fbpx
Neplodnost

Neobjašnjiva neplodnost – šta to znači?

Mnogi parovi koji leče sterilitet slažu se u jednom – jedino gore od toga da ne možete da ostvarite potomstvo onda kada to želite jeste da ne znate razlog zbog kog to nije moguće. Neobjašnjiva neplodnost je dijagnoza sa kojom se sreće čak petina parova koji imaju problema sa plodnošću. Oko 20% parova koji vode borbu sa sterilitetom zapravo ne znaju razlog zbog čega do trudnoće ne dolazi. Koliko god da je medicina napredovala i da parovi prolaze kroz niz testova, nekada je naizgled sve u redu, ali do trudnoće ne dolazi.

Parovima kod kojih ne dolazi do začeća, a naizgled je sve u redu, češće je potrebna i psihološka podrška, jer izostanak dijagnoze često može da ih dodatno frustrira.

parovi

Šta je neobjašnjiva neplodnost?

Ako do trudnoće ne dolazi posle godinu dana za žene mlađe od 35 godina, odnosno posle šest meseci za žene starije od 35 godina, potrebno je početi sa ispitivanjima. Pročitajte više…

Nekada se dešava da žena uspeva da ostane u drugom stanju, ali doživljava spontani pobačaj. Oko 70% svih trudnoća su zapravo neuspešne, ali se većina dešava toliko rano, da žena ni ne zna da je ostajala u drugom stanju. To je biohemijska trudnoća, a dijagnoza pri kojoj dolazi do spontanih pobačaja iznova naziva se ponovljeni gubitak trudnoće.

Kada je par već ostvario trudnoću u kojoj je dobio dete, ali ne uspeva da ostvari uspešnu trudnoću po drugi put u pitanju je sekundarni sterilitet.

Dijagnoza: Neobjašnjiva neplodnost

Analize koje se rade tokom proveravanja uzroka neplodnosti su veoma skupe, pa nekada parovi nemaju finansijske mogućnosti da se bavi odmah svim pretragama privatno. Sa druge strane ni lekari u državnim ustanovama ih, što zbog gužve, što opet iz finansijskih razloga upućuju postepeno na jedan po jedan pregled. Stoga otkrivanje uzroka nekada može da potraje veoma dugo.

Do pre jednu deceniju veoma su retko rađene analize krvi vezane za trombofiliju, srećom danas to nije slučaj i žene lakše rešavaju problem zgušnjavanja krvi koji ne dozvoljava embrionu da se zakači za matericu i opstane. Više: Trombofilija i trudnoća

Nekada se događa da uz sve analize ne može da se utvrdi razlog zašto trudnoća izostaje. Tada se radi o neobjašnjivoj neplodnosti. Svaki peti par koji neuspešno pokušava da ostvari potomstvo suočava se sa ovom dijagnozom.

Bez obzira što se ne može objasniti zašto kod određenog para ne dolazi do trudnoće, to svakako ne znači da treba odustati. Uz pomoć različitih terapija, a nekada i spontano posle izvesnog vremena (nekada i više godina) kod ovih parova može doći do trudnoće.

Sve je u redu, a bebe nema – šta onda? neobjašnjiva neplodnost

Kada se konstatuje neobjašnjiva neplodnost, uglavnom se prvo počinje od inseminacije, a onda se pribegava drugim metodama. Oko 30% parova sa neobjašnjivom neplodnošću na ovaj način uspe da ostvari trudnoću, nakon 3 do 4 veštačke inseminacije. Ako posle toliko ponavljanja ne dođe do trudnoće, smatra se da nema svrhe iznova pokušavati na ovaj način. Nakon toga se pribegava vantelesnoj oplodnji (IVF).

Ako se prilikom postupka IVF u nekoj fazi utvrdi zašto ne dolazi do trudnoće, onda je lakše i lekarima da znaju kako će se ponašati tokom sledećeg postupka. Na primer, može  se utvrditi da su jajne ćelije lošeg kvaliteta kada se posmatraju pod mikroskopom ili nema oplodnje nakon uvođenja sperme, jer spermatozoidi nisu dovoljno kvalitetni da probiju zid jajne ćelije. U takvim situacijama se često savetuje složeniji postupak vantelesne oplodnje – ISCI.

Kada se kod parova sa dojagnozom – neobjašnjiva neplodnost utvrdi da se embrioni jednostavno ne dele dobro, može se dogoditi da smo na putu rešavanja identifikacije problema, ali je nažalost razlog ovome slabo razumljiv i teško je utvrditi zašto se to dešava.

Dobra vest za neobjašnjivu neplodnost

Dobra vest za parove koji imaju dijagnozu neobjašnjiva neplodnost jeste da je uspešnost vantelesne oplodnje kod njih procentualno jednaka onoj koju ostvaruju parovi kod kojih je utvrđen razlog zbog kog moraju da idu na vantelesnu oplodnju. Takođe, parovi koji imaju problem sa neobjašnjivom neplodnošću često spontano uspevaju da ostvare trudnoću.

Istraživanja su pokazala da će u periodu od 7 godina čak 36% parova sa neobjašnjivom neplodnošću uspeti da ostvari trudnoću spontano, a za isti vremenski period, od onih parova koji se suočavaju sa sekundarnim sterilitetom, čak 79% njih će uspeti da ostvari trudnoću.

Problemi sa kojima se suočavaju parovi

Iako su u globalu prognoze dobre, često parovima ne idu na ruku starost žene, rezerve jajnih ćelija koje ima, te ne mogu pustiti da vreme prolazi i čekaju da se trudnoća odigra spontano. Parovi su uz to pod stresom, retkost je da mogu da se „isključe“ i bave drugim stvarima, ali je važno da nađu načim da psihološki ostanu stabilni i sačuvaju pozitivan duh. Pročitajte: Neplodnost: Kako savet „Opusti se“ može da pomogne

neobjašnjiva neplodnost
Neobjašnjiva neplodnost

Objavljen: 25. maj 2021. godine, ažuriran: 2. januar 2024. godine

Literatura:

  1. Cochrane: Interventions for unexplained infertility – https://www.cochrane.org/news/featured-review-interventions-unexplained-infertility, septembar 2019. godine
  2. FertilityNeworkUK: Unixplained Infertility – https://fertilitynetworkuk.org/fertility-faqs/fertility-conditions/unexplained-infertility
  3. FertilityPartnership: Unexplained infertility – https://fertilitypartnership.com/unexplained-infertility

Image by StockSnap from Pixabay

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button