fbpx
Igra

Beba ne spava noću

Postoje brojni razlozi zašto beba ostaje budna tokom noći i zašto beba ne spava noću.  Možda je samo gladna ili pak želi da sisa da bi osetila vašu blizinu, možda joj fali sigurnost ili je nešto žulja ili boli. Izbijanje zuba može da poremeti spavanje, kao i bebini strahovi i promene – mama je počela da radi, polazak u jasle, preseljenje, dolazak novog člana u porodicu.

Zašto se beba budi noću?

Ako se vaša beba budi tokom noći, i ona i vi ćete biti iscrpljeni. Nedostatak energije će uticati i na vaše dnevne aktivnosti, a samim tim možete više biti skloni i depresiji.

Mnoge bebe se bude tokom noći i kada nisu gladne nekada i nakon prvog rođendana. Ako vama to ne smeta, onda je u redu, ali ako ste iscrpljeni, vreme je da probate da nešto promenite.

Kako da pomognete bebi da prespava noć?

Evo nekih ideja koje možete primeniti kod beba starijih od šest nedelja nadalje:

Od prvog dana učite bebu razliku između noći i dana

Dobro bi bilo da od samog starta pravite razliku između aktivnosti tokom dana i  tihe noći. Tokom dana nemojte zamračivati sobu kada beba spava, a dojenje i presvlačenje noću obavljajte uz prigušeno svetlo. Tokom noći nemojte mnogo da pričate sa bebom dok je presvlačite ili hranite i izbegavajte da je dodatno razbuđujete na bilo koji način. Saznajte više: Beba je zamenila dan za noć

Učite bebu da se sama uspava

beba ne spava noću

Dajte bebi priliku da zaspi sama. Već od šest nedelja, kada obavite večernji ritual spustite bebu u krevetac na leđa kada je pospana, a još uvek budna. Nema potrebe da navikavate bebu da zaspi dok sisa ili pije mleko. Time samo veću štetu pravite sebi.

Rutina je važna

Pripremite bebu za spavanje tako što ćete smanjiti aktivnosti pred spavanje. Pročitajte sve o večernjem ritualu bebe.

Šta kada beba ne spava noću: Zamenski objekat

Ako je beba starija od šest meseci, dajte joj plišanu igračku ili ćebence. Sa navršenih pola godine beba postaje svesna odvajanja, tada poznati objekat u krevetu može da bude uteha. Deca se često vežu za neku igračku kada polaze u vrtić ili mama počinje da radi. Ne stavljate blizu bebine glavice igračku ako je mlađa od 6 meseci, jer može da izazove gušenje.

Umirite bebu svakih par sekundi

Ako je beba starija od četiri ili pet meseci, a plače kada je spustite u krevetac dajte joj par sekundi, da se umiri. Ako se to ne dogodi, uđite i pomilujte je, recite da ne brine i da ste tu, a zatim izađite. Ako nastavi da plače, ponovite postupak. I radite to nekoliko puta. Ako i dalje bude plakala, možda joj nešto fali ili ipak ostanite neko vreme kraj nje da joj čitate priču, a postepeno iz dana u dan skraćujte umesto da produžavate vreme priče pred spavanje.

Stručnjaci smatraju da je obilazak bebe  i umirivanje odlična metoda, s tim da se beba treba napuštati vremenom na po nekoliko minuta (počnite sa dva, pa produžavajte do deset). Nemojte da osećate grižu savesti jer su stručnjaci utvrdili da ne možete naneti štetu detetu, a možete mu pomoći da lakše zaspi.

Ova metoda ne odgovara svim roditeljima jer neki naprosto ne mogu da slušaju bebin plač. Ovo nema veze sa tim da neko više ili manje voli svoju bebu, već su prosto tipovi ljudi različiti. Zato je najbolje da odredite svoj ritam umirivanja bebe i ulazaka/izlazaka iz sobe. Studija je pokazala da je dugoročno posmatrano to doprinelo boljem snu i roditelja i dece.

Beba ne spava noću
Beba ne spava noću – Photo by Oleg Sergeichik on Unsplash

Međutim, ne treba dete ostaviti noću da plače duže. Osim u izuzetnim situacijama (otišli ste na proslavu ili u grad), uvek roditelj treba da bude taj koji će noću umirivati bebu, a ne bake i drugi ljudi. Poverenje koje se gradi kada bebi, tj detetu pokazujete da ste tu za njega i da je zaštićeno je jedno od ključnih za dalji psihološki razvoj.

Objavljen: 20. septembar 2016. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button