fbpx
Pre trudnoćeTrudna samZatrudnjivanje

PMS ili trudnoća: Kako razlikovati PMS od simptoma trudnoće?

U ranoj fazi, simptomi su veoma slični, pa većina žena ne može da proceni da li je u pitanju predmenstrualni sindrom – PMS ili trudnoća. Simptomi i jednog i drugog se razlikuju od osobe do osobe, a često uključuju blage grčeve, česte promene raspoloženja i osetljivost dojki. Koje su razlike između simptoma i da li one postoje?

Znaci trudnoće ili PMS-a

Simptomi, bilo da je u pitanju PMS ili simptomi trudnoće su:

  • česte promene raspoložena,
  • blagi ili nešto jači grčevi i bolovi stomaka,
  • hormonska glavobolja,
  • bolovi u leđima,
  • osećaj tuge, anksioznosti i razdražljivosti uz česte epizode plača.

Ovi simptomi nestaju kada počne menstruacija, a ukoliko potraju i kasnije, ovo može ukazivati na trudnoću, ali nije definitivan znak. Stalan osećaj tuge može ukazivati i na depresiju(*1), pa se obratite lekaru  ako vaše loše raspoloženje traje duže. Oko 10% trudnica ima neku od poteškoća sa mentalnim zdravljem u trudnoći.

Opstipacija i PMS ili trudnoća

Raličite hormonske promene su čest razlog za pojavu zatvora kod žena, jer promene u lučenju određenih hormona mogu da uspore pražnjenje creva. Prema istraživanjima(*2) problem sa zatvorom ima 38% trudnica, ali i veliki broj žena u PMS-u.

Ako se radi o trudnoći, onda će žena imati problem tokom prva dva trimestra, a kada se radi o PMS-u, dolazi do olakšanja neprosredno pred početak menstrualnog krvarenja. Više: Zatvor u trudnoći

znaci trudnoće ili pms
PMS ili trudnoća

Bol i osetljivost dojki kao znak trudnoće ili PMS-a

Promene u osetljivosti grudi su čest simptom i kada je u pitanju PMS ili trudnoća, takođe. One uključuju ponekad: bol, osetljivost, otečenost, težinu u dojkama i kvrgavo tkivo dojke. Kada je osetljivost dojki zbog PMS-a, ona je najintenzivnija neposredno pred menstruaciju, a simptomi se poboljšavaju tokom menstruacije.

U ranoj trudnoći, dojke mogu biti veoma nežne na dodir i često otežavaju, područje oko bradavica ih može peckati ili se može dogoditi da osećaju bol. Kod nekih žena su uočljivije vene na grudima u trudnoći. Simptomi se na dojkama primećuju oko nedelju do dve nakon začeća, a mogu trajati do porođaja. Više: Bolovi u grudima u trudnoći

Promene u boji bradavica se retko dešavaju u PMS-u. Promena boje areole je karakteristična za trudnoću i dojke nekad postaje tamnija i veća. Ova promena takođe može da se uoči oko jedne do dve nedelje nakon što dođe do začeća. Inače, ima divno objašnjenje u prirodi, kao i mnoštvo promena koje se same događaju, a priroda ih je perfektno osmislila, smatra se da areole postaju tamnije da bi ih beba lakše uočila nakon rođenja.

Umor kao simptom trudnoće ili PMS-a

Progesteron je taj koji doprinosu umoru pre menstruacije i on nestaje kada menstruacija nastupi. Kod žena koje imaju obilne menstruacije, umor može trajati i sve do završetka krvarenja. Umor može biti još i znak anemije.

Umor je veoma čest simptom trudnoće koji traje do kraja prvog trimestra, a ima žena koje ga osećaju i tokom čitave trudnoće. Problemi sa spavanjem i noćno mokrenje mogu da pogoršaju umor u trudnoći.

Pojava blagog krvarenja

Blago krvarenje koje se pojavi na početku trudnoće se zove implantacijsko krvarenje i obično se pojavljuje 10-14 dana posle oplodnje. Ovo krvarenje može biti potpuno svetlo, gotovo nežno roze, neke žene ga neće ni primetiti, a ima i onih koje ga neće uopšte imati.

U toku PMS-a se obično ne pojavljuje krvarenje. Prvog dana je uobičajeno da neke žene imaju oskudnu menstruaciju, a sama menstruacija obično traje 4 do 5 dana i ne uzrokuje obilnije gubljenje krvi nego što je to slučaj kada dođe do trudnoće.

Pojava grčeva i bolova stomaka

Normalno je da se jave grčevi i bolovi na početku trudnoće, ali i dok iščekujete menstruaciju. Menstrualni bolovi i trudnoća na njenom samom početku su potpuno normalna stvar. Intenzitet je sličan, osim kod žena koje imaju veoma jake bolove, kakvi ne bi trebalo da se događaju na početku trudnoće. Ovi grčevi se mogu javljati nedeljama, pa čak i mesecima, kako se materica bude rastezala, a posebno su česti u prvoj trudnoći.

pms ili simptomi trudnoće
PMS ili trudnoća

Promene apetita

Promene u hormonima mogu dovesti do toga da žene žude za određenom vrstom hrane bilo da je u pitanju PMS ili trudnoća. Mnoge žene imaju povećan apetit u PMS-u, kao i masnom, slatkom i hranom bogatom ugljenim hidratima.

Istraživanja pokazuju da čak 50-90% trudnica(*3) takođe ima ovaj problem u trudnoći. Međutim, njima se često javlja i suprotan problem – imaju averziju na određeni miris hrane ili želju za samo jednom vrstom hrane. Averzije prema hrani se veoma retko sreću kod osoba u PMS-u.

Simptomi koji su karakteristični samo za trudnoću

Neki simptomi nisu karakteristični za PMS već se javljaju u trudnoći. Međutim, nijedan simptom nije dovoljno pouzdan pokazatelj sve dok ne uradite kućni test za trudnoću, analizu Beta HCG ili odete na pregled kod lekara. Simptomi koji ukazuju samo na trudnoću su:

  • Izostanak menstrualnog ciklusa – ovo je i jedan od najočiglednijih znakova trudnoće,
  • Mučnina – ona pogađa oko 80% trudnica u prvim nedeljama, ali obično počinje tek između 6. i 9. nedelje trudnoće.

Kada se obratiti lekaru?

Ako žena sumnja da je u drugom stanju, trebalo bi da se javi lekaru nekoliko dana nakon što izostane menstruacija, a posle testa. Ako je rezultat pozitivan, onda treba planirati dalje korake kod lekara. Ako je negativan, a menstruacija kasni više od sedam dana, treba se javiti lekaru da utvrdi zbog čega ciklus izostaje.

Kod PMS-a koji vam onemogućava da normalno funkcionišete, trebalo bi da se konsultujete sa lekarom koji će vam predložiti adekvatan način ishrane, suplementaciju ili lekove da olakšate sebi.

pms ili trudnoća
PMS ili trudnoća
PMS ili trudnoća – Literatura:
  1. MNT: Depression – https://www.medicalnewstoday.com/articles/8933
  2. Obstetrics & Gynaecology: Constipation in pregnancyhttps://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/tog.12179
  3. Frontiers in Psyhology: Pickles and ice cream! Food cravings in pregnancy: hypotheses, preliminary evidence, and directions for future researchhttps://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2014.01076/full

Photo by Tima Miroshnichenko from Pexels

Objavljen: 06. jun 2022. godine, ažuriran: 23. maja 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button