fbpx
TrudnoćaZdravlje u trudnoći

Treći trimestar trudnoće: Kako izgleda treće tromesečje trudnoće i kako se računa 3. trimestar

Trudnoća traje devet meseci i deli se na tri trimestra, a treći trimestar trudnoće je zapravo poslednja trećina vaše trudnoće. Tokom ovog perioda beba će porasti do težine koju će imati na rođenju (prosek je oko 3450 grama, ali može varirati u proseku oko 800 grama više ili manje). Tokom trećeg trimestra imaćete češće odlaske kod lekara, verovatno na svake 4 nedelje do ulaska u 36. nedelju, a onda na dve nedelje. Tokom poslednje nedelje, ukoliko do nje dođe, možda ćete i svaki drugi dan ići na CTG.

Treći trimestar trudnoće je veoma uzbudljivo vreme koje će se završiti upoznavanjem vaše bebe. Da biste joj pružili zdrav start, trebalo bi da nastavite da se hranite zdravo i ostanete aktivni.

Šta je treći trimestar trudnoće?

Trimestri trudnoće su koristan način gledanja na trudnoću. Oni se odnose na trećine, odnosno ranu, srednju i kasnu trudnoću. Treće tromesečje predstavlja poslednji deo trudnoće, koji se završava kada se beba rodi. Bebe rođene između 37. i 42. nedelje trudnoće smatraju se donesenim. Ako se beba ne rodi do 42. nedelje, obično se savetuje indukcija porođaja, kako bi se smanjio rizik od komplikacija.

Treći trimestar se računa od 27. nedelje do navršenih 40, odnosno 42. nedelje trudnoće.

linija na stomaku u trudnoci
Photo by Daniel Reche: https://www.pexels.com/photo/person-s-tummy-and-hand-1556671/

Šta se dešava sa telom i emocijama tokom trećeg trimestra?

Približava se trenutak kada će se beba roditi i u ovom periodu možete primetiti da vaši ligamenti i koža nastavljaju da se rastežu kako bi bebi napravili mesta. Sada nastupa i period kada ćete se više umarati i biće vam potreban odmor. Gorušica i nedostatak daha su ono što vas može mučiti, a beba će vršiti pritisak na abdominalne organe. Ovo je normalan period trudnoće, a vi se potrudite da olakšate sebi koliko je moguće tako što ćete više odmarati, pratiti šta vam prija da radite, a šta da jedete.

U ovom periodu su sve češće lažne kontrakcije, nepravilna stezanja materice koja nisu bolna. Ona ne znače da je porođaj počeo. U prvom trudnoći, beba će se spustiti niže već oko 36. nedelje trudnoće, pa se može dogoditi da vam to prija za disanje, ali da imate pritisak na bešiku zbog čega često morate da mokrite i nekada se gegate dok hodate.

Tokom poslednjih nedelja grlić materice će se razmekšavati i polako skraćivati, a moguće je da ćete primetiti i da vam je ispao sluzni čep. Moguće je da on ispadne i do dve nedelje ranije. Saznajte više: Sluzni čep

Moguće je da ste emotivno preplavljeni tokom ovog trimestra. Možda se brinete kako će proteći porođaj, te kako ćete se snaći kao roditelj. Uz sve što ometa san i što vam smeta tokom dana, možete biti veoma razdražljivi. Dok neke žene jedva čekaju da se porode, drugima se ne žuri, već bi da period do upoznavanja sa bebom rado produžile dok ne osete da su spremne. Oko 20% trudnica doživi anksioznost i depresiju pre porođaja.

Kako da brinete o zdravlju – treće tromesečje trudnoće

Važno je da se pravilno hranite tokom trudnoće. Zdrava hrana će bebi dati dobar start te uključite dovoljno svežeg voća i povrća, kao i izvore proteina, dovoljno gvožđa i kalcijuma, a ne zaboravite ni da se redovno hidrirate. Većina žena se u proseku ugoji između 11 i 16 kilograma tokom trudnoće.

Pokušajte da budete aktivni tokom trudnoće do samog kraja, što ne znači da treba da radite naporne vežbe, već one koje su prilagođene vama. Saznajte više: Trudnoća i vežbanje

Visokorizična trudnoća
Šta mogu i treba da očekujem od lekara, babice i pregleda u ovom trimestru?

U trećem tromesečju su češći pregledi, a ako već niste uradili možda će vas posavetovati da uradite ogtt test, test na streptokoke, vakcinu protiv velikog kašlja (pertusis), vakcinu protiv gripa. Takođe, u ovom trimestru se radi i poslednji ekspertni ultrazvučni pregled. Mimo njega, nema potrebe da radite ultrazvučne preglede. Ipak, tokom poslednjeg meseca se savetuje redovan CTG.

Beba u trećem tromesečju trudnoće

Čestitamo! Ovo je period u kome beba ima velike šanse da preživi, čak i ako se rodi početkom trećeg trimestra. Do 31. nedelje trudnoće, pluća bebe će biti zrelija, ali tek treba da proizvedu supstancu koja pomaže pri disanju.

Beba će do 36. nedelje biti duga oko 47 centimetara i teška oko 2,6 kilograma. Samo 1 od 25 beba do porođaja ostane u karličnom položaju i ne okrene se. Do termina porođaja beba će biti duga oko 50 centimetara i teška oko 3,4 kilograma.

ada treba da potražite lekarsku pomoć u prvom trimestru?

Ukoliko primetite neki od ovih simptoma, odmah se javite lekaru:

 • redovne, bolne kontrakcije pre 37. nedelje trudnoće,
 • vaginalno krvarenje,
 • konstantan vodeni iscedak,
 • zamagljen vid i jaka glavobolja,
 • jaka mučnina i jak bol u stomaku,
 • iznenadno oticanje zglobova, prstiju i gležnjeva,
 • groznica i
 • promene u pokretima bebe.

Simptomi početka porođaja mogu biti:

treći trimestar trudnoće
Treći trimestar trudnoće –

Foto: Canva & Demetra

Šta bi trebalo da uradite u ovom periodu?
 • Obavezno pohađajte pripreme za trudnice i, ako želite, školicu roditeljstva.
 • Spakujte torbu za porodilište do ulaska u 9. mesec trudnoće. Saznajte više: Spisak stvari potrebnih za porodilište
 • Odlučite u kom porodilištu ćete se porađati, idite tamo na potreban pregled.
 • Kupite i naučite kako se postavlja auto sedište za bebu u automobilu.
 • Planirajte šta ćete sa starijim detetom/decom ili kućnim ljubimcem dok ste u porodilištu.
 • Razmislite o tome da obavite veliku nabavku i možda skuvate neka jela koja se mogu zalediti za prve dane posle porođaja.  

Pratite šta se dešava iz nedelje u nedelju kroz detaljan KALENDAR TRUDNOĆE OD 1. DO 42. NEDELJE.

Literatura:

 1. WebMD: Third Trimester – https://www.webmd.com/baby/third-trimester-of-pregnancy
 2. The Hopkins Medicine: The Trird Trimester – https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/the-third-trimester
 3. Pregnant Birth & Baby: Third trimester – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/third-trimester
 4. Mayo Clinic: 3rd trimester pregnancy: What to expect – https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20046767

Objavljen: 22. mart 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button