fbpx
Pre trudnoćeZatrudnjivanje

Da li sam trudna?

Svaka žena je bar jednom u svom životu pomislila: „Da li sam trudna?“, bez obzira da li se radilo o željenoj trudnoći ili ne. Znaci rane trudnoće se veoma razlikuju. Neke žene imaju vrlo brzo simptome, dok nekima prvi meseci prolaze bez simptoma. Najbolji pokazatelj postojanja trudnoće je izostanak menstruacije.

Kada mogu da znam da li sam trudna?

Neke žene će posumnjati u trudnoću već nakon prvih nekoliko dana, dok druge neće ništa primetiti sve dok ne izostane menstruacija. Sa druge strane, kada žene jako žele da budu u drugom stanju ili se, pak, plaše trudnoće, možda će im se činiti da imaju simptome koji su ujedno i pokazatelj dolazeće menstruacije.

Najsigurniji način da saznate da li ste u drugom stanju jeste test za trudnoću. Test za trudnoću meni nivo hormona HCG. Ovaj hormon počinje da raste u telu na početku trudnoće i duplira se na svakih 48 sati. Ipak potrebno je da prođe određeni broj dana, pre nego što se stvori dovoljna količina ovog hormona koju test može da registruje.

Kada je vreme da uradim test za trudnoću?

Uglavnom je potrebno oko 4 nedelje od poslednje menstruacije, odnosno oko 14 dana od ovulacije da bi analiza beta HCG pokazala trudnoću, a za test za utvrđivanje trudnoće, nekada i par dana više da biste dobili odgovor na pitanje “da li sam trudna”.

Ako uradite kućni test za trudnoću, pre dana očekivane menstruacije, on može biti negativan, a da ste vi ipak u drugom stanju. Kućni testovi su inače vrlo pouzdani i registruju prisustvo hormona na osnovu male količine mokraće, ali imaju svoja ograničenja. Ne mogu da registuju male količine, stoga je i prerano testiranje često uzrok lažno negativnog testa.

Analiza hormona iz krvi je preciznija, ali je skuplja i radi se isključivo u laboratoriji. On će ranije pokazati pozitivan rezultat, ali i dalje morate da čekate nekoliko dana pre nego što sa sigurnošću može da se utvrdi da li ste u drugom stanju.

vaginalni probiotici

Koji su najčešći znaci da mogu da naslutim da li sam trudna?

Različiti su simptomi mogući i razlikuju se od žene do žene. Neki su učestali i uobičajeni, ali ima i onih koji se ne sreću tako često.

Najčešći i najsigurniji pokazatelj trudnoće je izostanak menstruacije. Međutim nekada menstruacija kasni, pa čak i potpuno izostaje, a žena nije u drugom stanju. Pročitajte: Šta je normalan, a šta nepravilan menstrualni ciklus?

Uobičajeni znaci su i česti odlasci u toalet zbog mokrenjem, pa osećaj iscrpljenosti i umora. Takođe se može javiti i mučnina, mada se ona obično javlja kada već znate da ste u drugom stanju. Bolne i uvećane grudi i bradavice koje izgledaju tamnije nego inače.

Ređi i manje uobičajeni znaci trudnoće su:

Pročitajte više: Prvi znaci trudnoće

da li sam trudna
Da li sam trudna?

Imam simptome trudnoće, a nisam u drugom stanju

Često se dešava da žena ima ili misli da ima sve simptome trudnoće, a da zapravo nije u drugom stanju. Ne mora da znači da se radi o autosugestiji. Mnogi simptomi rane trudnoće se preklapaju sa uobičajenim predmenstrualnim simptomima. Stoga je teško uočiti razliku o čemu se tačno radi.

Može se dogoditi i da izostane menstruacija, a da ste zapravo niste u drugom stanju.

Veoma često žene uopšte nemaju ili imaju neredovne menstruacije u periodu dojenja. Važno je da znaju da to što još uvek nisu dobile prvu menstruaciju posle porođaja ne znači da nemaju ovulaciju. U nekom momentu će imati ovulaciju, upravo da bi dve nedelje nakon nje dobile svoju prvu menstruaciju  posle porođaja. Pročitajte više: Menstruacija i dojenje

Kada treba da obavim prvi pregled kod ginekologa i saznam da li sam trudna?

Ako niste dobili menstruaciju i uradili ste test za trudnoću koji je pokazao pozitivan rezultat, treba da pozovete lekara i zakažete pregled. Lekar će vam preporučiti da do pregleda pijete folnu kiselinu i eventalno vitamine za trudnice, a i uputiti vas da li i kada treba da zakažete dodatna testiranja i obavite ultrazvučni pregled.

da li sam trudna

Pročitajte: 6 trikova za brzo začeće

Literatura:

  1. Womenshealth.org: Prenatal Care – https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/prenatal-care
  2. Clevelend Clinic: Pregnancy – https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9709-pregnancy-am-i-pregnant
  3. American Pregnancy Associations – https://americanpregnancy.org/unplanned-pregnancy/am-i-pregnant/pregnancy-symptoms/

Photo by Matheus Bertelli from Pexels

Tekst “Da li sam trudna” objavljen je 29. oktobar 2021. godine, ažuriran: 13. februar 2024. godine

Izvor
WomenshealthCleveland ClinicAPA

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button