fbpx
Novorođenče

Bezbedno okruženje za bebu

Veoma je važno bezbedno okruženje za bebu. Prvih meseci nećete morati da pazite na štekere i druge opasnosti, ali itekako je važno da na par stvari obratite pažnju. Za sada novorođenče ne može samostalno da se kreće, a nema ni brige o sitnim predmetima koje može da dohvati. U ovom trenutku je veoma važno da obratite pažnju na par skrivenih stvari.

Skrivene opasnosti u kući za bebu

Bezbedno spavanje novorođenčeta

Kako biste smanjili rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta (SIDS), novorođenčad treba da spavaju na leđima na tvrdom dušeku. Ne dopustite da vaša beba spava na mekom predmetu poput jastuka, jorgana ili plišane igračke.

Toplo jednodelno odelo ili džak za spavanje je sigurniji izbor od ćebeta kojim bi mogla da pokrije glavu i ograniči mogućnost da diše. Korištenje ogradice za krevetac se ne odobrava iz istog razloga.

Dušek bi trebalo da stoji čvrsto, tako beba ne može da ostane zarobljena između njega i stranica krevetića. Proverite da krevetiću ne nedostaju ili ima slomljene delove ili praznine veće od širina flaše.

bezbedno okruzenje za bebu
Bezbedno okruženje za bebu 

Sigurno menjanje pelena

Najčešći broj padova novorođenčeta je prilikom presvlačenja, kada se beba skotrlja sa pulta ili kreveta, ako ostane bez nadzora. Najbolje je da odredite mesto za presvlačenje – pult na komodi ili krevecu, pored postavite policu na kojoj će stajati sve što vam je potrebno (maramice, kreme, pelene…) kako bi jednom rukom uvek mogli da pridržavate bebu, a drugom dohvatite sve što vam je potrebno.

1 2Next page

Related Articles

Back to top button