fbpx
Neplodnost

Klomifen (Clomid)

Klomifen je najčešći lek koji se koristi za stimulaciju jajne ćelije. On stimuliše oslobađanje hormona neophodnih za izazivanje ovulacije.

Da li klomifen pomaže?

Kod žena koje imaju problem sa anovulatornim ciklusima, on dovodi do ovulacije u 70-85% slučajeva. Ipak, treba imati u vidu da se trudnoća ostvari kod 40-50% žena, ali nakon 12 meseci korišćenja ovog leka, ova stopa je čak 80%.

Doziranje klomifena

Uobičajena doza sa kojom se počinje je 50mg dnevno tokom 5 dana. Prvi dan kada se pije ovaj lek je između 3. i 5. dana ciklusa zavisno od preporuke ginekologa. Kod polovine pacijentkinja, ova doza dovede do ovulacije.

Kod preostale polovine pacijentkinja u sledećem ciklusu se preporučuje doza od 100mg dnevno (dve tablete se piju istovremeno).

Kod pacijentkinja koje imaju istoriju hiperstimulacije početna doza je 25mg dnevno – ½ tablete.

Visok nivo estrogena
Photo by Becca Tapert on Unsplash

Kada se prepisuje?

Ženama se ovaj lek prepisuje u nekoliko situacija:

 • da bi se stimulisala ovulacija kod žena kod kojih ona izostaje ili se ne dešava pravilno.
 • Da bi se stimulisala proizvodnja većeg broja jajnih ćelija kod žena koje planiraju vantelesnu oplodnju ili inseminaciju.
 • Daje se ženama kada je potrebno izvršiti testiranje ovulacije i kvalitet jajnih ćelija. Klomifen se daje u trajanju od 5 dana i podiže nivo FSH. Ako rezerve FSH padnu na normalna nivo do sledećeg dana, to je znak normalnih rezervi jajnika. Ukoliko FSH ostane povišen, to je znak niskih rezervi jajnika.

PCOS i klomifen

Ženama koje pate od sindroma policističnih jajnika se prvo savetuje da smanje telesnu težinu za najmanje 5-10%. Uglavnom se ženama ovulacije vraćaju kada smršaju oko 8% u odnosu na svoju telesnu težinu. Najzdravije i najefikasnije je mršavljenje uz pomoć redukovane ishrane i vežbi.

Zaboravite na mršavljenje uz pomoć raznih preparata jer sindrom policističnih jajnika nastaje zbog nepravilne ishrane i poremećenog lučenja insulina, a ne zbog težine. Telesna težina je samo produkt svega.

U poslednje vreme, odlične rezultate u lečenju PCOS daju i lekovi za regulaciju insulina uz pravilnu ishranu. Da bi se odredila terapija, neophodno je utvrditi insulinsku rezistenciju tako što ćete uraditi test opterećenja glukozom.

merenje visine fundusa
Photo by Suhyeon Choi on Unsplash

Folikulometrija i klomifen

Neophodno je pratiti minimum jedan ciklus ženu kako reaguje na ovaj lek. Ukoliko taj mesec nije postignut zadovoljavajući efekat (previše stimulisani jajnici ili nije bilo ovulacije), praćenje je potrebno nastaviti sve dok se ne uskladi doza koja daje adekvatan rezultat.

Veoma je važno ispratiti i da li se sluzokoža materice stanjuje pod uticajem leka jer onda neće biti efekta od ovulacije. Podjednako je važno da sluznica materica bude dovoljno zadebljana da bi oplođena jajna ćelija mogla da se ”zakači” za zid materice.

Klomifen za muškarce

Postoje situacije kada se ovaj lek prepisuje kao terapija za muškarce. Ovo se radi u situaciji kada postoji problem niskog nivoa spermatozoida, za lečenje oligospermije. Sve o spermogramu i kako da ga pobošljate pročitajte ovde!

Nuspojave korišćenja klomifena
 • Hiperstimulacija jajnika – može biti blaga sa uvećanim jajnicima i nelagodnošću, do teške koja može biti životno opasna. Simptomi hiperstimulacije su nadutost stomaka, mučnina, povraćanje i kratak dah;
 • Gusta cervikalna sluz kroz koju sperma ne može da prolazi, pa se moraju koristiti dodatni lekovi ili pribegavati inseminaciji;  klomifen
 • Valunzi,
 • Mučnina i bolovi u stomaku,
 • Glavobolja,
 • Nervoza i promene raspoloženja,
 • Osetljivost dojki,
 • Zamućen vid i
 • Opadanje kose.
Višeplodna trudnoća kao posledica klomifena

Verovatnoća da se začnu blizanci je između 5 i 8% u odnosu na 1-2% koliki je prosek u Evropi prirodnim putem. Trojke su veoma retke kada je terapija ovim lekom u pitanju.

Rizik od pobačaja ili poremećaja razvoja deteta

Stopa pobačaja fetusa začetih uz pomoć ovog leka je nešto viša, ali nije dokazano da li je zbog leka ili ranijeg stanja pacijentkinje (starost pacijentkinje, PCOS).

Nema uticaja klomifena na razvoj fetusa i deteta kasnije.

Objavljen: 25. decembra 2016. godine, ažuriran: 24. maj 2024. godine

Literatura:

 1. HealthLine: How Does Clomid Work? – https://www.healthline.com/health/pregnancy/how-does-clomid-work, jul 2016. godine
 2. RXList: Clomid – https://www.rxlist.com/clomid-drug.htm
 3. NCBI: Clomiphene for anovulatory infertility – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4907558, jun 2016. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button