fbpx
Dojenje

Lepota dojenja

Koliko god da je u početku i teško, ali preko 80% majki će vam reći da je za njih period dojenja bio pravo uživanje i da je sasvim posebna ta veza i lepota dojenja.

Veza majke i bebe

U toku dojenja, stvara se posebna veza između mame i bebe. Prvo, to je povezanost putem kože, a takođe tokom dojenja beba oseća otkucaje vašeg srca, koje je slušala u stomaku. Ona će se tada potpuno umiriti, jer joj je zvuk dobro poznat.

Dojenje nije samo puka fiziološka potreba, već ostvarivanje prisnog odnosa sa majkom, punog emocija. Zadovoljavanje emotivnih potreba, na ovaj način, donosi osećaj spokoja i blaženstva za oboje. Beba na maminim grudima pronalazi sigurnost i ljubav koji su joj neophodni za pravilan psihološki razvoj. Vi ćete osećati zadovoljstvo što ste izvor uživanja za bebu i što joj pomažete da se oseća dobro. Beba koja oseća da ste vi dobro raste spokojno.Lepota dojenja

 

S druge strane, upravo iz ovog razloga, morate se potruditi da budete opušteni inače se to može odraziti na bebu koja će odbijati da zaspi, nekontrolisano će plakati. Vas će to dodatno uznemirit i nećete uspevati da je smirite. Ukoliko vam se dogodi slična situacija, najbolje bi bilo da u prvo vreme prepustite da umiri bebu suprug, majka ili neka treća osoba, koja je staložena i uspeće lako da umiri bebu.

Pročitajte još: Nelagodnost na početku dojenja

Majčino mleko je uvek dobrog kvaliteta, sterilno je, lako svarljivo i obezbeđuje imunološku zaštitu. Ono je dragocena tečnost. Sastavljeno je od vode, proteina, šećera i važnih antitela.

Da bi imala dovoljnu količinu mleka, majka treba da unosi što više tečnosti, bilo vode, mleka ili voćnih sokova.

Kada je ishrana u pitanju, bitan je unos mesa, ribe, jaja, zatim sir, mleko i jogurt. lepota dojenja
Treba izbegavati crni i beli luk, kupus, šparglu, pasulj, grašak, papričice i pržena jela, koja mogu izmeniti ukus mleku.

Zabranjene su cigarete, a treba izbegavati i alkohol i kofein u većim količinama. 

Majčino mleko je tako savršena hrana da se njegov sastav menja u zavisnosti od razvoja bebe, doba dana, spoljne temperature i vremenskog perioda između dva dojenja.

Photo by Wendy Wei from Pexels

 

Save

Related Articles

Back to top button