fbpx
Zdravlje deteta

Loš zadah kod dece

Loš zadah kod dece je oralno zdravstveno stanje koje se naziva halitoza. Uobičajeni uzroci su zbog zubića, izostanka oralne higijene, disanja na usta i infekcije.

Zašto se javlja loš zadah kod dece?

Kod dece loš zadah obično prolazi nakon pranja zuba, a ako i dalje postoje onda može neki drugi uzročnik biti u pitanju.

Prvo se treba obratiti dečijem stomatologu da se pokuša indentifikovati problem i proveriti održavanje dobre oralne higijene, redovno čišćenje zuba i ostale mere prevencije. Pored toga se treba sanirati sve eventualne probleme sa zubićima.

Kod beba gastroezofagealni refluks – GER može biti uzročnik pojave neprijatnog zadaha, ali on obično prolazi kako dete ima manji problem i počinje da jede čvrstu hranu.

Uticaj ishrane na loš zadah kod dece

Halitoza kod dece može da se javi i kao posledica hrane koju su jeli. Povreće poput belog i crnog luka mogu dovesti do lošeg zadaha, kao i riba, sir, meso i druga hrana bogata velikim sadržajem proteina.

Među zubima se najlakše zadržava suva i tvrda hrana, kao što su čokolada, karamele i slane grickalice, pa mogu dovesti do rasta bakterija koje će rezultirati lošim zadahom.

loš zadah kod dece
Halitoza kod dece

Uticaj loše oralne higijene na neprijatan zadah kod dece

Nedostatak oralne higijene dokazano može dovesti do halitoze. Nepravilno pranje zuba i nedovoljna higijena usta može dovesti do toga da se razviju bakerije i izazove loš zadah. Nedostatak higijene može dovesti do lošeg zdravlja zuba i pojave karijesa, ali i do bolesti desni. Osim karijesa i druge zubne infekcije – zubni apscesi i rane u ustima mogu da izazovu halitozu.

Gingivitis je upala desni koja nastaje usled nakupljanja bakterijskog plaka oko linije desni. Ove bakterije proizvode toksine što dovodi do otečenih i inficiranih desni i lošeg zadaha. Izostanak higijene može povećati rizik od nastanka gingivitisa. 

Suva usta i neprijatan zadah kod dece

Pljuvačka pomaže da se usta čiste i ispiraju ostaci hrane, a može i neutralisati oralne bakterije i kiseline koje izazivaju karijes koji je prisutan u ustima. Deca koja imaju problem sa suvim ustima imaju veći rizik od halitoze i pojave karijesa jer čestice hrane mogu da ostaju duže u usnoj duplji. Dehidratacija, disanje na usta, toplo vreme, neki lekovi ili određeno zdravstveno stanje mogu izazvati suvoću usana.

Deca kojima je zapušen nos ili iz nekog razloga dišu na usta mogu imati loš zadah. Pretpostavlja se da je to zbog sušenja pljuvačke u ustima. Deca nekada dišu na usta zbog začepljenosti nosa, pa bi trebalo preduzeti mere da se ovo sanira. Disanje na usta izaziva suva usta, a posedica može da bude loš zadah kod dece.

Može se dogoditi i da dete diše na usta jer ima strano telo u nosu, a roditelj nije primetio kada ga je dete stavilo. Ovo je posebno moguće kod dece mlađe od 3 godine. Posledica stranog predmeta u nosu je i pojava lošeg zadaha, a važno je da se brzo obratite lekaru koji će rešiti problem i ukloniti strano telo.

Infekcije i bolesti koje mogu biti uzročnici neprijatnog zadaha kod dece

Bolesti i infekcije koje mogu da uzrokuju loš dah kod dece su:

neprijatan zadah kod dece
Photo by Kamaji Ogino from Pexels

Kako rešiti problem lošeg zadaha?

Lečenje lošeg zadaha kod dece zavisi od njegovog uzroka. Ako ste zabrinuti, možete se obratiti stomatologu i pedijatru. Mere koje bi trebalo da preduzmete su:

 • Pomozite bebama i maloj deci da očiste zubiće i desni dva puta dnevno.
 • Naučite decu da brinu o svojoj oralnoj higijeni.
 • Hranite se zdravom hranom i ograničite detetu unos slatkiša, slatkih pića i nezdravih grickalica. Više: Zdrave grickalice
 • Vodite računa o tome da piju dovoljno vode.
 • Redovno obavljajte sistematski stomatološki pregled.

Imajte na umu da je dobra oralna higijena osnov prevencije da se ne javi halitoza kod dece. Prevencija treba da počne još od kada se bebi pojavi prvi zub. Na prvi stomatološki pregled bi trebalo odvesti dete odmah nakon što izbije prvi zub ili najkasnije odmah nakon prvog rođendana.

Kada se treba javiti lekaru zbog lošeg zadaha?
 • Kada loš zadah ne prolazi neko vreme,
 • dete su suva usta bez jasnog objašnjenja zašto,
 • javio se zubni apsces ili šupljina,
 • dete ima upaljeno grlo ili otečene krajnike,
 • javila se poteškoća u jelu, gutanju i piću,
 • dete često pljuje i povraća,
 • ima visoku temperaturu,
 • crvene, bolne i otečene desni,
 • ranice u ustima ili na desnima,
 • ima gust, obojen sekret u nosu.

Deca mogu imati loš zadah iz sasvim bezazlenih razloga kao što su ostaci hrane i loša higijena, ali i kao posledicu određenog zdravstvenog stanja. Stoga je važno da probate da otklonite problem, a ako ne uspete, da se prvo obratite stomatologu, a zatim i pedijatru. Nakon što utvrdite uzrok, lako ćete i rešiti problem.

Objavljen: 30. mart 2021. godine, ažuriran: 21. januar 2024. godine

loš zadah kod dece
Loš zadah kod dece
Literatura:
 1. PubMed.com: Risk Factors, Diagnosis, and Management of Halitosis in Children: A Comprehensive Reviewhttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34753852/
 2. MNT: Bad Breath in Kids – https://www.medicalnewstoday.com/articles/bad-breath-in-kids
 3. PubMed.com: Halitosis and Associated Risk Factors in Children: A Cross-sectional Study – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34002709/
 4. NIH: Dry Mouth – https://www.nidcr.nih.gov/health-info/dry-mouth

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button