fbpx
Dojenje

Dojenje na zahtev – šta to znači u praksi

Šta je to „dojenje na zahtev“?

Najjednostavnije, to znači dati bebi da sisa kad god pokaže znake da želi. Ako beba pokazuje znake, nema potrebe da se gleda na sat da bi se procenilo da li bi trebalo da je “već” gladna. Bebe ne jedu zato što im je dosadno ili iz navike, one jedu kada im je to i potrebno. Nekad je u pitanju glad, nekad žeš, ali u mnogobrojnim slučajevima i iz nenutritivnih razloga, koji su isto važni za rast i razvoj bebe.

Zar nije potrebno da se „uobročavaju“?

Ranije je postojalo stanovište da decu treba hraniti prema određenoj satnici, često na svaka tri do četiri sata. Čak i u situaciji kad bi plakala između dva podoja, nije im davana hrana. Teorija je bila da je bebama i mamama komfornije kad postoji predvidljiva rutina.

Iako se svakako i danas smatra da je rutina pozitivna stvar, poslednje teorije razvoja deteta sugerišu da je potrebno bebu podojiti kad god to i želi.

kosa opada od dojenja
Dojenje na zahtev

Zašto je to bitno iz aspekta dojenja?

Mleko se stvara dok beba aktivno sisa. Stoga, što češće stavljate bebu na dojku, daćete signal vašem telu da stvara veće količine mleka.

Razmak između podoja od minimun 3 sata i dalje je aktuelan za bebe koje se hrane mlečnom formulom, s obzirom da se ono teže vari od majčinom mleka.

Kako znati da beba želi da sisa?

Znaci da je beba gladna mogu se podeliti u tzv. rane i kasne.

Beba prvo počinje da se meškolji, okreće glavu, zatim postane uznemirena, sisa prste, cokće usnama ili čak sisa igračke i sve drugo što joj je pod rukom.

Ako joj tada ne izađete u susret i date joj da sisa, polako postaje sve uznemirenija i počinje da plače. Plač je već kasni znak i pre podoja, potrebno je da prvo umirite bebu, jer tako uznemirena možda neće hteti da prihvati dojku odmah ili će se dodatno uznemiriti zašto mleko nije odmah poteklo, a možda neće pravilno uhvatiti dojku i stvoriti mami rane (ragade).

Verovatno vam stalno govore: „Opet je hraniš?“
dojenje na zahtev
Dojenje na zahtev

Za neupućene, činjenica da hranite bebu svakih sat i po može da se čini apsurdnom. Možda ćete morati da ih edukujete o činjenici da se majčino mleko brže vari, za nekih sat do sat i po, koliko je malim bebin želudac, kao i da mleko ne podmiruje samo glad, žeđ, kao i potrebu za bliskošću sa mamom.

Milena Kostić,

vršnjačka savetnica za dojenje Udruženja ”Roditelj”

Mileni možete poslati pitanje na: dojenje@demetra.rsSave

Save

Objavljen: 16. jun 2012. godine, ažuriran: 23. februar 2024. godine

Related Articles

Back to top button