fbpx
Igra

Kako da detetu objasnite smrt?

Jedna od najtežih situacijama sa kojima se sreće roditelj je ona u kojoj detetu treba po prvi put da objasni smrt neke bliske osobe. Većina ne zna šta je u tom trenutku ispravno, dovoljno su i sami potrešeni, pa se najčešće pribegava metodi laganja deteta ili skrivanja, što je potpuno pogrešno.

Objasnite detetu šta znači kada neko umre

Smrt je jedna od najtežih situacija sa kojima dete može da se susretne, posebno ako je u pitanju roditelj ili druga veoma bliska osoba. Međutim, smrt je neizbežan deo života i dete treba da zna šta je to, da ga razume i nađe svoj put da žali, ali i prevaziđe to.

Saveti kako da pomognete detetu predškolskog uzrasta da prevaziđe ovaj težak period

Većina dece je svesna smrti od malena. O tome čuju u bajkama, vide na televiziji i viđaju mrtve insekte. Poznato im je donekle šta znači smrt. Ipak, postoje situacije koje mala deca nisu u stanju da razumeju. Oni ne shvataju da je smrt nešto konačno i da se svakome jednog dana mora dogoditi. Čak i kada se dogodi smrt nekom veoma bliskom, dete nije u stanju da razume da je to nešto što se i njemu može dogoditi.

Kako će dete reagovati na vest o smrti?

Deca se drugačije od odraslih osećaju i mogu na bol reagovati na različite načine. Normalno je i da dete plače, ali i da se ponaša kao da ga naizged to ne zanima. Može se dogoditi da je dete zacenjeno od plača, a da sledećeg trenutka pita ko će da se igra sa njim. Ovo ne znači da dete manje pati ili da je prebolelo.

Deca mogu da odlože tugovanje mesecima, pa čak i godinama, posebno ako su izgubili bliskog člana porodice. Oni svoja osećanja čuvaju i odlažu da ih puste napolje sve dok ne smatraju da je to bezbedno.

Ako pored toga i prekinete rutinu na koju je dete naviklo, ono će preživeti dodatni stres. Posebno ako je svakodnevno boravi sa odraslima koji su tužni oko njega. Deca tada pribegavaju i tome da odbijaju da idu tamo gde su inače voleli, da počnu da pričaju kao beba, mucaju i ponašaju se suprotno od ustaljenih navika.

Može se dogoditi da se dete igra da je neka od njegovih igračaka umrla ili da je ono samo umrlo. Nemojte ga sprečavati u toj igri, jer mu je to način da izrazi osećanja. Čak i ako vas udari, nemojte burno reagovati.

Nije retkost da dete izražava svoju tugu, posebno ako je u kući napeto i prisutna je stalna tuga, tako što će biti besno na ukućane ili čak osobu koja je umrla.

Dete će možda delovati kao da priča o svakodnevnim stvarima, veoma hladno, u poređenju sa reakcijama odraslih. Možda će postavljati tupo pitanja o detaljima smrti. Prirodno je da želi da razume šta se tačno i kako dogodilo.

Kako pomoći detetu kada umre bliska osoba?

Razgovor o smrti bliske osobe je verovatno najteža stvar koju ste do sada morali da obavite. Za početak nemojte previše detalja pričati detetu da ne bi bilo zbunjeno. Ono će vas pitati kasnije sve što ga bude zanimalo.

Vaše dete će možda verovati da osoba koja je umrla još uvek radi sve normalne stvari (jede, spava, gleda televiziju), ali da je gore na nebu ili pod zemljom.

Pričajte o osobi koja je umrla, odgovarajte na pitanja, pričajte o lepim sećanjima i delite osećanja. Nekada možete i plakati zajedno sa detetom. Pomozite mu da boluje, da pokaže tugu, ali i da nastavi svoj život.

Jedan od najvećih strahova deteta je da će zaboraviti osobu koja je umrla!

1 2Next page

Related Articles

Back to top button