fbpx
Pubertet

Mutiranje kod dečaka – Promena glasa kod dečaka u pubertetu

Odjednom će se dogoditi velika promena glasa kod dečaka u pubertetu i počeće da zvuči kao muškarac. Zašto i kada se dešava mutiranje kod dečaka i kakve promene možete očekivati, možete pročitati u ovom članku.

Mutiranje kod dečaka

Glas se proizvodi tako što se vazduh prisilno kreće kroz vaše grlo i glasne žice. Usta i jezik igraju ulogu formiranja reči koje izgovarate, a glasne žice utiču na to koliko je ton glasa dubok ili visok. Glasne žice se nalaze u glasovnoj kutiji koja se naziva grkljan. Glasne žice vibriraju da bi proizvodile zvuke.

Kako pubertet utiče na promenu glasa kod dečaka?

Glasne žice dečaka i devojčica su slične dužine (oko 2 milimetra. Rastu kako dete raste, svake godine kod devojčica oko 0,4 mm, a kod dečaka oko 0,7 milimetara. Ovaj rast se usporava i na kraju su kod devojčica vokalni nabori oko 10 mm, a kod dečaka dužine 16 mm. Duži vokalni nabori daju dublji glas.

Uz to se dešava i promena grkljana koja je povezana sa količinom testosterona kod dečaka u pubertetu. Povećanje nivoa testosterona dovodi do produženja hrskavice grkljana i glasnih žica i do zadebljanja glasnica. Deblji vokalni tonovi dovode do izmene tona i boje glasa.

mutiranje kod dečaka

Kada se dešava promena glasa kod dečaka?

Promena glasa kod dečaka se dešava tokom povećanja testosterona u sklopu brojnih promena koje se događaju kod dečaka. Mutiranje kod dečaka često započinje u dobi od 12 do 13 godina, mogu i ranije početi, a promene se uglavnom završavaju između 15 i 18 godina. Najčešće dečaci mutiraju između 10 i 15 godina, u vreme kada završavaju osnovnu i kreću u srednju školu.

Kada dečacima počne da se menja glas, to obično znači početak naleta promene njihovog glasa.  Ovo je ujedno i period u kome se visina najviše povećava. Kada glas prestane da se menja, usporiće se i njegovo rast. Ovaj proces može trajati dve do tri godine.

Zašto dolazi do promene glasa kod dečaka?

Promena glasa je normalna faza odrastanja, ali može svima biti pomalo čudna kada se dogodi. Razlog zbog kog će dečak povremeno ostajati bez glasa, promukao ili čudno zvučati se dešava upravo usled tih promena. Pre puberteta, govorna kutija dečaka je mala, a nakon njega veća, dok su glasne žice duže i deblje.

Verovatno ćete i fizički primetiti rast grkljana i pojavu Adamove jabučice kod dečaka.

promena glasa kod dečaka u pubertetu

Kako se dečaci nose sa promenama glasa

Pubertet je sam po sebi stresno vreme za adolescente, a razumevanje promena, kao što je mutiranje kod dečaka, može da im pomogne da se nose sa situacijom. Ako počne da brine zbog toga kako mu zvuči glas, uverite ga da škripanje, promuklost i sve što mu se sada javlja neće trajati večno. Dobra vest je i da će njegova visina rasti sa promenama, pa će napredovati onako kako je želeo.

Može se dogoditi da dečaku bude neprijatno kada zvuči promuklo, tokom razgovora, pred drugima. Važno je da ima svest o tome da je ovo sastavni deo odrastanja  i da će proći. Možda će mu pomoći da pročisti grlo ili sačeka par sekundi, da preuzme kontrolu nad svojim glasom. Pastile i žvake ne pomažu, ali možda će mu stvoriti osećaj da ima kontrolu nad svojim glasom.

Dečaci se različito nose sa „pucanjem“ glasa, nekima će biti smešno, dok će se drugi postideti i uznemiriti. Moraju imati na umu da je ovo stvar koja se ne može kontrolisati. Dajte mu do znanja da i roditelji prolaze kroz razne neprijatne trenutke, a da je način na koji se nose sa njima važniji od pokušaja da ih izbegnu.

Rezime

Tokom puberteta, dečaci doživljavaju promenu glasa poznatu kao mutiranje u pubertetu. Ako dečak postane zabrinut zbog toga kako mu zvuči glas, uverite ga da pucanje, promuklost i druge promene koje doživljava neće trajati večno. Dobra je vest da će se i njegova visina povećati zajedno sa ovim promenama, što će mu omogućiti da napreduje po želji.

Dečaci različito tretiraju lomljenje glasa; nekima to može biti zabavno, dok se drugima može biti neprijatno ili uznemireno. Treba ih podsetiti da je ovo prirodan proces van njihove kontrole. Dajte im do znanja da i roditelji prolaze kroz razne neprijatne trenutke, a kako se oni nose sa njima važnije je od pokušaja da ih izbegnu.

mutirane kod dečaka
Literatura:
  1. KidsHealth: Why is my voise changing? – https://kidshealth.org/en/teens/voice-changing.html  
  2. Laryngol Otol. Changes in the male voice at puberty: vocal fold length and its relationship to the fundamental frequency of the voice -https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9747473/
  3. VeryWellFamily: Voice Changes for Boys During Puberty – https://www.verywellfamily.com/what-to-know-about-puberty-and-voice-changes-3200893

Objavljen: 27. januar 2020. godine, ažuriran: 3. januar 2024. godine

Photo by Afta Putta Gunawan from Pexels

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button