fbpx
Neplodnost

Gojaznost i plodnost muškaraca: Da li gojazost smanjuje plodnost muškaraca?

Mladi gojazni muškarci, u odnosu na muškarce istih godina normalne težine, imaju manji broj spermatozoida. Takođe muškarci koji konzumiraju svakodnevno mesne prerađevine i mlečne punomasne proizvode imaju često smanjen kvalitet spermatozoida. Gojaznost je prema istraživanjima usko vezana sa plodnošću.

Dok ishrana bogata voćem, povrćem i nemasnim mlečnim proizvodima dovodi do poboljšanja sperme.

U studiji sprovedenoj na više od 2.000 muškaraca starih 20 do 30 godina, dokazano je da gojaznost (posebno u predelu stomaka) dovodi do smanjenja broj spermatozoida.

Naučnici sa Instituta Bernabe u Španiji veruju da povećan unos antioksidanata štiti spermatozoide od oštećenja, dok unošenje ksenobiotika, steroida, pesticida i različitih hemikalija iz okoline imaju učinak sličan estrogenu.

Ista  studija  pokazala je da u ovakvim slučajevima, svakodnevnim seksualnim aktivnostima dolazi do poboljšanja spermograma posle samo nedelju dana.

Prekomerna težina može uticati na proizvodnju sperme, smanjiti plodnost kod muškaraca
Nova studija čiji je koautor Horhe Chavarro, pomoćnik profesora ishrane i epidemiologije na Harvardskoj školi javnog zdravlja (HSPH), otkriva da muškarci sa prekomernom težinom i gojaznost imaju veću verovatnoću od svojih vršnjaka normalne težine da proizvode manji broj spermatozoida, ili čak uopšte nema sperme. Ovo bi moglo povećati verovatnoću da će imati poteškoća sa začećem. Iako rezultati ne dokazuju da višak kilograma dovodi do problema sa plodnošću, manji broj spermatozoida može otežati muškarcima da zatrudne.

Istraživači su kombinovali podatke iz 14 studija u kojima su upoređivali broj spermatozoida kod gojaznih, gojaznih i normalnih muškaraca, zajedno sa podacima iz centra za neplodnost. Otkrili su da muškarci sa prekomernom težinom imaju 11 procenata veću verovatnoću da imaju nizak broj spermatozoida i 39 procenata verovatnije da nemaju spermu u ejakulatu. Gojazni muškarci su imali 42 posto veće šanse da imaju nizak broj spermatozoida u odnosu na njihove vršnjake normalne težine i 81 posto verovatnije da neće proizvoditi spermu. Potrebno je više istraživanja da bi se utvrdilo da li je višak kilograma uzrokovao nizak broj spermatozoida ili su za to krivi drugi zdravstveni problemi.

Međutim, Chavarro je rekao za Reuters Health: „Izgleda da je ovo još jedan zdravstveni ishod za koji se čini da je održavanje zdrave težine važno. (Izvor: Harvard.edu)

Objavljen: 20. aprila 2012. godine, ažuriran: 6. oktobra 2022. godine

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button