fbpx
Pre trudnoćeVantelesna oplodnja

Gonadotropini i ovulacija

Hipofiza koristi gonadotropin-oslobađajući hormon (GnRH) da stimuliše proizvodnju FSH i LH. Ovi gonadotropini stvaraju polne hormone testosteron, estrogen i progesteron. GnRH je od vitalnog značaja za vašu seksualnu zrelost, seksualni nagon i plodnost. Kakve veze imaju gonadotropini i ovulacija? Kada se koriste gonadotropini u postupku vantelesne oplodnje?

Šta je gonadotropin-oslobađajući hormon (GnRH)?

Svako od nas protizovodi gonadotropin. Na početku puberteta povećava se nivo ovog hormona koji stimuliše povećanje nivoa FSH i LH. I ovi hormoni su gonadotropini koji su neophodni za vaše zdravlje jer pomažu žlezdama da sazrevaju i funkcionišu. Pri rođenju su kao gonade označeni testisi i jajnici.

Koja je funkcija gonadotropina kod žena?

U ženskom reproduktivnom sistemu, ovi hormoni stimulišu proizvodnju estrogena i progesterona. Estrogen i progesteron su ključni kada je u pitanju ovulacija i začeće. Telo oslobađa viši nivo estradiola tokom menstrualnog ciklusa, a samim tim se povećava i proizvodnja gonadotropina koji izazivaju smanjenje FSH i povećanje LH. Ove promene uzrokuju da se dogodi ovulacija.

Funkcija gonadotropina kod muškaraca

U muškom reproduktivnom sistemu, GnRH stimuliše proizvodnju luteinizirajućeg hormona i folikulostimulirajućeg hormona (utiče na proizvodnju sperme).

Kako telo proizvodi gonadotropine?

Endokrini sistem je odgovoran za proizvodnju GnRH tako što neuroni u hipotalamusnoj žlezdi mozga stvaraju i oslobađaju ovaj hormon u krvne sudove. Hormoni zatim putuju do hipofize i stimuliše je da proizvodi i oslobađa hormone koji stimulišu folikule i LH.

glavobolja kod žena
Šta utiče na nivo gonadotropina?

Nivo gonadotropina je prirodno nizak kod dece i počinje da raste tokom puberteta. Posle toga testosteron, estrogen i progesteron kontrolišu njegov nivo. Telo proizvodi manje gonadotropina kada su polni hormoni previše visoki, a više kada su niski. Jedini izuzetak je kad žensko telo tokom ovulacije proizvodi više GnRH i estradiola.

Izuzetno su retke situacije u kojima je nivo prevelika proizvodnja gonadotropina. Kao rezultat telo može da proizvodi previše estrogena i testosterona, a visok nivo kod dece može da izazove rani pubertet.

Sa druge strane, ako je nivo gonadotropina previše nizak može doći do:

Gonadotropini i ovulacija u postupku vantelesne oplodnje

Ovaj način stimulacije ovulacije se sve ređe koristi kod žena sa policističnim jajnicima. Ranije se ovulacija često stimulisala gonadotropinima, međutim, taj postupak se sada retko kada praktikuje. Razlog napuštanja ove prakse je rizik od hiperstimulacije jajnika i višeplodna trudnoća.

Terapija gonadotropinima počinje između drugog i petog dana ciklusa, u dozi od 37.5 do 150 IU na dan. Terapija traje do ovulacije.

gonadotropini i ovulacija

Stimulacija ovulacije se vrši injekcijom HCG-a ukoliko su dva folikula veća od 1.6 cm ili četiri folikula veća od 1.4 cm. U drugim situacijama se od postupka odustaje.

Ako izuzmeno problem muške neplodnosti, procenat ostvarenih trudnoća je preko 45%, s tim da je u preko 5% reč o višeplodnoj trudnoći.

Kako da očuvate u što boljem stanju svoj endokrini sistem i smanjite rizik od problema sa hormonima?

Rizik od problema sa hormonima ćete smanjiti tako što ćete:

  • biti fizički aktivni tokom nedelje,
  • imati adekvatan san,
  • održavati zdravu telesnu težinu jedući raznovrsno i hranu sa malo masti, ali nikada u potpunosti bez masti,
  • prestati da pušite,
  • uzimati terapiju lekovima, ako je to potrebno.

Da zaključimo, proizvodnja hormona koji oslobađa gonadotropine u telu može da utiče na nivo vaših polnih hormona, libido i plodnost. Kod dece, previše gonadotropina može da dovede do ranog puberteta, a premalo može da odloži pubertet. Ovi hormoni su vam potrebni za proizvodnju folikulostimulirajućeg hormona i luteinizirajućeg hormona koji pak stimulišu proizvodnju testosterona, progesterona i estrogena. GnHR lekovi se koriste i za lečenje određenih vrsta karcinoma i drugih stanja.

Gonadotropini i ovulacija

Foto: Canva & Demetra

Literatura:

  1. BMC: Influence of human chorionic gonadotrophin during ovarian stimulation: an overview – https://rbej.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12958-020-00639-3
  2. PubMed: Biochemical and functional aspects of gonadotrophin-releasing hormone and gonadotrophins – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12804199/

Objavljen: 15. avgusta 2020. godine, ažuriran: 24. februara 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button