fbpx
NeplodnostTrudnoća

Godine i plodnost: Koliko godine utiču na plodnost?

Godine i plodnost su u izvesnoj korelaciji. Mnogi se pitaju koliko godine utiču na začeće i odgovor je da su jedan od ključnih faktora. Plodnost počinje postepeno da se smanjuje nakon 30. godine kod žena, a naglo nakon 35. godine. Kada su muškarci u pitanju, plodnost opada sporije, ali je rizik od pobačaja veći ako muškarac ima više od 45 godina, kao i rizik od razvojnih poremećaja i za mentalno zdravlje deteta. I kod žena se rizik od komplikacija povećava s godinama.

Koliko godine utiču na plodnost?

Pogrešno je uverenje da godine imaju uticaja samo na to da li će se ostvariti uspešna trudnoća. Godine utiču i na rizik od spontanog pobačaja, zdravlje bebe, kao i na potencijalne razvojne poremećaje i mentalno zdravlje deteta.Izvor: BetterHealth

demetra 73

Godine i plodnost žena

Žena se rađa sa određenim brojem jajnih ćelija koje se ne povećavaju tokom života. One stare sa ženom i smanjuje se njihov kvalitet. Godine su najvažniji faktor koji utiče na plodnost žene. Dobro zdravlje je veoma važno i ono povećava šanse da ostvarite trudnoću i rodite zdravu bebu, ali dobro zdravlje ne poboljšava faktor godina koji je neminovno prisutan.

Žene u ranim 20-im godinama ima između 25 i 30% šanse da ostane u drugom stanju svakog meseca. U 30-im godinama ovaj procenat je manji, dok je nakon 35. godine između 5 i 15%, a nakon 40. godine samo 5% u bilo kom mesečnom ciklusu.

Koliko starost žene utiče na uspešnost VTO?

Zabluda je da, ako idete na vantelesnu oplodnju, nema veze koliko imate godina. Čak i kada se radi vantelesna oplodnja, starost žene utiče na uspeh i pozitivan ishod. Prosečna uspešnost VTO u odnosu na godine je oko: 40 % između 30 i 34 godine, 30 % između 35 i 39 godina, a oko 11% između 40 i 44 godine. Za žene starije od 45 godina, procenat uspešnosti je veći ako se koristi donirana jajna ćelija mlađe žene. *Ovu statistiku treba uzeti s rezervom jer se ona veoma razlikuje u zavisnosti od dela sveta i uspešnosti individualnih klinika.

demetra 74
Godine i plodnost: Koliko godine žene mogu da utiču na komplikacije u trudnoći?

Rizik od komplikacija u trudnoći se povećava s godinama. Nakon 35. godine značajno raste rizik od spontanog pobačaja i hromozomskih anomalija kod fetusa. Pored toga javljaju se češće placenta previa, gestacijski dijabetes, carski rez, pa čak u retkim slučajevima i gubitak bebe na rođenju.

Godine i plodnost muškarca

Ranije se mislilo da je sterilitet i problem sa trudnoćom stvar žene. Godinama unazad znamo da je procenat oko pola-pola, kada su muškarci i žene u pitanju. A tendencija je da će sve veći problemi biti upravo kod muškaraca u odnosu na žene. Novije studije su pokazale da starost partnera utiče na šanse za ostvarivanje trudnoće, kao i na zdravlje i uspešnost trudnoće, te zdravlje deteta.  

Plodnost muškarca se obično značajnije smanjuje između 40 i 45 godine jer tada opada kvalitet sperme. Što je muškarac stariji, to je potrebno više ciklusa da se ostvari trudnoća, a raste i rizik od pobačaja i smrti fetusa tokom trudnoće.

Deca starijih očeva imaju veći rizik od problema sa mentalnim zdravljem, mada je ovo retkost. Deca čiji očevi imaju više od 40 godina, imaju 5 puta veći rizik da razviju poremećaj iz spektra autizma u odnosu na decu očeva koji su i tridesetim godinama i mlađi. Izvor: PubMed

godine i plodnost

Tekst “Godine i plodnost: Koliko godine utiču na plodnost?” objavljen: 5. jun 2023. godine, ažuriran: 13. januar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button