fbpx
Neplodnost

Nizak nivo progesterona pre trudnoće i u trudnoći

Nizak progesteron

Nizak nivo progesterona može izazvati neplodnost i pobačaje koji se ponavljaju. Progesteron zato nazivaju i hormonom koji čuva trudnoću.

Progesteron u ciklusu žene

Progesteron je konstatno prisutan u organizmu, ali nakon ovulacije njegova količina naglo se povećava zahvaljujući jajnicima koji ga proizvode. Najviši nivo u ciklusu žene progesteron dostiže otprilike 7 dana posle ovulacije, a u slučaju da nije došlo do trudnoće, na kraju ciklusa će on opasti i uslediće menstruacija. Ovaj porast progesterona može se pratiti merenjem bazalne temperature, s obzirom na to da pojačano lučenje progesterona uzrokuje povećanje telesne temperature. Takođe, povišen progesteron u drugom delu ciklusa može se smatrati potvrdom da se u tom ciklusu dogodila ovulacija.

Na grafikonu koji sledi, prikazani su nivoi progesterona u toku jednog ciklusa

nizak nivo progesterona


Progesteron u trudnoći

Ukoliko dođe do trudnoće, nivo progesterona će konstantno rasti. On je već nakon ovulacije pripremio tkivo materice za usađivanje embriona, i sprečiće ljuštenje endometrijuma (zida materice) koje bi u uobičajenom ciklusu dovelo do menstruacije.

Nakon prvog tromesečja trudnoće, proizvodnju progesterona preuzeće posteljica.

Pročitajte više o hormonima trudnoće.

Referentne vrednosti progesterona su:

Pre trudnoće: 1 do 28 ng/ml

Od 3. do 12. nedelje trudnoće:  9 do 47 ng/ml

Od 12. do 28 nedelje trudnoće:  17 do 146 ng/ml

Od 28 nedelje trudnoće do porođaja:  55 do 200 ng/ml

Referentne vrednosti progesterona
Referentne vrednosti progesterona

Nizak progesteron u trudnoći

Ukoliko je u prvih nekoliko nedelja trudnoće nivo progesterona nizak, postoji šansa da će doći do sponatanog pobačaja. Ponekad zbog manjka progesterona počne samo blago krvarenje, ili ono može da se pretvori u pobačaj.

U takvoj situaciji ponekad se može brzom reakcijom sprečiti neželjen ishod, tako što lekar prepiše velike doze progesterona koji se mogu koristiti kao injekcije, tablete, kreme ili vaginalete.

No, treba napomenuti da je često razlog za pobačaj nepoznat, i da ne mora da znači da je manjak progesterona za njega odgovoran. U više od 50 odsto slučajeva, uzrok je, pretpostavlja se, genetski poremećaj.

Kako da znam da li mi je progesteron prenizak

Nivo progesterona može se jednostavno prekontrolisati testom iz krvi. Osim toga, brojni simptomi mogu da ukazuju na njegov manjak:

Šta uzrokuje nizak nivo progesterona

Razloga ima mnogo, ali često se oni ne mogu precizno utvrditi. To može biti preniska telesna težina, nedovoljno fizičke aktivnosti, stres, previše estrogena…

Kratka lutealna faza i progesteron

Lutealna faza – period od ovulacije do menstruacije – obično traje 14 dana. Međutim, ukoliko ona traje 10 dana ili manje, smatra se da se radi o poremećaju lutealne faze, odnosno o skraćenoj lutealnoj fazi.

Ovo može biti jedan od uzroka neplodnosti jer u takvim slučajevima često nema dovoljno vremena da se dogodi implantacija niti da se materica pripremi za nju. Problem se često može rešiti primenom progesterona tokom 10 dana u drugom delu ciklusa.

Ukoliko smatrate da imate problem sa manjkom progesterona, posavetujte se sa svojim ginekologom.

Nizak nivo progesterona

Photo by Fiona Art from Pexels

Objavljen: 1. februar 2016. godine, ažuriran: 29. decembar 2023. godine

Ads

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button