fbpx
Zdravlje trudnice

Krvarenje na početku trudnoće – Zašto se javlja krvarenje u prvom tromesečju trudnoće?

Krvarenje na početku trudnoće se javlja veoma često i malo je verovatno da će smetati bebi. Obično žene prvo pomisle na pobačaj, ali on je prava retkost u odnosu na pojavu krvarenja. Oko 20% žena u prvom tromesečju ima krvarenje, a da pritom to ne utiče na tok trudnoće i njen pozitivan ishod. Uglavnom se događa približno u vreme kada je žena trebala imati menstruaciju i traje jedan do dva dana. 

U Srbiji je praksa da se daje Utrogestan i kada to često nije potrebno, kao što je slučaj i sa preteranom upotrebom antibiotika kod nas. Za sada nema naznaka da će se ovaj trend smanjiti, ali u perspektivi se može očekivati stoža kontrola izdavanja, jer se u ostalim zemljama uglavnom ne prepisuje tako često.

Koliko se često javlja krvarenje na početku trudnoće?

Krvarenje na početku trudnoće se dešava u 15-25% slučajeva, što znači da će svaka peta trudnica imati lagano krvarenje u prvom tromesečju bez ikakvih komplikacije u vreme kada se oplođena jajna ćelija implantira u sluzokožu materice i najkasnije do 12. nedelje.

Moguće je da se blago krvarenje javi i posle seksualnog odnosa ili posle ginekološkog pregleda ili uzimanja Papa testa zbog toga što su sada osetljivi krvni sudovi cerviksa.

gljivicna vaginalna infekcija 1
Krvarenje na početku trudnoće

Krvarenje u prvom trimestru – razlozi:

Iako se uglavnom ne može utvrditi tačan uzrok, razlozi mogu biti:

Prekidno krvarenje

Krvarenje se dešava se kada se trudnoća odvija svojim tokom, ali se i menstrualni ciklus nastavlja još neko vreme. Može se dogoditi da imate krvarenja jednom mesečno.

Implatacijsko krvarenje

Ono se dešava kada se oplođena jajna ćelija usađuje u zid materice. Više o implantacijskom krvarenju!
Pročitajte više o prvim znacima trudnoće! 

Vaginalna ili cervikalna infekcija

Ukoliko se dogodi da imate infekciju ili polip (koji je bezopasan inače), može doći do blagog krvarenja.

Krvarenje na početku trudnoće i seksualni odnosi

Može se dogoditi da imate krvarenje nakon seksualnog odnosa, jer je grlić osetljiv i razmekšan pod dejstvom hormona trudnoće, pa lako može da se dođe do blagog krvarenja koje nije opasno po bebu. Pročitajte do kada je dozvoljen seks u trudnoći!

Kako izgleda krvarenje u ranoj trudnoći? Krvarenje u ranoj trudnoći je uobičajena pojava, ali je važno da se ipak obratite svom lekaru kada se dogodi. 

Ginekolog može da vam preporuči, ako je krvarenje obilno ili duže traje (u zavisnosti od toga koja ste nedelja trudnoće) da:

  • Uradite testiranje nivoa BetaHCG;
  • Pregleda da proveri da li je grlić materice zatvoren;
  • Uradi ultrazvučni pregled i proveri da li ima srčane radnje. 

Dešava se da od lekara dobijete dijagnozu „preteći spontani pobačaj“ što svakako ne znači da će se to dogoditi, već da je potrebno trudnoću nastaviti sa određenim oprezom. Uvesti veće doze progesterona ako krvarenje bude obilnije, trudnici se preporučuje da miruje i kontrole se zakazuju nešto češće do ulaska u drugo tromesečje.

Da li krvarenje na početku trudnoće ima veze sa spontanim pobačajem?

Spontani pobačaj u prvom tromesečju se dešava kod oko 10% potvrđenih trudnoća, ako izuzmemo biohemijske trudnoće, gde žene ni ne znaju da su bile u drugom stanju. Krvarenje i grčevi su simptomi spontanog pobačaja, ali oko 50% žena koje doživi spontani pobačaj nema krvarenje pre toga.

Mirovanje kod pretećeg spontanog pobačaja

krvarenje na početku trudnoće
Krvarenje na početku trudnoće

Mirovanje u trudnoći uglavnom ne znači da ne smete ustajati iz kreveta, osim kada to lekar naglasi, već da treba da izbegavate vežbe, naprezanje, duge šetnje, odlaske na posao prevozom, stajanje duži vremenski period i slično.

Nekada se dogode problemi i spontani pobačaj, ali ništa češće nego što je to slučaj kod spontanog pobačaja usled prestanka srčane radnje ploda. Većina žena koje su imale krvarenje u trudnoći rodi zdravu bebu.

Ukoliko je krvarenje slabo i svetlo uglavnom nije potrebna nikakva terapija već spontano prestane nakon par sati ili dan. 

Literatura:
  1. American Pregnancy Association: Spotting During Pregnancy – https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-concerns/spotting-during-pregnancy/
  2. ACOG: Bleeding During Pregnancy – https://www.acog.org/womens-health/faqs/bleeding-during-pregnancy

Objavljen: 24. maj 2012. godine, ažuriran: 15. april 2024. godine

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button