fbpx
Dojenje

Dojenje i carski rez: Da li je carski rez prepreka za dojenje?

Često se spominje da dojenje i carski rez ne idu baš lako zajedno i da porođaj carskim rezom dovodi u vezu sa problemima sa dojenjem. Kako je dojenje od velike koristi i za bebu i majku, rađena je studija sa ciljem da odgonetne nedoumicu da li je carski rez prepreka za dojenje.

Ova klinička studija rađena je u Kini i u njoj je učestvovalo ukupno 2058 pacijenata, sa ciljem da se utvrdi da li porođaj carskim rezom ima uticaj na uspešnost dojenja u prvih 6 meseci nakon porođaja.

O samoj studiji možete više naći u Evropskom časopisu o kliničkoj ishrani.

boja zidova sobe za devojčice

Uticaj carskog reza na trajanje dojenja

Carski rez i dojenje se često dovode u vezu kao otežani faktor za pravilno i uspešno uspostavljanje laktacije.

U Srbiji se još uvek veliki broj carskih rezova obavlja u opštoj anesteziji, za raziku od razvijenih zemalja gde je to retkost, prednost se daje regionalnim vrstama anestezije, odnosno, akcenat je da je majka u svesnom stanju bez obzira na vrstu porođaja.

Anestezija može biti razlog zašto prelazno mleko sporije nadolazi, kao i jaki bolovi koji su prisutni nakon porođaja carskim rezom. Tu je, svakako, i sam carski rez kao operacija i jedna vrsta postoperativne traume može da bude prisutna.

Ipak, ne treba zaboraviti da je bebin želudac u prvim danima veličine trešnje i da će joj čak i kolostrum koji se pravio u grudima tokom trudnoće biti dovoljan. Više o tome možete pročitati u tekstu – Dojenje posle carskog reza, Udruženja Roditelj

Dojenje i carski rez: Stopa dojenja u Kini

Ova klinička studija je rađena u Kini, ali se sudeći prema navodima, može primeniti bilo gde u svetu. Stoga, lokacija sprovođenja studije nema uticaj na rezultate. Svi u svetu znaju koliki je značaj dojenja, od toga da smanjuje rizik od mortaliteta kod deteta i majke, do toga da dojena deca imaju bolji kognitivni razvoj koji se nastavlja kroz dalji život. Podaci stope dojenja uzeti su iz Nacionalne reprezentativne ankete (Kineska ishrana i zdravstveni nadzor) i objavljeni 2013. godine. Na uzorku 14539 dece do dve godine starosti iz 55 županija u 30 provincija Kine, rezultati su sledeći:

dojenje i carski rez
Uticaj carskog reza na dojenje
  • 8% dece je bilo isključivo dojeno tokom prvih 6 meseci;
  • 11.5% je dojeno do godinu dana starosti;
  • 6.9% je dojeno do dve godine starosti.

Zaključak studije: Povećanje stope dojenja do 50% u prvih 6 meseci, smanjilo bi stopu smrtnosti za 5% kod dece uzrasta do 5 godina.

Studija o uticaju carskog reza na dojenje

Pomenuta studija rađena je tako što su podaci o porođaju uzeti iz evidencije pacijenta, a informacije o hranjenju su prikupljane licem u lice sa svim učesnicima studije. Rezultat studije je pokazao da je problem sa dojenjem u 95% slučajeva (1943 učesnice) izazvan pogrešnim ili lošim iniciranjem dojenja i odloženog početka dojenja (1450 učesnica). Zaključeno je da je carski rez nezavisan faktor u odnosu na stopu uspešnosti dojenja. Potrebno je smanjiti stopu carskih rezova i raditi ih samo i isključivo kada su medicinski neophodni, a sa druge strane pružiti adekvatnu podršku majkama tokom prvih dana, kako bi pravilno uspostavile dojenje. Još jedan od faktora koji je veoma bitan je edukacija majki tokom trudnoće o dojenju. Izvor: The Lancet

dojenje i carski rez
Dojenje i carski rez

Objavljen: 15. jul 2022. godine, ažuriran: 24. februar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button