fbpx
Zatrudnjivanje

Rana ovulacija: Šta je rana ovulacija? Da li rana ovulacija može da utiče na začeće?

Rana ovulacija se dešava kada se jajna ćelija oslobodi ranije nego što je očekivano u uobičajenom prosečnom ciklusu. Kada dolazi do rane ovulacije, znači da je kratka folikularna faza. Folikularna faza obično traje 14 dana, odnosno od 1 do 14 dana ciklusa, kod redovnih ciklusa. Postoji nekoliko faktora koji mogu da dovedu do rane ovulacije kao što su stres i kratak menstrualni ciklus.

masaza
Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Šta se smatra kratkim ciklusom?

Nijedna osoba nema isti menstrualni ciklus, odnosno on se razlikuje od žene do žene, te iz meseca u mesec, a postoje i razlike u menstrualnom ciklusu koje se događaju tokom godina. Svi smo jedinstveni i stoga je potreban individualan pristup. Međutim, postoje neki okviri koji važe za sve. 

Kratak menstrualni ciklus je ciklus koji traje 21 dan ili kraće.

Kod osoba koje imaju kraći ciklus, ovulacija se može dogoditi ranije, obzirom da se dešava otprilike 10 do 16 dana pre sledeće menstruacije. Možda čak imate ovulaciju i 7. dan, moguće čak i dok još traje menstrualno krvarenje. Ipak, to se sa sigurnošću ne može tvrditi napamet jer je ciklus kod svakoga drugačiji. Lutealna faza je nekada kratka, pa otuda i kraći ciklusi. Više: Kako kratka lutealna faza utiče na plodnost?

rana ovulacija 1

Uticaj stresa na plodnost

Stres može da utiče na menstrualni ciklus tako što nekada dovodi do rane ili odložene ovulacije, a može da izazove i anovulatorni ciklus. Anovulatorni ciklus je ciklus u kom ne dolazi do ovulacije. Važno je da, imajući ovo u vidu, proveravate svoju plodnost i upotrebljavate kondome tokom celog meseca, ukoliko ne planirate trudnoću. Trebalo bi da pokušate da upravljate nivoom stresa, ne samo zbog uspostavljanja normalnih ciklusa, već zbog sveukupnog zdravlja.

Da li korišćenje hormonske kontracepcije može imati uticaj na plodnost?

Normalno je da imate nepravilnosti u ciklusu nakon što prestanete da koristite hormonsku kontracepciju. Vaš ciklus može biti nepravilan do godinu dana, nakon što prestanete da koristite kontracepciju. Tokom perioda prilagođavanja na odsustvo korišćenja, normalno je da imate i kraće, duže cikluse, cikluse bez ovulacije, dok se ciklus ne reguliše ponovo. Više:

Rana ovulacija posle trudnoće

Menstrualni ciklus može biti nepravilan posle trudnoće, a posebno u periodu dojenja. Uglavnom žene koje isključivo doje nemaju menstruaciju, pa samim tim ni ovulaciju posle porođaja odmah, ali to nije pravilo i nije sigurna kontracepcija. Ovulacija se posle porođaja može dešavati ranije nego što je to uobičajeno, a proći će izvesno vreme dok ciklusi opet ne postanu redovni, a ovulacija na sredini ciklusa.

rana ovulacija
Rana ovulacija
Literatura:
  1. Pregnancy.com.au: Early Ovulation – https://www.pregnancy.com.au/early-ovulation-9th-day-cycle-problem/
  2. Cyclerpedia: Early Ovulation – https://help.naturalcycles.com/hc/en-us/articles/360003338614-Early-ovulation
  3. NCBI: The timing of the “fertile window” in the menstrual cycle: day specific estimates from a prospective study – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC27529/
  4. Photo by Annie SprattSvetlana Romashenko from Pexels

Tekst “Rana ovulacija” objavljen: 8. avgust 2021. godine, ažuriran: 24. februar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button