fbpx
Ishrana trudnice

Čia semenke u trudnoći

Da li su čia semenke u trudnoći dobar izbor? Koliko je dozvoljeno? Zašto su one korisne? Da li ćete smeti da ih jedete?

U ekspanziji konzumiranja namirnica koje prethodnih decenija nisu bile toliko popularne na ovim prostorima, svoje mesto uz batat, avokado i mango, našle su i čia semenke. Odjednom su postale skoro obavezna namirnica u skoro polovini domova, a neretko se i u restoranima poručuje čia puding za desert. Kao i za većinu namirnica, koja nije odomaćena i naše bake je nisu konzumirale, trudnice se pitaju da li smeju da jedu čia semenke i u kojoj količini.

cia semenke 2

Da li je bezbedno jesti čia semenke u trudnoći?

Čia semenke se u Centralnoj Americi koriste od davnina, verovalo se da one povećavaju izdržljivost i daju energiju. Danas u popularne širom sveta i prisutne kao dodatak jelima ili gotovo samostalan desert.

Ova namirnica je dozvoljena, pa čak i poželjna tokom trudnoće zbog svog sastava.

Zašto je dobro jesti čia seme?

Čia semenke su korisne zbog svog sastava. Bogate su omega-3 masnim kiselinama, kalcijumom, magnezijumom, cinkom i antioksidantima.

Semenke možete jesti kao puding ili jednostaavno dodati 2 kašike u ovsenu kašu ili žitarice, zatim u jogurt, pa ga ostaviti malo da odstoji. Ukusne su i ako ih stavite u jela od povrća, salate, kao zgušnjivač za sosove, slažu se i sa pirinčem. U pecivima se koriste i kao zamena za jaja.

Čia semenke u trudnoći i omega-3 masne kiseline

Omega-3 su esencijalne masne kiseline, što znači da ih telo mora pribaviti iz ishrane da biste ostali zdravi. One su važne jer pomažu organizmu da se bori protiv srčanih bolesti, depresije i dijabetesa, a u trudnoći posebno zbog pozitivnog uticaja na razvoj mozga fetusa. Čia su semenke bogate alfa-linoleinskom kiselinom (ALA), oblikom omega-3. Međutim, većina istraživanja vezanih za unos omega-3 masnih kiselina koncentrisana je na EPA i DHA, a ne na ALA. Telo pretvara ALA u EPA i DHA, ali su tada stope apsorpcije niske. Stoga je važnije da u trudnoći jedete ribu kako biste sigurno nadoknadili omega-3 masne kiseline koje su vam potrebne. (Izvor: MDPI )

Koliko ima kalcijuma u čia semenkama?

Oko 2 kašike čia semenki sadrži oko 179 miligrama kalcijuma što je oko 18% preporučene dnevne doze od 1 gram. Kalcijum je posebno važan u trudnoći, ne samo zbog razvoja bebinih zuba i kostiju, već i zbog kostiju trudnice. Pročitajte više zašto je veoma važno da unosite dovoljno kalcijuma u trudnoći!

trudnoca 12
Photo by John Looy on Unsplash

Drugi vitamini, minerali i antioksidanti u čia semenkama

Čia semenke su bogate i magnezijumom. U 2 kašike ima oko 95mg – 27% preporučenih dnevnih količina magnezijuma. Konzumiranje dovoljne količine magnezijuma u trudnoći će vas spasiti grčeva u nogama, ali i smanjiti rizik od pojave ekcema kod bebe. (Izvor: Food data)

Čia semenke sadrže još i selen (26,5% dnevnih potreba), mangan (39% dnevnih potreba), cink (12% dnevnih potreba). Antioksidanti u čia semenkama smanjuju rizik od prevremenog starenja, tumora, a u trudnoći pomažu u sprečavanju negativnog ishoda trudnoće. ( Izvori: Zink – National Institutes of Health, Selenium – NIofH i NCBI)

Čia semenke u trudnoći u borbi protiv napada gladi

Trudnice često imaju isti problem, kao i žene tokom predmenstrualnog sindroma, osećaju neopisivu glad svih 24 sata dnevno. S jedne strane su svesne da ne treba da jedu preterano, jer prevelika telesna težina može da im donese samo komplikacije u trudnoći vezane za zdravlje, a sa druge ne treba ni da trpe glad koja će ih činiti nervoznim. Čia semenke apsorbuju veliku količinu vode, zajedno sa visokim sadržajem vlakana i proteina te tako pomažu ljudima da se osećaju sito duže vreme. (Izvor: Science direct)

Čia semenke u trudnoći: da li nekada treba izbegavati konzumiranje?
čia semenke u trudnoći
Čia semenke u trudnoći

U slučaju unosa prevelike količine, može doći do nadutosti stomaka, jer upijaju velike količine tečnosti, koja privremeno može izazvati dijareju ili pak zatvor.

Poseban oprez se savetuje osobama koje koriste lekove za snižavanje šećera u krvi, jer ga semenke dodatno mogu sniziti.

U svakom slučaju, najbolje je da se držite saveta da čia semenke u trudnoći jedete 2 kašike na dan. Tako ćete uneti određenu količinu hranljivih sastojaka, a opet biti sigurni da niste preterali. 

Image by ally j from Pixabay

Objavljen 12. mart 2020. godine, ažuriran 29. marta 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button