fbpx
Dojenje

Kolostrum

Kolostrum prvo mleko

Kolostrum je ono prvo mleko koje vaše telo započinje da proizvodi već u trudnoći.

Početak je povezan sa potpuno formiranom placentom, između 12. i 16. nedelje trudnoće, odnosno početkom četvrtog meseca.

Neke buduće mame će uočiti žute, masne kapi na bradavicama ili unutrašnoj strani grudnjaka i pre samog porođaja. Dok će se neke sa njim upoznati i 48 sati posle porođaja.

Ni jedno ni drugo nije pokazatelj da li ćete imati ili nećete imati dovoljno mleka, tj. i jedna i druga situacija je normalna situacija.

kolostrum

Nekad ne izgleda u vidu tih kapi, no kao neka skrama koja omekša prilikom kupanja.

Kako izgleda kolostrum?

Ovo prvo mleko je najčešće od prozirne do tamno zlatne boje. Vrlo masan, koncentrisan.

Boja može da varira – ponekad zbog primesa krvi u njemu, nekih lekova, a ponekad i zbog nekih namirnica koje unosimo.

Ukupno ga ima do 2 supene kašike. Možda vam se čini malo, ali to je potpuno u redu, s obzirom da je bebin želudac na rođenju veličine klikera odnosno višnje. 

Bez obzira što ga ima ima količinski malo, on je daleko onaj optimalan izvor hrane za vašu bebu. Ona kroz njega dobija svoju prvu vakcinu jer je pun antitela i imunoglobulina, te pruža pasivni imunitet bebi u naredim mesecima. 

Pravljene su razne procene vrednosti ljudskog kolostruma, kada bi bilo moguće da se komercijalno proizvodi i procenjeno je da bi koštao oko 80 dolara za količinu od 30ml. 

Pored toga, on ima i laksativni učinak koji pomaže da beba izbaci prvu stolicu – mekonijum.

Kako vaše telo bude shvatilo da je placenta izašla, obično 30 do 60 sati po porođaju, kolostrum polako prelazi u tzv. prelazno mleko, a zatim u zrelo.

Milena Kostić, savetnica za dojenjeSave

(objavljeno 3.10.2015., uređeno 26.1.2024.)

Related Articles

Back to top button