fbpx
Kalendar razvoja deteta

8 godina 8. mesec – Kalendar razvoja deteta

8 godina 8. mesec – U ovom uzastu deca definitivno sama treba da se kupaju i tuširaju. Možda bi trebalo da im asistirate u nekim sitnicama. Na primer, da im pokažete koliko je potrebno da uzmu gela za tuširanje ili šampona, kako ne bi preterali i da im vremenski ograničite tuširanje. Možda će devojčicama povremeno trebati asistencija oko pranja duge kose, a i dečacima bi trebalo objasniti da dobro trljaju glavu, kao i da je dovoljno isperu da biste izbegli da opet dobiju temenjaču ili perut.

Lična higijena – 8 godina 8. mesec

Ako dete počne da se oseća kada se znoji, obezbedite mu što prirodniji dezodorans, tako da i dalje može da se znoji i da nije štetan po zdravlje, ali da nema neprijatnog mirisa. Budite uvereni da dete svakodnevno menja donji veš, jer neka deca to ne podrazumevaju da treba da rade. 

demetra 11

Ako devojčice budu pričale o uklanjanju malja sa tela, objasnite im da je još uvek rano za to i kada bude počele, da neće moći da prekinu. U redu je da postavite granice za neke stvari. Možda će vam pričati o tome kako njeni drugari to već rade, ali ovo je odlično vreme da iskorisite da naučite dete DA NE TREBA UVEK DA RADE ISTO ŠTO I VRŠNJACI. Nama su roditelji često govorili: „Ako svi skaču u bunar, da li ćeš i ti?“

Dete bi trebalo da zna da koristi grickalicu i samo seče bar nokte na rukama, a moguće je da već može i na nogama.

Domaći zadaci i osmogodišnjak 8. mesec

Odredite mesto na kome će dete raditi domaće zadatke, to može biti trpezarijski sto ili radni sto u njegovoj sobi. Važno je da bude stalna lokacija koja će stvoriti naviku izrade domaćeg zadatka.

Nemojte raditi domaći sa detetom ili sedeti pored njega. Domaći zadaci nisu vaš posao i ne treba da sedite pored dok ih radi. Važno je i da vi ne budete ti koji mu čitate zadatak, pa ga on radi.

U redu je da nekada traže vašu pomoć, ali treba da znaju da je to njihov zadatak. Čak i kada imaju velike projekte, budite im pratnja u biblioteku, obezbedite materijal, ali nemojte vi raditi projekat.

Posmatrajte dete dok radi domaći. Da li ima mira da sedi ili stalno traži razlog da ustane, ispada mu olovka, žedno je? Da li razgovara sa prijateljima dok paralelno radi domaći? Žvaće olovke i kosu? Povedite računa da se ove navike promene i da radi u mirnom okruženju.

Oduprite se porivu da vičete na dete, kažnjavate ga i kritikujete. Pohvalite ga kada uradi stvari ispravno, a do tada pokušajte na miran način da reagujete. Nije stvar samo u tome da ispravno uradi domaći, već i u navici da prihvati kritičko razmišljanje i ume da se preispita.

demetra 32

8 godina 8. mesec – Razlike između dečaka i devojčica

Ovo je uzrast u kom deca više vole da se igraju sa vršnjacima svog pola. Decači su okruženi dečacima, a devojčice devojčicama. Sociolozi nisu sigurni zašto je tako u ovom uzrastu, ali veruju da je zbog stila igre. Dečaci su više takmičarski nastrojeni, a devojčice vole igre u kojima sarađuju. Bez obzira što se sve više zastupa trend igre bez jasnog pola, neće se sva deca osećati udobno kada im se nameće igra sa suprotnim polom.

Može doći do zadirkivanja deteta koje se igra samo sa decom suprotnog pola. Ova prividna surovost prolazi iz želje dece da se moraju uklopiti i dostiže svoj vrhunac pred pubertet između 9 i 11 godina. Ohrabrite dete da nastavi da se igra sa svojim prijateljem iako se druga deca ne slažu. Izvor: VeryWell

Vaš život sa osmogodišnjakom

8 godina 8. mesec
8 godina 8. meseci

Mnogo mama je nakon trudnoće u godinama koje su usledile zaboravilo da legne u kadu i opusti se. Uglavnom su u početku bile srećne kada uopšte stignu da se istuširaju. Sada je dete dovoljno veliko, pod uslovom da nemate i mnogo mlađe, da treba da dajete sebi i malo vremena za uživanje.

Zagrljaj je za decu, kao i za odrasle, lekovit. Možda će dete već sada početi da protestvuje da je veliko. Možda je najbolji trenutak za zagrljaj jutro ili veče, kada su pospani. Zagrljaj nakon što skrenete pažnju na nešto što dete nije dobro uradilo je lep način da pređete dalje na razgovor i nastavite da funkcionišete bez tenzije. 

Objavljen: 23. februar 2023. godine, ažuriran: 2. februar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button