fbpx
Blizanačka trudnoća

Problemi u blizanačkoj trudnoći

Koje komplikacije su česte u blizanačkoj trudnoći

Komplikacije su kod višeplodne trudnoće češće nego kod trudnoće sa jednim plodom. Takođe, šanse za prevremeni porođaj su veće, samim tim, ovakva trudnoća se vodi kao visokorizična trudnoća.

komplikacij u blizanackoj trudnoci

Preeklampsija

Višeplodna trudnoća sa sobom nosi rizik od preeklampsije. Zbog povećane telesne težine; dodatnog opterećenja organizma sa dve ili više beba, rizik od pojave povišenog pritiska i otoka je visok.

Ukoliko se dogodi da počnete da otičete, lekari će vam savetovati dodatni odmor, kao i dodatne analize urina, krvi i često merenje krvnog pritiska da bi se izbegle dalje komplikacije.

Prevremeni porođaj

Obzirom da tokom višeplodne trudnoće obavljate preglede često, lekari će posebno obratiti pažnju na eventualnu pojavu kontrakcija i dužinu grlića materice. Preporučiće da što više odmarate, ukoliko se neki od problema javi.

Ukoliko čekate dve ili više beba, rizik od prevremenog porođaja je veći. Međutim, čak i ako se porodite ranije, nemojte brinuti, bebe će biti u inkubatoru dok ne ojačaju uz adekvatnu negu.

Odmor ima veoma važnu ulogu kod višeplodne trudnoće. Što više budete odmarali, sačuvaćete grlić materice, smanjiti pritisak u leđima i nogama i time preventirati pojavu proširenih vena.

Prijem u bolnicu

Trudnice se u bolnicu obično primaju nekoliko nedelja pre termina kako bi se što više produžila trudnoća i omogućilo bebama da ojačaju u stomaku. Ipak, ni stalno mirovanje nekada ne može da spreči prevremeni porođaj.

Blizanačka i višeplodna trudnoća nose sa sobom određene rizike i za majku i za bebe. Te bebe često dolaze na svet pre vremena i kod njih su patološka stanja poput problema sa disanjem češća.

Save

Save

Related Articles

Back to top button