fbpx
Zatrudnjivanje

Muška plodnost – kako muškarac može da se priprema za potomstvo

Muška plodnost je podjednako važna da bi došlo do začeća. Muškarci  bi trebalo da obave određene preglede, a onda i da se pobrinu za usvajanje zdravih navika, kako bi sebi, a zatim i svom detetu omogućili dobar start i dobar kvalitet života.

Zdravlje budućnih roditelja je bitno kako za samo začeće, te zdravlje bebe, tako i da bi uz svoje buduće dete bili prisutni i zdravi sve dok se ne osamostali za indiviualni život.

Priprema muškarca za začeće

Preventivni pregled za muškarce pred planiranje potomstva

Opšte je poznato da bi muškarci trebali da redovno obavljaju preventivne preglede, kao i žene. Nažalost, oni se ređe odlučuju na ovaj korak, posebno ako misle da je sa njima sve u redu. Nekada tek pri testovima zbog izostanka potomstva zapravo utvrde da postoji zdravstveni problem i time, srećom uspevaju da spasu svoje zdravlje, a nakon toga u većini slučajeva i ostvare potomstvo.

Nažalost, još uvek se u nekim ruralnim krajevima veruje da je mit da muška plodnost može biti ugrožena.

Na urološkom pregledu će se proveriti reproduktivni organi muškarca, da li zdrav i da li ima prepreka ostvarivanju začeća. Osim toga, na pregledu kod lekara opšte prakse obavlja se detaljan sistematski pregled opšteg zdravlja pacijenta. Ukoliko se pokaže neka hronična ili psihosomatska bolest, nju je potrebno staviti pod kontrolu.

Ako postoji dugotrajan terapija za neku hroničnu bolest ili je u skorije vreme korišćen neki jači lek, važno je da o tome porazgovarate sa stručnim licem, a imajte na umu da to može uticati i na kvalitet sperme. O korišćenju bilo kakvih lekova ili suplemenata posavetujte se sa lekarom, takođe. Ako lekar posumnja na neke zdravstvene probleme, uputiće vas kod specijaliste koji je stručan za tu oblast.

Genetski skrining pre začeća

Ako postoji istorija nekih bolesti u porodici, neophodno je uraditi i genetski skrining(₁) kako biste predupredili mogućnost da se određena oboljenja pojave kod deteta. Ovaj skrining se obavlja tako što se proverava uzorak sperme i traga za postojanjem hromozomskih anomalija koje mogu dovesti do oboljenja.

muška plodnost

Vitamini i minerali za muškarce

Cink za muškarce

Brojna istraživanja(²) su pokazala da cink pozitivno utiče na plodnost muškaraca tako što povećava broj spermatozoida i poboljšaa genetski materijal sadržan u njima. Cink dobro utiče i na povećanje libida, zatim optimalni nivo hormona i pravilnu izgradnju spermatozoida. Cink se može nadomestiti uzimanjem suplemenata, ako ga dovoljno ne konzumirate u hrani.

Hrana bogata cinkom

Cink se najlakše apsorbuje iz mesa – svinjetine, govedine i jagnjetine, ali ne treba jesti previše mesa jer i time može da se ugrozi muška plodnost (pročitajte: Bez mesa do bolje sperme). Unosite cink i iz ostalih izvora poput badema, kikirikija, semenki bundeve, pšeničnih klica, jaja, mleka, zelenog povrća i morskih plodova.

Muškarci i unos selena

Selen je zaslužan za smanjenje broja abnormalnih spermatozoida, ali i za povećanje broja spermatozoida. Selen je bitan za sintezu testosterona. Najviše selena ima u pšeničnim klicama, pivskom kvascu, plodovima mora, zatim crvenom mesu, džigerici, jajima, ribi, belom luku i puteru.

Vitamin B12 i muška plodnost

Istraživanja(³) su dokazala da ovaj vitamin utiče na pokretljivost i broj spermatozoida. Ukoliko želite da kroz ishranu unesete više ovog vitamina, potrebno je da povećajte unos jaja, govedine, džigerice, svinjetine, mlečnih proizvoda i ribe, zatim klica, cvekle, susama i lešnika. No imajte na umu da ovog vitamina ima najviše u namirnicama životinjskog porekla, pa razmislite o suplementaciji, ako ste na veganskoj ishrani. Više: Nedostatak vitamina B12

Vitamin C i muška plodnost

Najpoznatiji vitamin ima svoju važnu ulogu i kada je plodnost muškarca u pitanju. Takođe pomaže povećanje pokretljivosti spermatozoida, onemogućava njihovo grupisanje (što može biti prepreka za začeće ako se dešava) i pomaže pojedinačnim spermatozoidima da stignu i oplode jajnu ćeliju.

Vitamin C možete unositi tako što ćete jesti svežu papriku, zatim kelj, kelerabu, karfiol i spanać, te peršun, ren i citruse – limun, pomorandže, grejpfrut.

Ne treba zanemariti ni unos folne kiseline, koja ima pozitivan uticaj da muška plodnost bude zadovoljavajuća, kao i kvalitet sperme, kao ni amino i masne kiseline. Muškarci koji koriste anaboličke steroide mogu imati problem sa produkcijom sperme, a nekada čak i sa erekcijom.

