fbpx
Pregledi u trudnoćiTrudnoćaZdravlje trudnice

Poremećaji posteljice: Komplikacije placente – placenta previa i drugo

Šta su poremećaji posteljice i kakvi mogu biti? Patološke posteljice, kako sam naziv kaže, prestavljaju oblike posteljica koje po nečemu odstupaju od uobičajeno očekivane posteljice. Najčešći poremećaj je placenta previa.

Placenta je organ koji se razvija u materici tokom trudnoće i obezbeđuje bebi hranljive materije i kiseonik iz krvi trudnice. Normalna posteljica je pričvršćena za vrh, prednju ili zadnju stranu materice i povezana je sa bebom preko pupčane vrpce. U vreme rođenja bebe ona je teška između 700 i 800 grama. Kada je sve u redu, do porođaja posteljice dolazi 5 do 30 minuta posle rođenja bebe vaginalnim putem i ovo se naziva treća faza porođaja. Prilikom carskog reza, lekar uklanja posteljicu istovremeno sa bebom. Ako postoje komplikacije placente, onda to može biti rizično i po bebu, ali i majku. (Izvor: About Kids Health)

Poremećaji posteljice se dele na:

  • patološke posteljice po obliku
  • patološke posteljice po strukturi, i
  • tumore posteljice.

Najčešće se javljaju odstupanja u obliku posteljice.

Poremećaji posteljice – Patološke posteljice po obliku

Posteljica je obično ovalnog oblika ili oblika pogače. Odstupanja mogu da se jave, više ili manje izražena.

Placenta anularis je posteljica izgleda potkovice.

Placenta bilobata (trilobata; multilobata) su posteljice koje su režnjevite, tj. postoje kao useci tako da izgleda kao da je iz delova.

Placenta bipartiva (tripartiva). Po pravilu ide: jedna trudnoća – jedna posteljica, ali nekad mogu da se nađu i 2 ili 3 odvojene.

Placenta succenturiata je sporedna (pomoćna) posteljica. Tu postoji 1 normalna posteljica i jedna dodatna mala.

Placenta membranacea jeste atrofična posteljica. Veoma je velika i tanka. Obično zahteva dodatnu pomoć u trećem porođajnom dobu (manuelnu reviziju) jer se teško sama cela oljušti posle porođaja.

poremećaji posteljice

Placenta fenestrata predstavlja posteljicu kojoj u celoj debljini nedostaje jedan ili više kotiledona (čupica).

Takođe, mogu da postoje problemi oko načina kako je posteljica pričvršćena za matericu. Posteljica se za mataricu drži obično putem čupica (horionskih resica) koje su urasle u bazalnu decuduu. Posle porođaja, kako materica počinje da se kontrahuje, tako se te veze kidaju i posteljica se ljušti. Međutim, nekad to ne ide tako lako, zbog čega je potrebna manuelna revizija, kiretaža ili čak histerektomija.

Placenta accreta – urasla posteljica (nije pravi patološki oblik).

Placenta accreta vera postoji u situacijama kada su horionske resice u kontaktu sa površnim mišićnim delom materice.

Placenta increta je kada su čupice još više urasle u mišićni sloj materice. Obično prati placentu previu.

Placenta pecreta – čupice prolaze ceo mišićni sloj materice, sve do peritoneuma.

Komplikacije posteljice: Nisko postavljena posteljica – Placenta previa

Razvoj trudnoće utiče na položaj posteljice samim tim što se materica širi, a posteljica raste. Područje na kom je postavljena posteljica je obično dalje od grlića materice. Ako ostane nisko postavljena posteljica, ona može da bude blizu ili delom prekriva grlić materice što blokira bebin izlaz. Događa se kod 1 od 200 trudnica, ali dobra vest je da u većini slučajeva grlić nije potpuno prekriven.

Položaj posteljice se obično beleži na ultrazvuku između 18 i 21 nedelje. Kod čak 9 od 10 žena posteljica će se pomeriti nagore u narednom periodu i izbeći će se komplikacije placente koje dovode do carskog reza.

Placenta previa je posteljica koja je smeštena u donjem delu materice i time je na putu prednjačećeg dela ploda kada krene porođaj. Može da doseže unutrašnje ušće materice, da ga delimično ili u celosti pokriva. Ova situacija zahteva porođaj putem carskog reza. Više o placenta previa!

trudnoca 9
Image by Jennifer Bayers from Pixabay

Kako možete da znate da sa posteljicom nešto nije u redu?

Postoje znaci koji ukazuju da postoje poremećaji posteljice tokom trudnoće. U nekim slučajevima možda nećete znati da nešto nije u redu, ali će lekar prilikom rutinskih pregleda utvrditi postojanje komplikacije placente i dati vam savet šta dalje da radite. Glavni znaci da postoje komplikacije posteljice su:

Kod nekih žena se javlja samo jedan od ovih simptoma, ali bi trebalo da se svako obratite lekaru, ukoliko primetite nešto neuobičajeno. Posebno ukoliko se pojavi vaginalno krvarenje u drugom ili trećem trimestru, a ako je praćeno i bolom, hitno se obratite lekaru. Save

SaveObjavljen: 25. jul 2013. godine, ažuriran: 26. februar 2024. godine

Save

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button