fbpx
TrudnoćaZdravlje u trudnoći

Stepen zrelosti posteljice: Klasifikacija zrelosti posteljice

Kako trudnoća napreduje tako napreduje i stepen zrelosti posteljice. Kod trudnice postepeno dolazi do taloženja depozita kalcijuma u placenti koji mogu dovesti do strukturnih promena. Da li će i koliko uticati te šta za trudnoću znači zrelost posteljice, možete pročitati u nastavku teksta.

Stepen zrelosti posteljice

Tokom ultrazvučnog pregleda, pregleda se i posteljica i određuje stepen zrelosti placente koji može od 0 napredovati do 3. stepena. Napredovanje stepena zrelosti se smatra normalnim i nema razloga za brigu. Starenje posteljice obično ne predstavlja problem za zdravlje bebe i majke. Izuzetak je situacija kada placenta stigne do 3. stepena pre navršenih 36. nedelje trudnoće, jer nekada to može dovesti do prevremenog porođaja.

trudnoca 11
Photo by Vanessa on Unsplash

Starenje posteljice: Šta je kalcifikacija placente?

Depoziti kalcijuma mogu tokom trudnoće početi da se talože u posteljici što dovodi do starenja posteljice, te se zrelost meri većim stepenom.

Posteljica prirodno prolazi kroz sva četiri stepena tokom trudnoće. Ukoliko je stepen 0, znači da nema kalcifikacije uopšte, dok 3. stepen znači da je ima puno. Prve promene posteljice se mogu uočiti već na kraju prvog trimestra, odnosno u 12. nedelji trudnoće.

Stepen zrelosti posteljice

  • 0 stepen zrelosti posteljice – Ovo znači da se na posteljici još uvek ne primećuju znaci starenja i pojave kalcifikata. Na ovom nivou može ostati i do kraja trudnoće.
  • I stepen zrelosti posteljice – Uočavaju se prve naslage kalcijuma, ali u manjoj meri. Ovo se može dogoditi obično u periodu između 18. i 29. nedelje trudnoće.
  • II stepen zrelosti posteljice – Drugi stepen zrelosti se može dogoditi između 30. i 38. nedelje trudnoće, kada je to uobičajeno. Uočava se kada ima više naslaga sa blagim udubljenjima u sloju posteljice koje je pričvršćen za matericu.
  • III stepen zrelosti posteljice – Kalcifikovana posteljica ili treći stepen zrelosti posteljice javlja se tek oko 39. nedelje trudnoće, a nekada ni ne dolazi do njega. Ovo znači da se uočavaju duboka udubljenja ili prstenaste strukture naslaga kalcijuma na posteljici.

Na ultrazvučnom pregledu, lekar će pažljivo pregledati vašu posteljicu i posmatrati njen položaj, kao i znake kalcifikacije. Na osnovu zapažanja će konstatovati koji je stepen zrelosti te nekada mogu postojati različita tumačenja lekara o ovoj temi.

Ne postoje simptomi koje sami možete uočiti i konstatovati kog je stepena zrelost posteljice. Ukoliko uočite:

trebalo bi da se obratite lekaru kako bi obavio pregled i utvrdio da li je sve u redu.

sluzni cep
Photo by Alicia Petresc on Unsplash
Da li stepen zrelosti posteljice utiče na razvoj i zdravlje bebe?

Ne mora nužno da znači. U većini trudnoća, posteljica efikasno isporučuje hranljive materije i kiseonik koji su potrebni bebi. Čak i ako postoje kalcifikacije, retkost je da se dogodi III stepen zrelosti posteljice pre nego što dođe do predviđenog termina porođaja.

Šta ako dođe do III stepena zrelosti posteljice pre 36. nedelje trudnoće?

Ovo se naziva preuranjena kalcifikacija placente i ponekad može da ugrozi zdravlje bebe. Ukoliko se to dogodi može doći do:

Ove komplikacije se ne dešavaju kod svih žena kojima posteljica dostigne viši stepen pre vremena, zapravo najpre će do ove situacije doći, ako posteljica dostigne III stepen pre 32. nedelje trudnoće. Obično je praćena nekim od ovih stanja:

III stepen zrelosti posteljice ne znači da je beba automatski u opasnosti. Lekar će preporučiti koliko češće treba da vršite preglede i, ako je sve u redu, sačekaćete da porođaj počne prirodnim putem. Ukoliko se uoče znaci ograničenja rasta, lekar će predložiti carski rez ili izazivanje porođaja. Imajte na umu da će beba, ako se rodi nakon 32. nedelje trudnoće verovatno biti zdrava i doći kući nakon nekoliko nedelje na neonatologiji.

Šta može da dovede do prerane zrelosti posteljice?

Još uvek se ne zna šta tačno može da dovede do prevremene kalcifikacije, ali neke stvari mogu da utiču:

Kako bi prevenirali ovaj problem, važno je da jedete zdravu i balansiranu hranu, bez preteranog unosa bilo koje grupe namirnica. Podrazumeva se da odlazite na redovne preglede, kao i da ne pušite u trudnoći i da se, ukoliko je moguće, držite dalje od pušača. Smanjite i količinu unosa soli i slanih namirnica poput grickalica i slanih prerađevina kako bi smanjili rizik od povišenog krvnog pritiska. Vodite računa da unosite dovoljno hrane koja sadrži gvožđe.

Ukoliko dođe do kalcifikacije placente, ne može se učiti ništa da stepen vrati na niži nivo pre porođaja.

Pročitajte još: Treći carski rez – Sve što je potrebno da znate o njemu

Literatura:

  1. Radiopaedia: Placental grading – https://radiopaedia.org/articles/placental-grading
  2. PubMed: Sonographic maturation of the placenta at 30 to 34 weeks is not associated with second trimester markers of placental insufficiency in low-risk pregnancies –  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21176324/
  3. ACOG: Ultrasonic evidence of placental calcification at 36 weeks’ gestation: maternal and fetal outcomeshttps://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.0001-6349.2005.00563.x

Objavljen: 26. februar 2024. godine, ažuriran: 22. jul 2024. godine

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button