fbpx
Zdravlje deteta

Upala ušiju kod beba i dece

Upala ušiju kod beba i dece može biti česta, a posebno kao posledica prehlade ili gripa. Znakovi infekcije uha su različiti, a mogu da uključuju i gubitak apetita ili povišenu temperature. Većina infekcija prolazi nakon nekoliko dana uz odmor, dovoljno tečnosti i sirup protiv bolova. Ranije su se odmah davali antibiotici, ali to više nije praksa uvek.

Infekcije uha kod beba i dece

Ušna infekcija ili upala ušiju, odnosno infekcija srednjeg uha se naziva i otitis media. Postoji nekoliko različitih vrsta infekcija, a ona koju najčešće imaju bebe i deca naziva se akutni otitis media. Ovo je vrsta infekcije kada se tečnost zadržava iza bubne šupljine, a delovi srednjeg uha postavu otečeni i zaraženi. Ovo izaziva bol u zahvaćenom području, a dete može da dobije i temperaturu.

Zašto se javlja upala ušiju kod beba i dece?

Infekcija uha može biti bakterijska ili virusna. Nakon prehlade ili virusa gripa, često se može javiti upala ušiju kada se tečnost nakupi u srednjem uhu i omogući bakterijama i virusima da prouzrokuju infekciju. Kako se infekcija pogoršava, tako je stanje sve bolnije. Bebe su sklonije infekciji uha jer imaju kratke eustahijeve tube koje su horizontalne. Tokom odrastanja, one se udvostručuju i postaju vertikalnije, pa se tečnost lakše odvodi.

upala usiju kod dece

BruceBlaus, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Znaci upale ušiju kod dece i beba

Najlakši način da utvrdite da li beba ima problem sa ušima jeste da je posmatrate i pratite njene promene raspoloženja. Ako počne da plače više nego obično, možda je nešto boli, a ako dobije i temperaturu, to takođe može biti jedan od simptoma. Infekcije uha obično prate prehladu. Drugi simptomi koji su mogu javiti su:

 • Hvatanje ušiju, pokušaji da se trljaju i povlače uši. Ovo može da bude znak da ih boli, mada bebe nekada povlače uši iz mnogih razloga i ne mora značiti da je odmah u pitanju upala ušiju kod bebe.
 • Proliv ili povraćanje se mogu javiti i kod infekcije uha kod dece. Kao i smanjeni apetit. Bebi i detetu će biti problem da žvaće i guta ako ga boli uho. Možda će se odvajati i od dojke ili flašice dok jede posle prvih nekoliko gutljaja.
 • Tečnost koja curi iz uha bele ili žućkaste boje. Ovo je znak da se pojavila mala rupica u uhu, ali ona će zarasti nakon što infekcija prođe.
 • Neprijatan miris koji dolazi iz detetovog uha.
 • Problemi sa spavanjem jer ležanje infekciju čini još bolnijom.
 • Povišena temperatura kod deteta.

Prvi simptom kod starije dece je bol u ušima. Dete će vam reći da ga boli uvo, biće plačljivo i izgledaće loše. Moguće da će imati i glavobolju, lošije će čuti, a mogu se javiti i problemi sa ravnotežom.

upala usiju kod beba 1
Koliko često se javljaju infekcije uha kod dece i kako se one leče?

Upale ušiju se javljaju veoma često. Statistika u SAD-u kaže da čak 23% dece do prvog rođendana ima najmanje jednu infekciju, a više od polovine do 3. godine. Lečenje će zavisiti od starosti deteta. Bebe mlađe od 6 meseci i deca koje imaju teške oblike infekcije se leče antibiotskom terapijom, a kod ostalih se čeka i vrši kontrolni pregled na dva do tri dana, obziorm da ušna infekcija, kao i prehlada obično prolazi sama. Oko 80% dece nema potrebe da pije antibiotike.

Tokom prethodnih decenija, antibiotska terapija se prepisivala odmah, ali sada ih lekari prepisuju samo kada je to zaista potrebno. Ovo je veoma važno imajući u vidu da su nove generacije sve rezistentnije na antibiotike.

Upala ušiju kod bebe i deteta – lečenje

Lekar će savetovati kada i da li treba početi sa antibiotskom terapijom ili će za početak korisiti samo sirupe za ublažavanje bolova i drugo po potrebi. Moguće da će, ukoliko dete ima između 6 meseci i 2 godine, a bolovi se javljau samo u jednom uhu ili pak ima više od 2 godine ali simptomi nisu prejaki savetovati da se prvo sačeka i prati njegovo stanje uz lekove za bolove. Ako se detetu stanje ne poboljša za 48 do 72 sata, razmotriće se davanje antibiotika. Takođe, obzirom da upalu ušiju mogu uzrokovati i virusi, a ne samo bakterije, kod upale izazvane virusima antibiotici neće delovati.  

Kućni lekovi za upalu ušiju
 • Tople obloge koje ćete nežno prisloniti na uvo mogu pomoći pri ublažavanju bola kod infekcije uha kod dece.
 • Lekovi za bolove poput ibuprofena (za decu stariju od 6 meseci) i paracetamola. Ako je beba mlađa od 3 meseca, obavezno se konsultujte sa pedijatrom.
 • Neka dete pije što više tečnosti jer se gutanjem drenira srednje uho i ublažava bolni pritisak. Novorođenčetu češće nudite dojku ili flašicu, a stariju decu ohrabrujte da piju vodu u toku dana.

Ako beba ili dete ima upalu ušiju NE treba da dajete antihistaminike i druge lekove bez saveta lekara.

Da li može da se speči upala ušiju kod beba i dece?

Postoje načini da se smanji rizik da se ne pojavi upala ušiju kod beba i dece, ali se ne može sa sigurnošću tvrditi da do nje neće nikada doći čak i ako sve preduzmete:

upala usiju kod beba
 1. Često perite svoje i bebine ruke i redovno čistite bebin nos aspiratorom, ako je prehlađena.
 2. Izbegavajte da decu vodite decu u zadimljene prostorije i pušite u domu. Deca čiji roditelji puše imaju veću verovatnoću da imaju problem sa sluhom. Deca čije majke puše imaju 86% više šansi da će imati operaciju zbog problema sa upalom srednjeg uha u odnosu na domaćinstva u kojima nema pušača.
 3. Dojite bebu najmanje 6 meseci obzirom da majčino mleko ima antitela koja štite od infekcije uha i ove bebe imaju manju verovatnoću da razviju infekciju.
 4. Držite bebu uspravno dok je hranite tako da glava bude viša od ostatka tela, jer se tako smanjuje rizik od infekcije.
 5. Bebe koje su sklonije upali ušiju imaju veći rizik od infekcije ako koriste dudu ako su starije od 6 meseci. Međutim, Bejbicentar navodi da je varalica odlična zaštita od SIDS-a, pa ipak razmotrite ovo sa pedijatrom.
 6. Vodite računa da beba redovno prima sve vakcine koje su predviđene prema uzrastu kako bi se sprečile određene bolesti koje mogu da dovedu i do infekcije uha. Vakcina protiv pneumokoka je drastično smanjila rizik od infekcije uha kod dece.

Pročitajte: Zapušen nosić i upala uha: Da li je tačno da kod beba prehlada može da uzrokuje infekciju uha?

Objavljen: 19. oktobar 2022. godine, ažuriran: 3. januar 2024. godine

Literatura:

 1. NIH: Ear infections in Children
 2. www.babycenter.com
 3. Wikimedia Commons

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button