fbpx
Neplodnost

Inhibin B

Inhibin B je hormon koji proizvode jajnici. Njegova proizvodnja pomaže da se suzbije FSH, koji se luči u mozgu. Kod žena se testiranje ovog hormona sprovodi kao efikasan test funkcije i rezervi jajnika.

Osim vršenja analize na nivo FSH i estradiola u krvi, često se traži analiza AMH i Inhibina B u krvi, kako bi se procenila rezerva jajnika i njihova funkcija. Ovo je česta vrsta testiranja pre većine drugih analiza. Često se koristi i ako postoji slab odziv na lekove za stimulaciju ili kod žena koje pate od neobjašnjive neplodnosti.

Posebno pre davanja bilo kakve hormonske terapije, lekaru je bitno da zna ukoliko žena ima izuzetno loše ovarijalne rezerve. Ona će biti tretirana agresivnijom terapijom od mlade žene sa normalnom rezervom.

inhibin b hormon

Inhibin B igra važnu ulogu u regulaciji hormonske ose tokom muškog detinjstva i pubertetskog razvoja i čini se da održava funkciju testisa kod dečaka, pokazalo je istraživanje. (1) Inhibin B je marker spermatogeneze, a opadanje funkcije testisa kod starijih muškaraca je praćeno blagim smanjenjem koncentracije inhibina B, čiji mehanizam nije utvrđen. (2)

zivot van grada 1

Testiranje Inhibina B se obično vrši drugog ili trećeg dana menstrualnog ciklusa. Nivo Inhibina B zavisi od referentnih vrednosti laboratorije, ali svakako nije dobro da bude nizak. Referentne vrednosti su obično date sa nalazom. Nizak nivo ukazuje na smanjenu funkciju jajnika.

Inhibin B i plodnost

Ako je rezultat ovog hormona dobar, imate velike šanse da zatrudnite. Lekar će možda predložiti neko osnovno praćenje ili drugi ne previše invanzivan metod.

Međutim, ako je nivo nizak i šanse za začeće su znatno niže. U tom slučaju, preporučuje se invanzivno lečenje ili vantelesna oplodnja.

Inibin A i Inhibin B

Ova dva hormona nastaju u različito vreme kod mušakaraca i žena iz nekoliko tipova različitih ćelija. Imaju vidljivu ulogu u suzbijanju proizvodnje FSH. Jajnici i testisi su dva glavna organa koji ih proizvode. Inhibin B je marker funkcije jajnika i može biti koristan alat za identifikaciju potencijalne reakcije jajnika na indukciju ovulacije. Glavni je marker rasta folikula.

Objavljen: 16. jun 2016. godine, ažuriran: 22. februara 2024. godine

Literatura:
Inhibin B
  1. PubMed: Inhibin B, follicle stimulating hormone, luteinizing hormone and testosterone during childhood and puberty in males: changes in serum concentrations in relation to age and stage of puberty – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12625806/
  2. HumanReproduction: Inhibins in female and male reproductive physiology: role in gametogenesis, conception, implantation and early pregnancyhttps://academic.oup.com/humupd/article/11/2/123/762800
  3. Testing.com: Inhibin B in Infertility – https://www.testing.com/tests/inhibin-b-infertility/
  4. Science Direct: Inhibin B – https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/inhibin-b

Ads

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button