fbpx
Neplodnost

Inseminacija – Postupak veštačke inseminacije (IUI)

Story Highlights
 • IUI je proces ubrizgavanje spermatozoida direktno u matericu u vreme ovulacije.
 • Pre inseminacije prethodi i postupak "pranja" sperme, kako bi se prikupila koncentrisana količina zdrave sperme.
 • Važno je da tačno znate kada će doći do ovucije kako bi se šanse da ona uspe povećale koliko je to moguće.

IUI je skraćenica za intrauterinu inseminaciju, mnogo češće poznatu kao veštačka inseminacija. U pitanju je proces ubrizgavanje spermatozoida direktno u matericu u vreme ovulacije. Postupak dopušta da sperma zaobiđe vaginu, gde bi veći deo bio uništen, kao i otvaranje materice (cerviksa), gde većina sperme ostaje zarobljena.

Šta je inseminacija?

Veštačka inseminacija je jednostavna procedura kojom se sperma stavlja direktno u matericu u vreme ovulacije i pomaže zdravoj spermi da bude što bliže jajnoj ćeliji. Može se raditi i sa spemom donora. Na ovaj način se smanjuje vreme koje je potrebno spermi da doputuje do jajne ćelije i oplodi je.

Nekada lekari pre samog postupka savetuju pacijentkinju da li je potrebno da pije neke lekove za plodnost poput klomifena i stimuliše ovulaciju. Pre inseminacije prethodi i postupak “pranja” sperme, kako bi se prikupila koncentrisana količina zdrave sperme. (Izvor: PlannedParenthood)

demetra 8

IUI je jednostavna i relativno niskotehnološka procedura koja je jeftinija od vantelesne oplodnje. Ona povećava šanse za trudnoću.

U nekim slučajevima je uslov za odobrenje postupka za vantelesnu oplodnju koje finansira država 3 pokušaja veštačke inseminacije.

Žene koje razmatraju IUI obično to čine iz sledećih razloga:

Pravo vreme je presudno, pa je bitno da ste vi (praćenjem promena u cervikalnoj sluzi ili praćenjem bazalne temperature tela) ili vaš lekar (putem pregleda ultrazvukom) utvrdili tačan dan ovulacije.  Možda ćete imati i pripremnu terapiju radi stimulacije otpuštanja jajne ćelije iz jajnika (npr. Klomifen).

demetra 9

Veoma je nizak rizik od infekcije.

Postoji mogućnost višestruke trudnoće, što može da predstavlja rizik za bebe i mamu (zavisno od starosti majke i broja fetusa koje nosi).

Kako se radi inseminacija?

Možda će vam pre inseminacije biti savetovano da pijete neke lekove za plodnost. Lekar će vršiti pregled da utvrdi da li i kada se može očekivati ovulacija. Možda ćete dobiti i hormone koji pokreću ovulaciju.

Važno je da tačno znate kada će doći do ovucije kako bi se šanse da ona uspe povećale koliko je to moguće.

Vaš partner dolazi prvi i skuplja uzorak sperme u čašu. Tokom sledećih sat vremena, lekar će pripremiti uzorak uklanjanjem tečnosti i povećanjem koncentracije sperme.

Konačno, preći ćete u sobu za preglede, leći na ginekološki sto sa nogama u držačima, a lekar će uvesti spekulum u vaginu (kao kada imate Papa test). Lekar će uvesti zatim kateter (malu, fleksibilnu cev) u matericu i propustiti mlaz spermu kroz njega.

Sam postupak traje 5 do 10 minuta, te nije potrebna anestezija. Obično nije bolan, a neke žene su prijavile da su imale blage grčeve. Nekih 30-40 minuta ćete još odmarati u ordinaciji, a zatim možete da radite šta god želite ostatak dana. I počnite da brojite dane do testiranja!

Kolika je šansa da inseminacija uspe?

Nije moguće predvideti kakav će postupak inseminacije imati ishod. Stopa uspešnosti zavisi od brojnih faktora koji uključuju:

 • starost žene u vreme kada se radi postpak inseminacije,
 • koja je dijagnoza neplodnosti,
 • da li se koriste lekovi za poboljšanje plodnosti,
 • i druge faktore.
inseminacija

Stopa uspešnosti varira u zavisnosti od razloga zašto se ova procedura radi i manje su uspešne kod žena starijih od 40 godina i onih kod kojih su već pokušana 3 postupka veštačke inseminacije.

Stopa uspeha zavisi od dobi i naravno uzorka sperme, ali u celini se može predvideti mogućnost od 15 do 18% u svakom od prvih dva ili tri pokušaja IUI. (Izvor: PubMed)

IUI – ključne informacije:
 • IUI je postupak pri kom se sperma stavlja direktno u matericu neposredno pre ovulacije.
 • Glavni cilj je da se skrati put sperme do jajne ćelije i da se iskoristi koncentrovana sperma.
 • Stopa uspeha je do 20% i ponavlja se samo 3 do 4 puta jer šanse nakon toga opadaju te se prelazi na druge tretmane poput vantelesne oplodnje.
 • Faktori koji utiču su: starost, broj i morfologija spermatozoida i prohodnost jajovoda.

Objavljen: 4. oktobar 2014. godine, ažuriran: 29. januar 2024. godine

Izvor
Planned ParenthoodWiley Online LibraryPubMed

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button