Uticaj telesne težine na plodnost kod muškaraca

Gojaznost utiče na plodnost kod oba pola, te muška plodnost može biti pod znakom pitanja. Mladi gojazni muškarci, u odnosu na muškarce istih godina normalne težine, imaju manji broj spermatozoida. Takođe muškarci koji konzumiraju svakodnevno mesne prerađevine i mlečne punomasne proizvode imaju često smanjen kvalitet spermatozoida. Gojaznost je prema istraživanjima usko vezana sa plodnošću.

Pročitajte:

muška plodnost

Izbegavanje štetnih uticaja i njihov uticaj na fertilitet

Istraživanja (*4) su pokazala da muškarci koji su na poslu izloženi otrovnim supstancama mogu da imaju problem sa ostvarivanjem potomstva. Ovo se odnosi na one koji rade u štamparijama, sa teškim metalima, hemikalijama, zatim one koji rukuju pesticidima ili su izloženi radijaciji. Izloženost toksičnim materijama može uzrokovati defekte kod ploda i povećati rizik od pobačaja. Stoga je važno striktno voditi računa o nošenju odgovarajuće zaštitne opreme.

Najopasniji metali koji utiču na plodnost muškarca su: olovo, živa, arsen, aluminijum, kadmijum.

Spoljna temperatura testisa

Testisi se nalaze izvan tela upravo zato što spermi ne prija preterano visoka temperatura tela. Temperatura testisa mora biti niža. Međutim, mit je da tople kupke, sauna i uska odeća mogu trajno  narušiti plodnost muškaraca. (*5) Istina je da vruća voda, odnosno toplota mogu da ubiju spermatozoide, ali ovo je samo privremena pojava. Posledice nisu trajne kada je plodnost muškarca u pitanju.

Nažalost, situacija sa držanjem laptopa u krilu nije ista. U tom slučaju, najmanji je problem u samom zagrevanju. Veći problem čini nizak nivo zračenja kom su testisi tada izloženi. Stoga bi bilo bolje da računar uvek držite na stolu, a nikako u krilu.(*6)

Uticaj droge i alkohola na plodnost

Dok nedopuštene droge i alkohol mogu da ozbiljno utiču na zdravlje trudnoće, manja je verovatnoća da će uticati na ženinu plodnost. Međutim, istraživanja su pokazala da droga i alkohol mogu da utiču na mušku plodnost.

Korišćenje ilegalnih droga poput marihuane, heroina, kokaina, ekstazija, ketamina i amfetamina mogu doprineti problemima sa plodnošću. Moguće je da ćete teže ostvariti trudnoću ako konzumirate drogu, a neke vrste mogu čak napraviti i ozbiljne probleme u trudnoći. Pročitajte: Droga, alkohol i plodnost

Uticaj povreda genitalija na plodnost muškarca

Bilo koja vrsta sporta sa sobom nosi rizik od povreda, ali fizička aktivnost je veoma važna. Stoga muškarci moraju da vode računa o tome da su im reproduktivni organi adekvatno zaštićeni, kako bi se rizik od povrede sveo na najmanju moguću meru. Sportovi koji nisu pogodni kada su muškarci u pitanju, odnosno mogu da utiču na plodnost su oni koji uključuju dizanje večikog tereta, kao i jahanje i biciklizam.

Smanjite stres, ako želite bebu

Samo razmišljanje o potomstvu ponekad može biti veoma stresno. Dok mama razmišlja o trudnoći, te hranjenju i gajenju bebe, očevi su češće, između ostalog, fokusirani na materijalno obezbeđivanje deteta, ali i na promene koje će u životu nastupiti.

Stres generalno utiče na zdravlje pojedinca, nevezano za fertilitet. Ali smo svesni i da se stresa nikada nismo, niti ćemo moći rešiti. Ono što možemo da preduzmemo jeste da smanjimo nivo stresa, koliko god je to moguće.

Možda je nekada osećanje pritiska dobro i gura nas napred, međutim, kada je začeće u pitanju, ne može se reći da ima pozitivan efekat. Naprotiv. Osećaj pritiska da se ostvari potomstvo je nekada kontraproduktivan.

muška plodnost
Muška plodnost – Foto: Pexels

Literatura:

  1. AndrologySolutions: Genetic Screening – https://www.andrologysolutions.co.uk/services/fertility-testing/genetic-screening
  2. NCBI: Zinc is an Essential Element for Male Fertility: A Review of Zn Roles in Men’s Health, Germination, Sperm Quality, and Fertilization – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6010824, april 2018. godine
  3. NCBI: Vitamin B12 and Semen Quality – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5485731, jun 2017. godine
  4. NCBI: The environmental impact on male fertility  – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10998841, avgust 2000. godine
  5. Integris: Myths About Men and Fertility – https://integrisok.com/resources/on-your-health/2019/april/myths-about-men-and-fertility, avgust 2019. godine
  6. Elsevier: Fertility and sterility – https://www.journals.elsevier.com/fertility-and-sterility

Objavljen: 8. jun 2021. godine, ažuriran: 21. januar 2024. godine

Izvor
Andrology SolutionNCBINCBI 2 IntegrisElsevier

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button