fbpx
Zatrudnjivanje

Stvari koje morate da uradite pre nego što zatrudnite

Počeli ste da razmišljate o bebi? To je sjajno! Ali, pre nego što zatrudnite i upustite u ovu uzbudljivu fazu vašeg života, obavite nekoliko stvari koje vam mogu olakšati i ulepšati dalji život:

1. Izmerite se pre trudnoće!vaga 01

Preniska telesna težina može da vam poremeti ciklus. Poznato je da premršave žene imaju znatno ređe ovulacije ili uopšte nemaju ovulaciju. U tom slučaju, bilo bi dobro da pokušate da nabacite koji kilogram i dođete do neke idealne težine.

Ako je vaš problem suprotan – imate višak – jednako je važno da oslabite koji kilogram. Tudnice koje imaju veći BMI (Body Mass Index) sklonije su povišenom pritisku i dijabetesu koji u trudnoći mogu biti veoma opasni. Osim toga, ukoliko sada malo smršate, olakšaćete sebi onaj period pred kraj trudnoće kada se većina žena oseća ogromno i tromo. Ženama koje nemaju problem sa kilažom i koje su u formi, porođaj je mnogo lakši i brži.

Ne zaboravite, onog trenutka kada ostanete u drugom stanju, morate prekinuti sve dijete i početi da jedete zdravo i u dovoljnoj količini.

pre nego što zatrudnite2. Recite zbogom lošim navikama pre trudnoće!

Jasno vam je da jednom kada zatrudnite, alkohol, cigarete i uopšte nezdrav život moraju postati prošlost. Prve dve nedelje vaše trudnoće uopšte ne možete znati da ste trudni – to je onaj period od začeća pa do izostanka menstruacije kada je još rano da radite test za utvrđivanje trudnoće.

Zar ne želite da vašoj bebi obezbedite dobar start? Onda prestanite sa ovim lošim navikama na vreme, i pre nego što saznate da ste trudne. Sada je pravi trenutak!

3. Pobegnite iz grada pre nego što zatrudnite!

pre nego što zatrudniteOnog trenutka kada se beba rodi, odlazak na put više nikad neće biti tako jednostavan. Tu je hrpa pelena, garderobe, kašica i cucli i stalni problemi i pitanja: Hoće li beba moći da spava u hotelskoj sobi? Kako će podneti put? Da ne dobije neku alergiju?…

Osim toga, velika je šansa da će već u trudnoći vaš lekar biti protiv putovanja – to uglavnom važi za svaku rizičnu trudnoću. Zato je pre nego što zatrudnite pravi trenutak da sa vašim partnerom pobegnete malo iz grada, makar na vikend i makar i ne toliko daleko. Probajte sve što kasnije možda nećete moći: jašite konja, skijajte na vodi, skačite iz aviona ili uradite ono o čemu ste maštali, a previše je rizično da bi radili u trudnoći. Bitni su avantura i opuštanje!

4. Proverite koje lekove smete da pijete u trudnoći

Većina lekara preporučuje da bar dva meseca pre nego što zatrudnite, počnete da unosite tablete folne kiseline. Ovaj vitamin značajno sprečava mogućnost da dođe do nepravilnog zatvaranje neuralne cevi kod ploda, koja predstavlja začetak nervnog sistema embriona. To se dešava četvrte nedelje trudnoće, kada još ne znate da ste trudni, pa je zato važno da ove tabletice počnete da uzimate ranije. Posavetujte se sa lekarom!

Zavirite i u vašu apoteku. Ako ste na terapiji zbog hronhične bolesti, pitajte lekara da li lekovi koje pijete mogu negativno da utiču na razvoj ploda i ako je tako, tražite zamenu – lekove koji imaju istu funkciju ali su bezbedniji po plod. Zaboravite na brufene i jake antibiotike. Od sada, pre nego što uzmete neki lek, proverite kakav on efekat ima na plod.

5. Posetite zubara pre nego što zatrudnite

Loša higijena zuba izaziva povećan rizik od bakterijskih infekcija, a to vam u trudnoći ne treba. Zato posetite na vreme vašeg stomatologa i odradite sve što možete – temeljan pregled, čišćenje kamenca i popravku problematičnog zuba.

Tokom trudnoće ne praktikuje se snimanje zuba jer je zračenje štetno za plod, a mnoge trudnice se kod stomatologa suzdržavaju i od anestezije.

pre nego što zatrudnite

6. Proverite svoje zdravlje pre nego što zatrudnite

stetoskop 04Nekoliko meseci pre nego što zatrudnite, podvrgnite se temeljnijim pregledima kod lekara. Ukoliko niste preležali boginje, naročito Rubeolu, bilo bi dobro da se vakcinišete, a to se radi bar tri meseca pre nego što pokušate da zatrudnite. Otiđite kod ginekologa i napravite kompletan pregled: ultrazvuk, papa test, kolposkopija i provera vaginalnog sekreta. Obavezno napravite briseve na hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu. Te infekcije ne daju simptome, a veoma su česte i izazivaju pobačaj ili sprečavaju začeće.

7. Okrečite stan!

cetka za farbu 01

Tokom trudnoće ne bi trebalo da čistite pesak vaše mačke zato što su one česti prenosilac toksoplazmoze, bolesti koja može izazvati pobačaj ili zdravstvene probleme bebe. Osim toga, tokom trudnoće treba da izbegavate razna hemijska isparenja i jake deterdžente. Zato nije loša ideja da sada okrečite stan, a sve poslove koji imaju veze sa hemikalijama i mačkom prepustite partneru.

8. Izvucite pramenove

Iako ne postoje jasni dokazi o štetnosti, mnogi lekari smatraju da trudnice treba da izbegavaju farbanje kose, makar tokom prva tri meseca. Kako bi vaša kosa što duže izgledala sveže, izvucite pramenove umesto da se farbate. Tako ćete moći da izgurate prvi trimestar sa lepom i svežom bojom.

Pročitajte celo istraživanje o farbanju kose – Rak dojke: da li farbanje kose zaista povećava rizik?

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Related Articles

Back to top button