fbpx
Spontani pobačajTrudnoćaUncategorized

Šansa za pobačaj ponovo: Kolika je šansa da se spontani pobačaj ponovi

Jedan od najvećih strahova žena koje jednom prođu kroz iskustvo spontanog pobačaja jesta šansa za pobačaj ponovo. Nekim ženama je i jedan pobačaj veoma traumatično iskustvo, a strah od novog može biti veoma izražen. Gubitak trudnoće je neverovatno iscrpljujuće i obeshrabrujuće iskustvo do te mere da neki ljudi ni ne žele da ponovo pokušaju. Određeni faktori mogu da procene koja je šansa da se spontani pobačaj ponovi iako nikada ne postoje definitivne garancije.

Samo 1% žena ima ponovljene pobačaje!

Šansa za pobačaj ponovo: Pobačaj u prvom tromesečju

Lekari veruju da je više od polovine svih pobačaja posledica hromozomskih problema fetusa u razvoju i da oni nisu neuobičajena pojava. U gotovo 20% potvrđenih trudnoća dođe do spontanog pobačaja u prvom trimestru. Čak 99% svih pobačaja se upravo i dešava u prvom tromesečju. Kada bi se u obzir uzela i biohemijska trudnoća, stopa pobačaja bi dostigla neverovatnih 50%.

Većina žena koja se suoči sa spontanim pobačajem nakon toga ostvari uspešnu trudnoću.

Ako spontani pobačaj nije posledica hromozomskih anomalija, već uzrokovan zdravstvenim stanjem koje se može lečiti, veće su šanse za uspeh drugog puta. Dobar primer je držanje dijabetesa pod kontrolom, kao i insulina, te uklanjanje mioma ili polipa materice, ukoliko postoji. Ukoliko se zdravstveno stanje koje je uzrokovalo prvi pobačaj izleči ili drži pod kontrolom, mnogo su veće šanse da naredna trudnoća bude uspešna.

pobacaj 3
Photo by Wolfgang Hasselmann on Unsplash

Kolika je šansa da se spontani pobačaj ponovi u kasnijoj trudnoći

Žene koje su imale pobačaj ili mrtovrođenu bebu u drugom tromesečju imaju veći rizik od ponovnog pobačaja ili prevremenog porođaja od onih koje su prošle kroz spontani pobačaj u prvom trimestru. Ovo se može dešavati zbog starosti majke, hromozomskih anomalija, ali i drugih zdravstvenih stanja koja se ne drže adekvatno pod kontrolom, kao što su: autoimuna oboljena (lupus i antifosfolipidni sindrom), preeklampsija, istorija hirurgije grlića materice, genetske abnormalnosti fetusa, problemi sa oblikom ili stanjem materice, fizičke traume, slabo kontrolisan visok krvni pritisak, štitna žlezda i dijabetes, kao i upotreba droga.

Ukoliko lekar uspe da utvrdi uzrok pobačaja, što se dešava u samo polovini slučajeva, moći ćete da promenite stil života i/ili dobijete adekvatnu terapiju kako bi povećali šanse za uspešnu novu trudnoću.

Spontani pobačaj u drugom tromesečju ne treba da vas spreči da ponovo pokušate da ostanete u drugom stanju. Bez obzira što rizik postoji, veća je verovatnoća da ćete uspeti da održite trudnoću. Važno je da redovno odlazite na preglede i sarađujete sa lekarom.

pobacaj
Photo by Redd F on Unsplash

Vanmaterična trudnoća i pobačaj

Vanmaterična trudnoća nastaje kada se oplođena jajna ćelija implantira van materice. Obično se to dešava u jajovodu. Nakon prve vanmaterične trudnoće, postoji rizik da se ona ponovo dogodi, ali će lekar pratiti znake i povesti računa da se odmah deluje. Nemojte propustiti da naglasite lekaru da ste već imali vanmateričnu trudnoću, ukoliko planirate da opet ostanete u drugom stanju. Kada lekar utvrdi da je embrion dobro implantiran u matericu, nakon toga ne bi trebalo da više bude problema do kraja trudnoće.

Kako se nositi sa ponavljajućim pobačajima?

Kod malog procenta žena dolazi do ponavljanja spontanih pobačaja. Razgovarajte sa svojim lekarom, obratite se stručnom licu, ako se loše osećate psihički. Razmotrite mogućnost ispitivanja uzroka spontanih pobačaja. Ukoliko saznate razlog, znaćete šta možete da preduzmete da to u budućnosti spečite i osećaćate se mirnije u narednoj trudnoći.

Analize koje mogu otkriti uzrok spontanog pobačaja obično obuhvataju:

  • analizu krvi: kompletna krvna slika, ogtt sa insulinom, lupus, fosfolipidni status, trombofilije, hormone štitne žlezde i drugo,
  • testiranje kariotipa kako bi se isključile hromozomske anomalije,
  • procenu materice (eventualno otkrivanje anomalija i problema).

Moguće je da neće biti potrebno ništa ili će biti dovoljna samo promena stila života, terapija nekim lekovima, operacija i/ili vantelesna oplodnja kako bi se naredni put ostvarila zdrava i uspešna trudnoća. Nemojte se ustručavati da se obratite terapeutu ukoliko osećate anksioznost i depresiju, te preveliki strah od mogućeg ponovnog negativnog ishoda. Pre svega je važno da budete u miru sami sa sobom i svojim partnerom.

Šansa za pobačaj ponovo
Šansa za pobačaj ponovo – Photo by Wolfgang Hasselmann on Unsplash

Literatura:

  1. UC Davis Health: Understanding Second Trimester Miscarriage – https://health.ucdavis.edu/obgyn/specialties/family-planning/early-pregnancy-miscarriage/second-trimester-miscarriage
  2. Columbia: Recurrent Pregnancy Loss – https://www.columbiadoctors.org/specialties/obstetrics-gynecology/our-services/columbia-university-fertility-center/our-services/conditions-and-treatments/recurrent-pregnancy-loss
  3. VeryWellFamily: The Chances of Having a Second Miscarriage – https://www.verywellfamily.com/chances-of-second-miscarriage-2371827

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button