fbpx
Pregledi u trudnoćiTrudnoća

Posteljica postavljena napred (Posteljica na prednjem zidu)

Česte su dileme trudnica  o tome šta ako je posteljica postavljena napred ili na zadnjem zidu. Ima li razike i uticaja na nešto?

Posteljica je organ koji raste u materici samo tokom trudnoće i njegova uloga je da fetus snabde hranljivim materijama i kiseonikom. Prednja placenta je ona koja je pričvršćena za prednji deo materice.

Posteljica se može pričvrstiti u nekoliko različitih položaja: pozadi, napred, sa strane materice, na vrhu materice i na dnu (ponekad i preko grlića materice).

vto 4

Šta je posteljica postavljena napred?

Prednja posteljica uglavnom ne utiče na trudnoću i zdravlje ploda, ali nekada može uticati na lekarske preglede, mada je mala verovatnoća povećavanja ikakvih rizika.

Prednja placenta ili posteljica postavljena napred je termin za placentu koja je povezana na prednji zid materice.

Posteljica se u ovom slučaju nalazi između prednjeg dela želuca i ploda. Većinu vremena oplođena jajna ćelija će se implantirati na zadnji zid i kada se to dogodi, posteljica se obično formira duž tog zida. To je zadnja posteljica.

Ponekad, kada je posteljica na prednjem zidu, trudnica neće tako intenzivno osećati pokrete ploda, posebno dok je fetus manji, a u nekim slučajevima će se kasnije utvrditi otkucaji srca ploda.

miomi i trudnoća

Generalno, položaj posteljice na utiče na trudnoću ili plod, osim kada je prekriven grlić materice kod stanja koje se zove placenta previa. U ovom slučaju, moguće je čak da će u jednom periodu trudnoće, žena morati da bude hospitalizovana, a biće potreban i porođaj carskim rezom.

Prednja posteljica lekaru može malo otežati uzimanje uzorka za amniocentezu, ali nije prepreka da se ova vrsta analize izvrši. Amniocenteza je postupak uzimanja uzorka amnionske tečnosti koja okružuje bebu da bi se utvrdilo da li postoje bilo kakve abnormalnosti.

Kako se utvrđuje da li je posteljica postavljena napred?

Lekar će na klasičnom ultrazvučnom pregledu utvrditi poziciju posteljice. Ovo se radi obično između 18. i 20. nedelje. Na ovom pregledu, lekar će proveriti da li je posteljica u redu i da li postoji ikakav rizik ili abnormalnost.

Da li se mogu javiti neke komplikacije zbog prednje posteljice?

Prednja posteljica nije razlog za zabrinutost i veoma retko može da utiče na ishod trudnoće. Istraživanje je pokazalo da žene sa prednjom placentom ponekad mogu imati rizik od: hipertenzije izazvane trudnoćom, gestacijskog dijabetesa, abrupcije placente, ograničen rast ploda. (Izvor: NCBI)

Prednja posteljica nekada može migrirati na gore u materici, gde se nalazi mnogo velikih krvnih sudova, što nekada može da pravi probleme. Ali, ako vam je lekar rekao da je posteljica lepo usađena napred, nema razloga za brigu.     

U kojim slučajevima se treba obratiti lekaru mimo redovnih pregleda?

Svakako je potrebno ići na redovne preglede, odnosno onako kako vam je lekar savetovao. Prednja placenta ne izaziva probleme, te nema potrebe za dodatnim pregledima ili kontrolama. Lekaru se treba javiti ako se jave:

posteljica postavljena napred

Uglavnom, posteljica postavljena naped je jedno normalno stanje za koje se ne očekuje da izazove bilo kakve probleme. Jedino sa čime ćete se možda suočavati jeste situacija da kasnije osetite prve pokrete bebe u stomaku i da tokom kasnije trudnoće ti pokreti ne budu toliko intenzivni.

Pročitajte: Mnoge buduće mame se pitaju šta znači kada je posteljica na zadnjem zidu materice. Postoje čak i neka verovanja da položaj posteljice može da ukaže i na to kog je pola beba. Šta sve treba da znate o tome kada je posteljica na zadnjem zidu. Posteljica na zadnjem zidu materice (Posterior placenta) – 5 mitova o posterior posteljici

Photo by Garon Piceli from Pexels

Objavljen: 12. oktobar 2019. godine, ažuriran: 26. februar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button