fbpx
Kalendar razvoja deteta

8 godina 9. mesec – Kalendar razvoja deteta

8 godina 9. mesec – Sada je vreme da počnete da razmišljate o džeparcu. Da li ćete detetu davati neki mali iznos u određenim intervalima, da ga potroši onako kako smatra da je ispravno ili će imati svoje parice koje dobije za neku proslavu, knjižicu, možda od rođaka. Možda će tražiti da novac vi čuvate, ali je on jednostavno sredstvo za učenje.

Dete 8 godina

Neke porodice smatraju da deci treba davati džeparac samo kada ga zasluže određene izvršene zadatke u porodici. Stručnjaci imaju podeljena mišljenja o ovoj temi. Oni smatraju da se odvijanje obaveza treba obavljati bez nadoknade. Jedan deo porodica smatra da dete ne treba da ima nikakav džeparac, već oni podmiruju njegove obaveze i troškove. U nekim slučajevima roditelji daju novac, ali i sugerišu kako će ga dete raspodeliti i trošiti.

Nema pravog načina na koji treba da postupate. Jednostavno svako ima drugi način na koji vrednuje stvari i na koji će učiti dete o vrednosti novca i raspolaganjem istim.

Samostalni odlazak u izviđački kamp, na letovanje tokom raspusta i slično – 8 godina 9. mesec

Letnji kampovi za decu mogu da budu zanimljivo iskustvo za izgradnju njihovog samopouzdanja i spremnost za samostalnost. Osim što će dete kvalitetno provoditi vreme u igri, sportu i druženju, imaće priliku da samostalno brine o sebi i prostorijama koje deli sa drugima, pod budnim okom stručnih ljudi.

Ovi vidovi boravka u prirodi obično traju oko nedelju dana u Srbiji.

deciji kamp

Ukoliko je dete skoro prošlo kroz bolest bliske osobe, razvod roditelja ili dolazak brata ili sestre u porodicu, možda neće želeti da se odvaja od vas. Nemojte ga forsirati. Najmanje što mu treba u takvim situacijama jeste da mu uskratite svoje prisustvo.

Ukoliko dete ne želi da ide jer oseća stid zbog problema sa noćnim mokrenjem, razmislite o tome da ipak pokušate da nađete rešenje sa licima koja bi tamo brinula o detetu. Ovo je veoma čest problem i oni se sa time stalno susreću.

8 godina 9. mesec
8 godina 9. mesec

Dete od 8 godina 9. mesec – na šta još ne treba zaboraviti

Vakcinacija je veoma važna. Nemojte propuštati da se konsultujete o vakcini protiv HPV-a, a razmotrite i sezonsku vakcinu protiv gripa, ukoliko vaš pedijatar istu predlaže. Vakcina protiv ovčijih boginja nije u kalendaru obavezne vakcinacije, ali je dostupna na našem tržištu. Budite u toku, jer u tom uzrastu sistematski pregledi više praksa kod nas, osim u sklopu škole.

Pročitajte:

Objavljen: 23. maj 2022. godine, ažuriran: 18. januar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button