fbpx
Pubertet

Šta je veći izazov za roditelje mala ili velika deca? Tinejdžeri ili mališani – sa kim je teže?

Dok jedna grupa roditelja smatra da su bebe i mališani najveći izazov roditeljstva, drugi smatraju da su to deca u pubertetu. Šta je veći izazov za roditelje – mala ili velika deca? Da li je teže imati malo dete ili tinejdžera?

deca 14

Mala ili velika deca – šta je izazovnije za roditelje?

Roditelji često zanemaruju to koliko su u pubertetu još uvek potrebni detetu iako deca to ne pokazuju uvek. Tinejdžerima je potrebno nekada i više maženja nego kada su bili bebe, a roditeljstvo je izazovno u svim uzrastima.

Neretko roditelji, čak i male dece, misli da treba da se fokusiraju samo na njihov motorički razvoj i savladavanje različitih veština. Samim tim se bave različitim odvikavanjima, učenjem da dete savlada vožnju rolera, bicikla, plivanja i slično. Kada dete savlada sve fizičke veštine, roditelj smatra da je njegov posao završen, a to je daleko od istine.

Mnogi stručnjaci, ali i roditelji slažu se u tvrdnji da pravi težak posao počinje tek kada deca uđu u pubertet. Uzrast sa kojim se roditelji suočavaju kao izazovnim je u starijim razredima osnovne i srednjoj školi.

deca
Photo by Limor Zellermayer on Unsplash

Većina obuka i školica se odnosi na mlađu decu

Niko vam ne objašnjava kako je biti roditelj tinejdžera. Većina obuka, kurseva, saveta se odnosi na bebe i malu decu. Eventualno slušamo o tome kako da dete naučimo da pliva, da ne treba da propustimo priredbe, da im čitamo svako veče i do kada da im pomažemo pri pranju zuba. Međutim, adolescencija dolazi mnogo kasnije i ne liči ni na šta od prethodno navedenog.

U pubertetu svako dete prolazi kroz navalu emocija sa kojima ne zna kako da se nosi. Suočava se sa svojim novim, drugačijim telom, sa prvim uklanjanjem malja, menstruacijom ili mutiranjem glasa. Uz sve to se suočava sa nagonima koje treba da nauči da kontroliše, sa besom koji ni sami nisu sigurni zašto se javlja i nalaženjem svog mesta u društvu. Oni su ti koji će jednog trenutka, vikati, sledećeg se smejati, a već kroz sat vremena plakati. Ni sami ne znaju šta im se dešava. A roditelj je tu da to primeti i pomogne im ili, pak, ne primeti, šta se to sa detetom dešava.

Tek kada dođe pubertet, roditelji shvataju izreku: „malo dete – mala briga, veliko dete – velika briga“.

Zašto mnogi smatraju da je teže kada su deca starija?

Skot Rot, psiholog i osnivač klinike Službe za primenjenu psihologiju u Nju Džersiju, je izneo svoje mišljenje o tome da li adolecentima treba više brige i maženja nego maloj deci. Takođe je pričao i o tome sa kojim izazovima se roditelji mogu suočiti kada deca uđu u pubertet.

Da li postoji kriza mentalnog zdravlja kod tinejdžera?

U današnje vreme, roditelji su zabrinutiji za mentalno zdravlje dece nego što je to bio slučaj ikada pre. Nedavno je sprovena studija čiji je rezultat: 40% roditelja izuzetno zabrinutih za mentalno zdravlje svoje dece obzirom da se u nekom trenutku svi one bore sa anksioznošću ili depresijom. Tek nakon toga slede zabrinutost zbog za vršnjačko nasilje, opasnost od alkohola i droge, te tinejdžerske trudnoće i kršenja zakona.

Zabrinjavajuć je i podatak da u SAD-u od ukupnog broja samoubistava čak 15% su deca uzrasta 10 do 24 godine i to je vodeći uzrok smrtnosti za ovaj uzrast. Stopa samoubistava je u odnosu na početak 21. veka porasla za više od 50%. Izvor: UN

Pročitajte: Depresija kod dece

Kako pronaći balans u puštanju tinejdžera da odrastu?

Dok tinejdžeri imaju želju za autonomijom i nezavisnošću, oni još uvek ne mogu da uvek donesu ispravnu odluku, organizuju vreme i uopšte znaju da izvršavaju pravovremeno i ispravno zadatke. Previše kontrolisanja i izvršavanja zadataka umesto njih može dovesti do toga da ne uspeju da razviju neophodne veštine za život. Sa druge strane, ako ih previše pustimo, mogu se osećati izolovano i da nemaju podršku roditelja. Balans u puštanju tinejdžera je ključan.

Veoma je važno da održavate odnos sa vašim tinejdžerom. Da on zna da ste tu – da ga vidite i čujete. Pronalaženje ravnoteže i načina za interakciju je drugačije u svakom uzrastu. Tinejdžeri prirodno žele da se udalje od svojih roditelja pokušavajući da se snađu u nezavisnosti, a roditelji ne treba da im nameću svoju podršku. Nametanje, kada su deca starija, je put koji se često izjalovi.

tinejdžeri ili malisani - ko je veca briga velika ili mala deca?
Mala ili velika deca – Photo by Cassidy James Blaede on Unsplash

Prvo, morate imati na umu da se podrška i angažovanje razvijaju od malena. Zbog toga je važno da od prvih godina imate ritual čitanja pred spavanje ili zajedničke igre SVAKOG DANA. Pod svakog dana ne mora da znači da nekada nećete preskočiti iz nepredviđenih oklonosti, ali to bi trebalo da bude vaša rutina čak i ako ste spečeni povremeno da budete zajedno. Na primer, da se čujete telefonom, ako je dete ostalo kod bake ili ste vi na poslovnom putu.

Nije dovoljno da imate vreme „1 na 1“ jednom nedeljno, već bi trebalo da težite da vaše vreme bude svakoga dana, pa makar to bilo i 15 ili 30 minuta. To može biti vreme tokom kog ćete pomagati detetu da opere zube ili ono vama da odložite veš, ali treba da bude bez ometanja ostale dece i drugih ukućana.

Ukoliko to budete radili, kada deca uđu u pubertet, već će imati uspostavljenu rutinu i poverenje u vas. Kada tinejdžer odluči da se poveri, mi kao roditelji treba da damo sve od sebe da potvrdimo njegova osećanja, a ne da probleme odbacimo kao glupe ili nepostojeće. Nekada je nešto što se nama čini trivijalnim njima veoma bitno i predstavlja njihov „najgori dan ikada“.   

Tinejdžeri ili mališani: Roditeljima je teško da prihvate da nisu uvek najbliskija osoba detetu

Verovatno je teško da prihvatite, ali moguće je da će se tinejdžer pre poveravati nekoj drugoj osobi. Možda starijem bratu, sestri, tetki, nastavnici, prijatelju ili čak roditelju svog prijatelja. Važno je da ga vi ne prepustite i ne odustanete od pokušaja zbližavanja, ali polako, strpljivo i uz pomoć stručnog lica, ako bude potrebno.

Obratite pažnju na neke ekstremne situacije. Na primer, ako tinejdžer koji inače to nije, odjednom postane povučen. Zatim, ako prestanu da ga raduju sport koji je inače voleo, učenje predmeta koje je preferirao i slično.

Drugim rečima, ako se pitate šta je teže, kada su tinejdžeri ili mališani, biće da je tačna ona stara izreka: „Malo dete – mala briga, veliko dete – velika briga.“

Tekst “Mala ili velika deca” objavljen: 15. novembar 2023. godine, ažuriran: 31. decembar 2023. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button