojte očekivati da osmogodišnjak bude dobar cimer bebi ili tinejdžer osmogodišnjaku. Različit tempo spavanja može da ometa oboje dece.

Literatura:

 1. CDC: Middle Childhood (6-8 years of age) – https://www.cdc.gov/ncbddd/childdevelopment/positiveparenting/middle.html
 2. 8 years old development milestones – https://www.verywellfamily.com/8-year-old-developmental-milestones-620729

Objavljen: 21. februara 2023. godine, ažuriran: 1. februara 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button