fbpx
Kalendar trudnoće

37. nedelja trudnoće – Kalendar trudnoće

Ova 37. nedelja trudnoće znači da ste ušli u završnu fazu trudnoće. Čestitamo! Smatra se da je vaša beba sada u punom terminu, što znači da nema nikakvih prepreka da se rodi i da će na svet doći najverovatnije u naredne tri nedelje.

Deveti mesec trudnoće – 2. nedelja

9. mesec trudnoće – 37. nedelja trudnoće – Buduća mama

Ukoliko je ovo vaša prva trudnoća, sluzni čep vam može ispasti i nekoliko nedelja pre porođaja, odnosno već sada. Sluzni čep ne izgleda bukvalno kao čep, već se može dogoditi da primetite gustu sluz koja je roze, crvena ili braon boje.

Neke žene imaju neodoljivu potrebu da u ovom periodu sređuju dom. To se zove sindrom gnežđenja. Imaju nekontrolisanu potrebu da pospremaju ili reorganizuju police u kući. Trudite se samo da ne preterate i ne izazovete porođaj koji dan ranije. Pročitajte više o Sindromu gnežđenja!

Ukoliko vam pukne vodenjak, vreme je da krenete u bolnicu. U većini slučajeva, kontrakcije već počnu kada vodenjak pukne, ali se ponekad jave i kasnije. Za razliku od onog što ste gledali na televiziji, to neće biti ogroman mlaz, već može samo da se sliva u blago ili da kaplje. Nemojte odlagati odlazak u bolnicu u ovom slučaju, jer tako rizikujete da beba dobije infekciju.  Neke trudnice dobiju proliv 24-48 sati pre početka porođaja. Pročitajte više o pucanju vodenjaka!

Kada počne porođaj osetićete kontrakcije koje postaju sve jače, duže traju i javljaju se sve češće. Čak nekoliko prvih sati, one se mogu javljati na 20 minuta, pa tek onda postati učestalije. A može se desiti i da dobijete učestale kontrakcije bez upozorenja. Pročitajte više o tome Kako da znate da se porođaj bliži?

37. nedelja trudnoće
37. nedelja trudnoće –

Foto: Canva & Demetra

Kako ćete se osećati? 37. nedelja trudnoće iskustva

Beba je spremna i moguće je da porođaj krene bilo kada od sada pa sve do 42. nedelje. Torbu za porodilište ste već spakovali i ona čeka pored vrata. Lažne kontrakcije su svakodnevna pojava ove nedelje i mogu biti toliko česte da pomislite da se radi o pravom porođaju. A kod trudnica koje ih osećaju, sada već mogu biti i prilično bolne.

Pojačan vaginalni sekret je uobičajen ove nedelje. Lučenje sada može izgledati drugačije u odnosu na ono na koje ste navikli. Ako primetite sluz ili sekret koji je obojen malom količinom krvi, to je verovatno sluzni čep.

Sada je često veliki pritisak na karlicu, manifestuje se kao teškoće u hodu, primoraće vas da se gegate, a može izazivati i jak, oštar bol, zbog kog će vam biti teško da se ispravite. Ukoliko osetite jak pritisak u naletima – napone, to je znak da beba hoće napolje i da hitno morate u bolnicu.

Nesanica je sasvim normalna sada. Veliki stomak vam otežava da se udobno namestite. Osim toga, verovatno imate problem sa čestim posetama toaleta i grčevima u nogama. Ukoliko ste zabrinuti zbog porođaja, to takođe može doprineti nesanici u poslednjih nekoliko nedelja.

Pratimo bebin razvoj u devetom mesecu trudnoće – 37. nedelja trudnoće

Beba bi trebalo da je već okrenuta naopačke u poziciju za rađanje. Ako je još uvek karlično okrenuta, lekar će vas uputiti koje vežbe da radite ili će pokušati da je ručno okrene ukoliko krene porođaj.

Pročitajte još:

Lanugo dlačice i verniks se skida sa bebine kože i ona će do termian biti prekrivena finim, kratkim dlačicama. Nemojte se začuditi ako se beba rodi sa centimetar dugom kosom. Ne treba očekivati da ima istu boju kose kao i vi, neke bebe mogu biti rođene sa svetlom kosom koja će vremenom potamneti ili pak, sa tamnom, koja će posvetleti. Sa druge strane, beba može biti i potpuno bez kose kada se rodi.

Količina amnionske tečnosti sada počinje da opada.

kolika je beba u 37. nedelji trudnoće

Trideset sedma nedelja trudnoće – telo mame i bebe

Promene na telu – 37. nedelja trudnoće

Do sada ste dobili u proseku 10 do 12 kilograma. Ukoliko imate problema sa oticanjem, moguće je da ste dobili i više kilograma, ali to je voda koje ćete se rešiti na porođaju. Hranite se zdravo i pametno. Beba sada traži puno hrane i energije, ali je bitno i da sada ne preterate sa dobijanjem težine.

Beba u 37. nedelji

Ukoliko ostane u stomaku do termina verovatno će dobiti još pola kilograma do kilogram i kada se rodi biće slatka i bucmasta. Beba je u proseku duga 48,5 centimetara i teška 2.850 grama. Svaka beba se individualno razvija u stomaku, pa postoje velika odstupanja od prosečnih mera.

Pogledajte tabelu dužine i težine fetusa po nedeljama trudnoće!

37. nedelja trudnoće
37. nedelja trudnoće

Saveti – 37. nedelja trudnoće

Ovih dana, trudnice obično prave plan porođaja. Ma koliko smešno zvučalo, bitno je da donesete odluke o mnogim stvarima: šta ćete poneti u porodilište, kakav porođaj želite (epiduralnu anesteziji, porođaj u vodi), da proverite da li ste uradile sve analize, kupile za bebu sve što je potrebno, ostavite spisak šta je potrebno još kupiti, spremite stvari za izlazak iz porodilišta za bebu i vas.

Literatura:

  1. WomensHealth.gov: Staying Healthy and Safe – https://www.womenshealth.gov/pregnancy/youre-pregnant-now-what/staying-healthy-and-safe
  2. NHS: Feelings, Realtionship and Pregnancy – https://www.nhs.uk/pregnancy/support/feelings-and-relationships/

Objavljen: 7. novembar 2011. godine, ažuriran: 5. februar 2024. godine

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button