fbpx
Dojenje

Još 7 izazova i pitanja o dojenju

Dojenje je jedan od najneverovatnijih osećaja koje ćete imati priliku da iskusite. Gotovo neverovatan kao i samo stvaranje jednog novog ljudskog bića. Međutim, postoje brojni izazovi i pitanja o dojenju sa kojima ćete se suočiti na tom putu, čak i ako ste sve pročitali ili ste ranije dojili bebu.

dojenje 2

Pitanja o dojenju i izazovi dojenja sa kojima ćete se možda suočiti

Verovatno ćete imati milion pitanja i nedoumica o dojenju, a mnoga od njih će se odnositi da to da vas bole grudi, bradavice, da su dojke prepune i ono najvažnije: kako da znate da beba nije gladna i da dobija dovoljno. Čak i kada savladate fizički deo dojenja, moguće da ćete imati nedoumica oko dojenja u javnosti, šta kada se vratite na posao ili niste u mogućnosti da u tom trenutku dojite bebu.

Najbolji savet o dojenju koji možete dobiti jeste da se na vreme edukujete, drugi veoma važan jeste da dojenje ne sme da boli. Dok god boli, nešto ne radite kako treba. A ne treba da boli ni kada vas neko masira ili pregleda grudi.

1.      Dojenje starije bebe

Majke uglavnom misle kada fino uspostave ponudu i potražnju u prvim nedeljama, da je tu kraj brigama i da više neće biti pitanja o dojenju. Istina je da je dojenje u početku zaista i najteže. Izazovi dojenja su kada beba ima skokove u razvoju, moguć mastitis, zatim dileme oko uvođenja čvrste hrane, štrajk dojenju i, na kraju, prestanak dojenja.

Kada je u pitanju uvođenje nemlečne hrane, najnovije preporuke jesu da se sa njom počne između 4 i 6 navršenih meseci, ali ne pre tog perioda. Više: Uvođenje čvrste hrane – Dodatak: Istraživanja iz 2021. godine o uvođenju nemlečne hrane

2.      Šta ako beba odbija da sisa?

Nije retkost da neke starije bebe počnu a odbijaju da sisaju. Nakon navršenih četiri meseca, bebama je svašta iz okruženja zanimljivo i to može ometati efikasno dojenje. Tada je nekada najefikasnije da ih odvedete na tiše i mirno mesto, ako ste u mogućnosti da to uradite.

Ponekad bebe odbijaju jednu ili obe dojke nekoliko dana, što može biti veoma uznemirujuće, pa je najbolje da se obratite savetnici za dojenje. Skoro sve bebe se u nekom momentu vrate na dojku.

3.      Pitanja o dojenju: Zašto mleko više ne curi nekontrolisano?

Možda će vam posle prvih mesec-dva biti čudno što vam više nisu potrebni tupferi i što mleko više ne curi nekontrolisano između podoja. Ovo je sasvim normalno jer se uspostavila pravilna ponuda i tražnja i telo se prilagodilo dojenju. Sada proizvodite onoliko mleka koliko je bebi dovoljno.  

pitanja o dojenju

4.      Pitanja o dojenju: Uzimanje lekova tokom dojenja

Vrlo je verovatno da ćete tokom perioda dojenja imati potrebu da uzmete neki lek, ako se uzme u obzir da ćete dojiti mesecima, možda čak i godinama. Posebno mame koje se navikavaju na noćno buđenje i samim tim često imaju nešto lošiji imunitet. Većina lekova je bezbedna za dojenje i veoma je važno da uzimate terapiju koju vam prepiše lekar. Spisak dozvoljenih lekova možete naći na sajtu LactMed

5.      Dojenje i izmlazanje na poslu i kada ste odsutni

Povratak na posao može biti veliki stres, posebno ako se vraćate dok je još intenzivno dojite. Možete kombinovati dojenje kada ste kod kuće, sa izmuzavanjem i ostavljanjem svog mleka kada neko drugi čuva bebu.

Na poslu će vam možda biti malo nezgodno da se organizujete oko izmuzavanja, ali nije nemoguće sve uklopiti. Više o kombinovanom davanju mleka na flašicu i dojenju...

6.      Dojenje u javnosti

Jedna od prednosti dojenja jeste da možete to raditi bilo kad i bilo gde,  a znamo da bebu treba dojiti na zahtev, a ne po ustaljenom redu. Ne trebaju vam flašica, adaptirano mleko i grejanje vode. Sa druge strane, koliko god da je to prirodno i normalno, razumljivo je i da ima žena koje bi ipak volele da imaju malo privatnosti. Možete dojiti sa pokrivkom za bebu ili na nekom intimnijem mestu. Na primer, na malo udaljenijoj klupi u parku ili u prostorijama predviđenim za dojenje u tržnom centru.

Možda ćete vremenom početi da se osećate ugodnije kada dojite u javnosti, ali svakako je stvar vašeg izbora.

dojenje 1
7.      Kako odvići bebu od dojenja?

Preporuka je bebu dojite najmanje 6 meseci, a da nakon toga nastavite uz dodavanje nemlečne hrane dok bebi i vama bude prijalo. Dojenje najon prvog rođendana je normalno i nema potrebe da se pitate da li je u redu, ako planirate da nastavite. Sa druge strane, ako odlučite da prestanete, opet je to samo vaša odluka. U zavisnosti od uzrasta bebe i razloga zbog kojih prekidate dojenje, biće najbolje da to uradite postepeno ili da, pak, konsultujete stručnjake, ako je neophodan nagli prekid. Više: Prestanak dojenja

Objavljen: 30. marta 2023. godine, ažuriran: 30. maj 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button