fbpx
Zatrudnjivanje

Ovulacija – kada se događa?

Proces oslobađanja jajne ćelije iz jajnika nazivamo ovulacija. To je trenutak kada žena postaje plodna jer do začeća dolazi onda kada se ta jajna ćelija spoji sa spermatozoidom.

Ovulacija

Pre nego što dođe do ovulacije, zid materice se zadebljava i postaje sve više prokrvljen, pripremajući se da primi oplođenu jajnu ćeliju. U jajnicima tokom meseca raste i izdvaja se nekoliko većih folikula, ali je najčešće samo jedan vodeći koji će pod uticajem nekoliko hormona prsnuti i osloboditi jajnu ćeliju. Jajna ćelija tada kreće na put kroz jajovod (gde bi trebalo da se sretne sa spermatozoidom) do materice gde se događa implantacija.

Jajna ćelija

Jajna ćelija sposobna je za oplodnju samo 12 do 24 sata. Međutim, kako spermatozoidi u telu žene mogu da prežive tri do pet dana, smatra se da su plodni dani žene četiri dana pre ovulacije i jedan dan nakon nje.

Ovulacija se kod žena sa urednim ciklusom od 28 dana obično dešava 14. dana od trenutka kada su dobile menstruaciju. Međutim, mnoge žene, iako imaju jednako uredne cikluse, mogu ovulaciju imati mnogo ranije ili mnogo kasnije, pa čak i za vreme menstruacije.

Istraživanje u Velikoj Britaniji rađeno na više od 200 žena starosti do 35 godina, pokazalo je kada se u stvari najčešće događa ovulacija: samo trećina žena ima ovulaciju na vreme, između 10. i 17. dana ciklusa, dok ostale ovulaciju imaju odmah posle ciklusa, ili u poslednjim danima pred menstruaciju. U malom procentu (2%) plodni dani su bili u toku menstruacije, a nešto veći broj njih (6%) ovulaciju je imao na dan kada su dobile menstruaciju.

Postoji nekoliko načina da utvrdite kada se u vašem telu događa ovulacija.

devojcice
Photo by Gabrielle Henderson on Unsplash

Folikulometrija

Najsigurniji način je da odete na folikulometriju. Ginekolog tada ultrazvukom posmatra vaše jajnike i matericu ocenjujući kada bi u odnosu na veličinu folikula ovulacija mogla da se dogodi.

No, postoje i neke metode kojima možete i same da se poslužite:

Promatranje cervikalne sluzi

Nakon što prođe menstruacija, cervikalna sluz žene je lepljiva i gusta i nema je mnogo.

Kako se približava trenutak ovulacije, ona postaje obilnija, prozirnija i tegli se, nalik belancetu. Ovo se obično dešava jedan dan pre ovulacije i ta sluz koja se često može primetiti na vešu jer je ima dosta, naziva se i plodna sluz – u njoj spermatozoidi mogu da prežive nekoliko dana čime se povećava mogućnost da dođe do oplodnje.

uvod u vto
Photo by Kate Laine on Unsplash

Kada prođe ovulacija, cervikalna sluz ponovo postane gusta, lepljiva i ponekad grudvičasta, i ponovo je ima dosta manje. Više: Praćenje cervikalne sluzi 

Praćenje bazalne temperature

Merenjem temperature ujutro odmah nakon buđenja tokom čitavog meseca, možete dobro da upoznate svoj ciklus i ubrzo da naučite da predvidite kada će se ovulacija dogoditi. Mnogim ženama dan pre ovulacije temperatura bude nešto niža nego obično, da bi sutradan počela da raste. Ako temperatura nastavi da raste tokom tri dana, smatra se da je ovulacija nastupila prvog dana kada je temperatura porasla. Ovo se događa pod uticajem hormona progesterona koji se luči u većoj količini od trenutka kada nastupi ovulacija. Zato je u drugom delu ciklusa, od ovulacije pa sve dok ne nastupi menstruacija, bazalna temperatura povišena.

Neke žene tokom ovulacije osećaju bol u donjem delu stomaka. Otprilike 20 odsto žena oseća blagi bol ili pritisak u dnu stomaka koji može da potraje svega nekoliko minuta ili nekoliko sati. Neke žene ne osećaju nikakve promene tokom ovulacije.

Ovulacijski bol
LH trakice i ovulacija

Ovulacija se može detektovati i analizom urina kod kuće, pomoću takozvanih LH trakica. One mogu da detektuju rast luteinizirajućeg hormona (LH) koji se dešava pred ovulaciju. Upotreba je vrlo jednostavna: jednom dnevno, najbolje u isto vreme, umočite LH trakicu u posudu sa mokraćom (nikako jutarnjom jer je tad koncentracija LH svakako povišena), poput test trakica za utvrđivanje trudnoće.

ovulacija
Photo by Anna Keibalo on Unsplash

Kada trakica pokaže da su kontrolna i test crtica jednake nijanse, ili čak ako je test crtica intenzivnije boje, to znači da će ovulacija nastupiti za 24 do 48 sati. No, LH testovi ne moraju baš uvek biti pouzdani jer oni ne mogu precizno pokazati nivo ovog hormona.

Takođe, testovi ne moraju da se koriste svaki dan već se preporučuje da žene počnu da se testiraju od 11. dana ciklusa, pa sve dok “ne nađu” svoju ovulaciju.

Kalkulator ovulacije: IZRAČUNAJTE DAN OVULACIJE

Objavljen: 12. jul 2011. godine, ažuriran: 25. maj 2024. godine

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button