fbpx
Trudna samTrudnoća

Brojanje udaraca ploda – Pokreti bebe u stomaku

Brojanje udaraca ploda je jedan od pokazatelja da je zdravlje bebe u materici u redu. Kod nas dobar deo trudnica ne zna kako se udarci broje i to ne primenjuje. U većini razvijenih zemalja poput skandinavskih zemalja, Australije i Amerike, podrazumeva se da trudnice idu na pripremu za porođaj i nauče da broje pokrete. Tamo se trudnoća vodi dosta opuštenije, a ultrazvuk radi mnogo ređe. Bez mogućnosti da svaki čas odu kod privatnog lekara, trudnice su navikle da okvirno same prati kakvi su pokreti bebe u stomaku.

Promena uobičajenih obrazaca bebinog pomeranja može da znači da je beba pod stresom. Važno je da beba ne prestane da se pokreće u delu trudnoće kada je to već uobičajeno. Saznajte kako izgleda brojanje udaraca ploda.

Tokom trudnoće, negde između 18. i 24. nedelje većina žena počenje da primećuje lepršanje (da tako nazovemo kretnje) u stomaku. Ovi rani znaci fetalnog pokretanja mogu na prvi pogled da deluju kao da su jednostavno u pitanju gasovi, ali zapravo vaša beba raste, ljulja se i valja u stomaku! Ona se okreće odavno, ali sada je dovoljno velika da vi to i osećate. Vaš partner i vi sada možete i osetiti kako taj mali život raste, a vreme je i da naučite kako se broje pokreti bebe u stomaku.

Fetalni pokreti su znak da se beba pravilno razvija i raste, ne treba da vas brinu, iako nekada mogu biti i bolni za trudnicu.

Napomena: Ne brinite ako ste pri kraju 24. nedelje i još ne osećate pokrete fetusa. Svaka trudnoća je različita i dokle god lekar sluša normalan rad srca tokom pregleda ne bi trebalo da brinete. Ako ste nervozni ili zabrinuti, obavezno razgovarajte sa svojim lekarom o tome kako da najbolje pratite bebine pokrete.

brojanje udaraca ploda
Brojanje udaraca ploda

Praćenje fetalnih pokreta: Gde su tačke udaraca?

Vaša beba menja svoje pokrete i razvija ih. One malo živahnije ste jednom osetili jače i više. Uskoro se lagano golicanje pretvora u oštre, čak i neugodne udarce nogama i laktovima!

Ako osećate kako su pokreti bebe u stomaku u nekim redovnim obrascima to je dobra ideja za početak brojanja. Vaš lekar vas može pitati o kretanju fetusa tokom sedmog meseca trudnoće, a ako je vaša trudnoća visoko rizična, velike su šanse da će vaš lekar od vas tražiti da počnete praćenje fetusnog kretanja oko 28. nedelje.

Nakon što shvatite jačinu i učestalost, pokušajte da dešifrujete kada većinom osećate pokret: da li je to nakon što ste prvi put ustali ujutro? Nakon što ste pojeli obrok? U kasnim jutarnjim ili kasno poslepodnevnim časovima, kada nivo šećera u krvi opada? Ili je to nakon što ste učinili neku fizičku aktivnost i napokon seli da se odmorite?

Iskoristiti vreme da registrujete te pokrete je odličan način da odradite ovu obvezu i uverite se u bebino blagostanje.

demetra 18

Kako se vrši brojanje udaraca ploda?

Svaki lekar ima malo drugačiji način praćenja bebinih pokreta, pa budite sigurni da proverite sa svojim ginekologom i  saznate kako on ili ona žele da brojite udarce.

American College of obstetricians and gynecologists (ACOG) preporučuje da nađete mirno i udobno mesto za sedenje (ili lezite na vašu levu stranu što je optimalno za pružanje bebi pravilne cirkulacije krvi i kiseonika), te brojte udarce barem jednom dnevno od sedmoga meseca trudnoće do porođaja.

Pokušajte da radite test 20 minuta nakon jela i vidite koliko dugo je potrebno da se oseti nešto (udarac, lepršanje, pokretanje, poskakivanje) 10 puta.

Opet, trebali biste da osetite bebine pokrete 10 puta za oko dva sata. “Ako je potrebno više od četiri sata, dobra ideja je da nazovete svog lekara”, sugerišu ginekolozi.

Usput, ako je to vaša druga (ili treća ili četvrta) trudnoća, ogromne su šanse da ćete primetiti kako se vaša beba kreće mnogo ranije. (Neke žene navode da su osetile kretanje već 12. nedelje!)

Kada da nazovete svog lekara?

brojanje udaraca ploda

Ako niste osetili 10 udaraca do kraja drugog sata brojanja, pričekate nekoliko sati, a zatim pokušajte ponovno da brojite. Nakon drugog pokušaja, ako niste osetili 10 pokreta u roku od dva sata, obratite se svom lekaru odmah.

Takođe trebalo bu da uputite poziv svom lekaru ako primetite velike promene u bebinom obrascu pokreta tokom tri do četiri dana. (Na primer, ako ste primetili da beba je vrlo aktivna nakon doručka ili desno pre nego što odete u krevet svaki dan tokom nekoliko nedelja ali je onda znatno mirnija tada tokom tri do četiri dana, trebate da spomenete promenu šeme lekaru.)

Objavljen: 26. septembar 2015. godine, ažuriran: 29. marta 2024. godine

Save

Izvor
StanfordChildren.orgAmericanPregnancy

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button