fbpx
Porođaj

Matične ćelije

Čuvanje matičnih ćelija iz pupčanika

Matične ćelije – luksuz, potreba ili bacanje novca? Čuvanje matičnih ćelija iz pupčanika je poslednjih godina veoma aktuelna tema. Vode se polemike oko toga koliki je to luksuz (obzirom da je kod nas još uvek moguće samo platiti čuvanje), koliko je efikasno, da li je zaista spas ili samo priča. 

Ono oko čega se svi slažu je rečenica o kojoj misle i oni koji ostavljaju matične ćelije svog deteta i oni koje ne: ”Nadam se da nam nikada neće trebati!”

Sad je već veliki procenat onih koji ostavljaju matične ćelije iz pupčanika, na rođenju deteta. Postoji i veliki broj ljudi koji bi se na ovaj korak odlučili da je ova usluga pristupačnija ili da postoji besplatna banka matičnih ćelija. Za sad je moguće ovaj postupak izvesti samo uz plaćanje i čuvanje u inostranim bankama. 

Postupak uzimanja matičnih ćelija iz pupčanika

Postupak uzimanja matičnih ćelija je veoma jednostavan. Krv se uzima uz pomoć igle koja se stavi u pupčanu vrpcu nakon rođenja deteta i presecanja pupčanika, a pre nego što se istisne posteljica. Postoje slučajevi kada ovu intervenciju nije moguće izvesti iz različitih razloga. 

Onkolozi, imunolozi i hirurzi su do otkrića da matične ćelije mogu biti dragocene za lečenje obolelih, došli u novije vreme. Mogu se koristiti za transplantaciju koštane srži. Koštana srž je mesto gde nastaju svi krvni elementi. Tu nastaju crvene krvne ćelije (prenose kiseonik ćelijama), bele krvne ćelije (bore se protiv infekcije) i trombociti (elementi zgrušavanja krvi). Krv pupčane vrpce u trenutku rođenja ima ono što se naziva “matične” ćelije, jer se ove ćelije mogu transformisati u bilo koju od tri vrste krvnih ćelija.

U trenutku rođenja krv bebe je sasvim drugačija od krvi odrasle osobe. Ima drugačiji hemoglobin i menja se tokom prve godine života. Ona ima mnogo veću koncentraciju matičnih ćelija. 

Ukoliko se krv iz pupčanika pravilno skladišti, nju kasnije mogu koristiti članovi porodice i mogu dati uspešan rezultat. Opšte je poznato da krvni srodnik ima veće šanse da prihvati ove organe, nego organe donora. 

Samom terapijom protiv leukemije ili tumora dolazi do oštećenja koštane srži. Lekovi za lečenje ovih bolesti su opasni gotovo koliko i sama bolest. Zatim se žuri sa pronalaženjem donora koštane srži. Nije samo bitno da je neko voljan da prihvati i podnese zahvat vađenja koštane srži već je bitno i pronaći nekog ko se podudara da bi mogla da se primi koštana srž. 

Da li je čuvanje matičnih ćelija osiguranje za lečenje tumora? 

Matične ćelije su osnovne ćelije čovekovog tela i mogu se naći na raznim mestima u telu. One služe za obnavljanje oštećenog tkiva i pošto su osnovne ćelije, one mogu dati oko 200 tipova različitih ćelija kao na primer ćelije pankreasa, jetre ili čak srca.

Matične ćelije
Matične ćelije

Stalno se polemiše na ovu temu. Koliko su matične ćelije za sada efikasne; koje su šanse i u kojoj meri će se razviti medicina u narednih 20-ak godina; da li su zaista toliko kvalitetnije od matičnih ćelija uzetih kasnije tokom života; da li se mogu upotrebiti za sve članove porodice…

Za sada se u svetu mahom koriste sveže matične ćelije, uzete iz banke matičnih ćelija ili iz drugih organa. Banke matičnih ćelija u svetu služe tome da se uzimaju uzorci koji su sveži, ne oni koji stoje duže vreme i uglavnom su na dobrovoljnoj bazi i besplatne. Svoje mišljenje o matičnim ćelijama iz pupčanika dala je i dr Nada Basara, direktorka klinike “”Malteški vitezovi” u Nemačkoj. Tekst možete pročitati OVDE.

Za Save

Related Articles

Back to top button