fbpx
Trudna sam

Prvi pokreti bebe u stomaku

Postoje neki momenti u trudnoći koji se posebno pamte. Nakon što ugledate pozitivan test, a onda i čujete otkucaje srca svoje bebe, jedna od prvih velikih prekretnica u kojoj sve buduće majke posebno uživaju su prvi pokreti bebe u stomaku.

Prvi pokreti bebe u stomaku se uglavnom osećaju kao „leptirići u stomaku“.

Prvi pokreti bebe u stomaku

Kada se oseti prvo pomeranje fetusa u stomaku?

Trudnice često ne mogu da dočekaju da osete bebine pokrete. Iščekujući dan kada će osetiti da se njihova beba pomera, raspituju se kod drugih kada je pravo vreme i dobijaju odgovore iz iskustva koji mogu biti oprečni. Uputićemo vas u sled događaja i kada možete očekivati bebine pokrete.

sluzni cep
Photo by Alicia Petresc on Unsplash

Kada se prvi put osete pokreti bebe?

Od kada postoje savremeni ultrazvučni aparati znamo da beba ne oživi tek kada trudnica oseti pokrete, iako je ovo jedan od mitova koji još postoje u našem društvu. Međutim, zbog bebine male telesne težine i vode u kojoj se nalazi, nije moguće odmah osetiti i pokrete. Često žene misle i da osećaju bebu, a zapravo su u pitanju organi za varenje. Ili se, pak, dogodi obrnuta situacija, da žena ne prepoznaje u početku pokrete ploda.

U kojoj nedelji se mogu očekivati prvi pokreti bebe u stomaku?

Neke žene porete ploda osete ranije, neke kasnije. U prvoj trudnoći se često pokreti ploda prepoznaju nešto kasnije, a zavise i od toga gde se nalazi poseljica i kako je beba smeštena. U proseku žene prvo pomeranje bebe osete u 18. nedelji trudnoće, ali normalno je da se to dogodi i tek oko 20. nedelje. (Izvor: www.pregnancybirthbaby.org.au)

U drugoj trudnoći, prosečno vreme kada trudnica primeti pokrete ploda je 16. nedelja.

prvi pokreti bebe u stomaku
Kako prepoznati pokrete bebe u stomaku?

Osećaj pokreta bebe u stomaku će se vremenom veoma razlikovati. On zavisi od bebinog uzrasta i stepena razvoja, ali i od karaktera bebe. Svaki fetus je priča za sebe, kao i svaka beba, pa kasnije i odrastao čovek.

Prvi pokreti bebe u stomaku se uglavnom osećaju kao „leptirići u stomaku“.

Kako trudnoća odmiče pokreti će podsećati i na milovanje, lepršanje, zatim iznenadni zamah, kotrljanje, trzaje i male udarce. Kasnije pokreti mogu da se osećaju kao rastezanje i jači udarci, a povremeno mogu biti i bolni. Nekada ćete možda osećati vrlo intenzivne udarce nogama u rebra.

Pokreti bebe su najintenzivniji u trećem trimestru, posebno na početku tog trimestra. Beba je tada dovoljno velika i jaka, a ima još uvek mesta da se pokreće.

Koliko često se osećaju prvi bebini pokreti u stomaku?

Kada jednom osetite bebine pokrete u stomaku, dešavaće vam se sve češće. Okvirno ćete između 20. i 24. nedelje trudnoće početi intenzivno da ih osećate. Neće se možda uvek dogoditi da primetite, ako spavate ili radite nešto drugo. Možda će beba biti mirnija dok šetate.

Fetus u stomaku spava najčešće u intevalima 20 do 40 minuta, nekada i 90. U tom periodu se vrlo često ne pomera. U početku ćete pokrete osećati samo kada se na njih koncentrišete, a vremenom će početi i da vas prekidaju u aktivnosti kojom se bavite.

Da li treba pratiti pokrete bebe u trudnoći?

Nema tačnog broja pokreta koji se očekuje da beba tokom 24 časa. Svako novorođenče je različito pa se i tokom boravka u stomaku očekuje da će imati svoj obrazac ponašanja. Verovatno ćete vremenom naučiti u kojim periodima dana je beba aktivnija.

Ukoliko primetite nešto neobično, javite se svom lekaru ili na prijemno odeljenje u porodilištu. Prvo budite sigurni da ne paničite bez razloga. Najbolje je da probate da pojedete nešto slatko, a zatim se primirite nekih pola sata do sat i sačekajte. Ukoliko ipak izostaju pokreti ploda, najbolje je da se javite stručnom licu i uradite CTG.

prvi pokreti bebe u stomaku
Photo by Ignacio Campo on Unsplash

Više o praćenju pokreta ploda možete čitati ovde: Brojanje udaraca ploda

 Image by . novembar Daniel Reche from Pixabay

Objavljen: 8. novembar 2020. godine, ažuriran: 17. februar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button