fbpx
Ishrana deteta

Zamrzavanje hrane za bebe

Zamrzavanje kašica

Spremanje zdrave, izbalansirane, domaće hrane najbolje je što možete da ponudite vašoj bebi u uzrastu nakon 6. meseca. Zamrzavanje hrane za bebe je moguće za neke vrste kašica i samim tim je moguća ušteda vremena.

Takođe, tako možete i u sred zime imati raznovrsnije voće i povrće.

Proces izrade i zamrzavanje domaće hrane za bebe je jednostavan:

Kupite povrće ili voće koje želite sa kuvate.

Operite, usitnite ga i skuvajte u malo vode ili, još bolje, na pari.

Stavite malo vode u kojoj se kuvalo povrće ili voće u u blender zajedno sa omekšalom hranom. (Možete to da učinite i dok je sve još vruće, ne morate da čekate.)

Izblendirajte i sipajte dobijen pire u posudice za led.

Kada se zamrzne, prebacite ledene kocke od kašice u označene plastične kese i stavite u zamrzivač.

Ali kao i sa svom domaćom hranom, postoje neke mere opreza koje treba da imate na umu. Preporuka je da zamrzavate uvek sveže, što kvalitetnije plodove ili meso. I naravno, vodite računa o sigurnosti, uvek operite ruke i temeljno operite proizvode koje koristite. Dobro skuvajte meso kako bi izbegli kontaminaciju bakterijama.

Takođe nikada ne bi trebalo da zamrzavate hranu koja sadrži prethodno zamrznuto majčino mleko. Mnogi roditelji promešaju mleko u kašicu, ali ako je to majčino mleko koje je već bilo već zamrznuto pa odmrznuto, nikako ga ne zamrzavajte ponovo.

Zamrzavanje hrane za bebe
Zamrzavanje hrane za bebe

Uvek vodite računa o roku trajanja. On zavisi od vrste hrane koju ste zamrzli. Nakon što je voće ili povrće skuvano i zamrznuto kao obrok, ono bi trebalo da bude čuvano tako najviše tri meseca jer toliko dugo zadržava prehrambene vrednosti.  Isti rok važi i za jela koja sadrže meso.

Najbolji način da se odmrznu zaleđene kašice je da se preko noći ostave u frižideru. Sve što se ne iskoristi u roku od dva dana treba da se baci – slično kao kod kupljenih kašica za bebe.

Hrana iz frižidera se može zagrejati tako što se stavi u posudicu, koja se zatim ubaci u činiju sa toplom vodom.

Roditelji moraju da budu oprezni ukoliko koriste mikrotalasnu rernu, jer se hrana neravnomerno zagreva. Proverite da li je hrana dovoljno ohlađena pre posluživanja.

Save

Save

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button