fbpx
Pregledi u trudnoćiTrudnoća

Posteljica na zadnjem zidu materice (Posterior placenta) – 5 mitova o posterior posteljici

Mnoge buduće mame se pitaju šta znači kada je posteljica na zadnjem zidu materice. Postoje čak i neka verovanja da položaj posteljice može da ukaže i na to kog je pola beba. Šta sve treba da znate o tome kada je posteljica na zadnjem zidu.

ultrazvuk 1

Položaji posteljice

Na početku trudnoće, telo počinje da se prilagođava novom stanju i prolazi kroz brojne promena. Jedna od njih je i pojava i rast posteljice. Posteljica je jedini organ koji se javlja privremeno i postoji samo dok trudnoća traje. On se sa jedne strane vezuje za matericu dok je sa druge pupčanom vrpcom vezan za fetus. Beba kroz placentu dobija kiseonik i hranljive materije, dok istovremeno eliminiše fetusni otpad. Položaj placente je veoma važan u trudnoći.

Kada počinje da raste posteljica?

Posteljica počinje da raste kada se blastocista implantira u matericu. Blastocista je skup ćelija koji se razvija u embrion, a spoljašnji skup ćelija, poznatiji kao trofoblast razvija se u placentu. Posteljica raste sa fetusom i do porođaja dostiže težinu oko 500 grama, a nakon porođaja se izbacuje.

Placentra može da bude na:

 • prednjem zidu,
 • zadnjem zidu (bliže kičmi),
 • na gornjem zidu materice,
 • na levoj ili desnoj strani materice – bočni zid.

Sve ovo su normalni položaji posteljice za rast i razvoj fetusa i uspešnu trudnoću. Ukoliko je posteljica dole i prekriva delimično ili potpuno grlić materice, to može biti rizično. Radi se o placenti previa. Još jedno ozbiljno stanje je placenta accreta, kada posteljica urasta u matericu i nekada je neohodno nakon porođaja odstaniti matericu.

Placenta uk.svg
Fotografija: Wikimedia Commons

Posterior placenta – Posteljica na zadnjem zidu

Zadnja posteljica ili posteljica na zadnjem zidu materice je potpuno normalna pojava. Nema potrebe da brinete i mislite da je to nešto što nije u redu. Gornji deo zadnjeg zida materice je jedna od najbezbednijih lokacija i omogućava bebi da se pomeri u prednji položaj pred rođenje.

Na utrazvučnom pregledu između 18 i 21. nedelje trudnoće lekar će utvrditi položaj posteljice, a to će uraditi i na pregledu u trećem trimestru. Sve ostale ultrazvučne preglede možete obavljati, ali oni nisu neophodni (osim ova dva i onog prvog ekspertnog oko 12. nedelje trudnoće), ako je sa trudnoćom sve u redu.

Razlika između posteljice na zadnjem i prednjem zidu

Oba položaja posteljice su normalna i bezbedna. Kada je u pitanju posteljica na zadnjem zidu materice, taj položaj je idealan za porođaj, a i veća je verovatnoća da ćete ranije oseti prve bebine pokrete. Kada je posteljica na prednjem zidu, onda je više prostora između bebe i vašeg abdomena. Svakako je najvažnije da nijedan od ova dva položaja neće imati uticaja na to da rodite zdravu bebu.

5 mitova o posteljici na zadnjem zidu materice

 1. Posteljica na zadnjem zidu određuje pol fetusa – Ne postoji nijedan naučni dokaz da položaj posteljice ima veze sa polom bebe.
 2. Posterior posteljica znači jače udarce fetusa – Moguće je da će žena ranije osetiti pokrete bebe, ali ne znači da će oni biti intenzivniji kako beba bude rasla.
 3. Ovaj tip posteljice je jedini idealan – Ovo jeste dobar položaj, ali ima i drugih položaja koji su bezbedni u trudnoći.
 4. Posteljica na zadnjem zidu povećava rizik od prevrenog porođaja – Ne postoji nijedna smernica, saznanje ili dokaz koja potvrđuje ovu teoriju.
 5. Ova pozicija posteljice utiče na to da možete imati vaginalni porođaj – Da, ali pored ovog položaja, svi položaji posteljice omogućavaju vaginalni porođaj, osim ukoliko posteljica prekriva grlić materice.

Položaj posteljice varira od trudnoće do trudnoće i kod istih žena. To što je žena u jednoj trudnoći imala određeni položaj materice, ne znači da će imati i u drugoj. Važno je da nemate rizičan položaj posteljice, a sve ostalo nije razlog za brigu. Uživajte i o mitovima možete ćaskati samo kao o zanimljvim angedotama sa svojim prijateljima.

posteljica na zadnjem zidu
Fotografija: Wikimedia Commons
Literatura:
 1. PubMed: Placental location and pregnancy outcome – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3935544/
 2. Flo: Posterior Placenta Location: Is Posterior Positioning Good for the Baby? –  https://flo.health/pregnancy/pregnancy-health/complications/posterior-placenta-location
 3. Wikimedia Commons: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Placenta_-_an_organ_which_links_the_fetus_to_the_mother.jpg

Objavljen: 5. februar 2023. godine, ažuriran: 27. marta 2024. godine

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button