fbpx
Zatrudnjivanje

Prvi znaci trudnoće

Prvi znaci trudnoće se mogu javiti i neposredno pre nego dođe vreme da uradite test za trudnoću. No, ovo se razlikuje od žene do žene. Dok nekima baš ništa ne ukazuje na to da su u drugom stanju, druge žene ubrzo nakon ovulacije osećaju da se u njihovom telu nešto čudno dešava.

Mnogi znaci trudnoće veoma podsećaju na simptome pms-a, pa ih je teško razlikovati.

demetra 84

Najčešći simptomi trudnoće

Nežne, nadute grudi

– Nadute, bolne, sa osećajem punosti, zbog čega želite da okačite natpis: “Gledaj i ne pipaj”. Hormonalni duo: estrogen i progesteron najveći su krivci za to što su vađe grudi i bradavice osetljive.

Prvi znaci trudnoće: Umor

– Zamislite da bez treninga treba odjednom da pretrčite maraton ili da se popenjete na planinu s rancem na leđima koji svakog dana postaje sve teži. Takva je trudnoća otprilike: težak rad. Na početku trudnoće velika količina energije troši se na izgradnju sistema podrške za bebu – placentu. Sve to može da stvori osećaj umora i nedostatka energije.

demetra 85
Photo by Catalin Pop on Unsplash
Krvarenje i grčevi

– Nekoliko tačkica krvi može da bude znak implantacije embriona u zid materice, koja se dešava pet do 10 dana nakon začeća. Neke žene imaju i stomačne grčeve i bolove slične onima tokom menstracije. Ipak, mali procenat žena ima ove simptome, tako da njihovo odsustvo ne znači da niste trudni.

Mučnina i izoštreno čulo mirisa

– Osećaj mučnine može da vas obuzme u bilo koje doba dana. Krivac su hormoni, posebno povišen progesteron koji utiče da se stomak mnogo sporije prazni. Moguće je da ćete razviti i oštrije čulo mirisa, pa će nekada blagi mirisi delovati jako, a to takođe može da izazove mučninu. Više o jutarnjoj mučnini!

Averzija prema hrani i želja za hranom

– Gotovo sve trudnice osete snažnu želju za određenom hranom, a većina oseti i averziju prema nekoj hrani. To nije toliko loše jer nas često averzije štite od loše hrane: kafe, alkohola, na primer. Neobične želje za hranom u trudnoći

Često mokrenje
prvi znaci trudnoce demetra
Prvi znaci trudnoće – Photo by Christin Hume on Unsplash

– Dve do tri nedelje posle oplodnje, počećete učestalo da piškite. Ovo se dešava zahvaljujući hormonu hCG koji ubrzava protok krvi u bubrege i pomaže im da se brže i efikasnije otarase viška nepotrebne tečnosti. Takođe, i vaša materica koja je već počela da raste pritiska bešiku i ostavlja manje prostora za urin.

Nadutost i otečenost stomaka kao prvi simptomi trudnoće

– Teško zakopčavate farmerke? Ranu trudnoću teško je razlikovati os predmenstrualne nadutosti, ali ćete je definitivno osetiti prilično rano. Za taj osećaj kao da ste se prejeli možete da krivite progesteron koji pomaže da se varenje uspori i utiče da hranljive materije koje unosite dobiju više vremena da dođu do krvi i tako do bebe.

Pročitajte: Da li sam trudna?

Objavljen: 5. septembar 2015. godine, ažuriran: 14. februar 2024. godine

Ads

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button