fbpx
Neplodnost

Prohodnost jajovoda i HSG: Da li postoji blokada ili oštećenje jajovoda?

Oko 30% žena koje imaju problem sa neplodnošću nakon urađene HSG procedure, utvrdile su da je uzrok neplodnosti zapravo oštećenje jajovoda ili njihova neprohodnost.

Kada ženini jajnici proizvedu jajnu ćeliju dešava se ovulacija, materica mora biti u dobrom stanju ukoliko želi da zatrudni, ali jedan od uslova jeste i da su jajovodi otvoreni i prohodni. Ako bilo koji od ovih delova ne funkcioniše kako treba, može doći do problema da ostanete u drugom stanju. Više: Uzroci neplodnosti žene – ovo je 6 najčešćih

Jajovodi su su cevčice duge 7 do 14 centimetara koje povezuju matericu sa jajnikom. Nakon ovulacije jajna ćelija do materice putuje kroz jajovod, a u slučaju da je došlo do oplodnje, upravo jajovodi su mesto susreta jajne ćelije i spermatozoida. Tako oplođena jajna ćelija dalje putuje do materice gde će doći do implantacije.

Ako su vam jajovodi blokirani, spermatozoidi neće moći da dođu do vašeg jajeta ili oplođeno jaje neće moći da uđe u vašu matericu. Blokiranje cevi može da se desi iz nekoliko različitih razloga, ali bez obzira na uzrok, vaš lekar će to dijagnostikovati testom koji se zove histerosalpingogram (HSG).

HSG - neprohodnost jajovoda
Na slici se vidi jajovod kroz koji prolazi jajna ćelija od jajnika do materice i susreće se sa spermatozoidima.

Šta kad su jajovodi oštećeni?

Ukoliko su jajovodi oštećeni ili neprohodni, spajanje spermatozoida i jajne ćelije je onemogućeno, pa do trudnoće ne može doći. Do takvih problema (oštećenja dela jajovoda, ili čitavom dužinom, ili oštećenja trepetljiki (fimbrija) koje prihvataju jajnu ćeliju) može doći kao posledica upala koje uzrokuju razne polno prenosive bolesti kao što su hlamidija, mikoplazma, gonokok, ali i endometrioza, upala slepog creva i drugi problemi koji se tiču trbušne duplje.

Kako se otkriva problem sa jajovodima?

Postoji nekoliko metoda kojima se kod žena koje imaju problem sa neplodnošću može utvrditi prohodnost jajovoda. Najčešće se koriste kontrastne metode kao što su histerosalpingografija (HSG) i histerosalpingo-sonografija (HSSG). One se sprovode tako što se kontastno sredstvo ubrizga u matericu i jajovode, a onda se čitava genitalna regija slika bilo rendgenom ili ultrazvučno. Na snimku se vidi da li je kontrast prošao duž čitavih jajovoda ili postoji neka blokada. U nekim slučajevima ubrizgavanje može delovati terapijski, tako što delimično pročisti jajovode.

Lekar će ovu proceduru verovatno preporučiti posle menstruacije, a pre ovulacije, odnosno u prvoj polovini ciklusa jer je tada manja verovatnoća da ste u drugom stanju obzirom da snimanje rendgenom nije preporučljivo u trudnoći.

Uvid u prohodnost jajovoda može se steći i laparoskopijom tako što se minijaturnim instrumentima sa kamerom ulazi u trbušnu duplju i posmatraju se jajovodi. Istovremeno se može obaviti i mikrohiruška intervencija u slučaju da se dijagnostikuje problem. Tada se odstranjuju cistične promene na jajnicima i priraslice koje sljepljuju jajovode, jajnike i druga tkiva trbušne duplje.

Kako izgleda HSG

Kako se pripremiti za HSG?

Nekim ženama je ova procedura neprijatna ili malo bolna, pa će lekar možda savetovati da sat vremena pre procedure popijete lek za bolove. Možda će vam i pre same intervencije dati neki blaži lek za smirenje, kako biste se opustili, ako ste nervozni. Nekada se prepisuje antibiotik koji treba piti pre testiranja ili nakon njega kako bi se sprečila moguća infekcija.

HSG će lekar zakazati nekoliko dana nakon menstruacije kako bi bilo sigurno da niste u drugom stanju. Važno je da budete sigurni da niste u drugom stanju, ali i da nemate inflamatornu bolest karlice ili neobjašnjivo vaginalno krvarenje.

Važno je da obavestite lekara ako imate alergiju na barijum ili kontrastnu boju, zbog moguće reakcije. Takođe je potrebno da skinete sve metale sa tela zbog rendgenskog aparata.

Hidrosalpings

Ukoliko se utvrdi da postoji proširenje na jajovodu u kome se skuplja tečnost, radi se o hidrosalpingsu. Tada, pošto je jajovod zapušen, tečnost koju luči njegov epitel ne može da se izlije u trbušnu duplju, pa se ona sliva u matericu i sprečava implantaciju embriona. U nekim slučajevima, ako je problem blaži, može se rešiti mikrohiruški. U suprotnom, kako on onemogućava začeće, odstranjuje se jajovod. Hidrosalpings je najčešće posledica infekcija ili zapaljenjskih procesa i može se ponekad uočiti na ultrazvučnom pregledu, dok ga je u drugim slučajevima moguće otkriti samo laparoskopski ili pomenutim kontrastnim metodama. Neretko ne daje simptome, a može izazvati bolove u trbuhu, mučninu, povišenu temperaturu ili malaksalost.

glavobolja kod žena
Kako bez jajovoda?

Ukoliko je problematičan samo jedan jajovod i potrebno ga je odstraniti, žena bez obzira na to pomoću drugog jajovoda može ostvariti zdravu prirodnu trudnoću. Ukoliko se moraju odstraniti oba jajovoda, žena i dalje može zatrudneti zahvaljujući asistiranoj, vantelesnoj oplodnji (VTO). Prema brojnim studijama, žene kojima je odstranjen jajovod imaju jednake šanse za trudnoću tokom procesa VTO kao i ostale koje imaju očuvane jajovode.

Literatura: 
  1. Photo: Wikimedia Commons
  2. PubMed: Diagnosis of fallopian tube patency – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16619719/

Objavljen: 3. avgust 2013. godine, ažuriran: 9. februar 2024. godine

Save

Save

Ads

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Pogledajte:
Close
Back to top button