fbpx
Ishrana bebeIshrana deteta

Uvođenje sira u bebinu ishranu

Ukoliko beba nije sklona alergijama, sirevi se obično daju bebi uvođenje sira u bebinu ishranu je između 8. i 10. meseca života. Ako beba ima alergiju na mlečne proizvode (proteine kravljeg mleka ili laktozu) ili postoji sumnja, potrebno je sačekati da dete bude starije. U svakom slučaju, potrebno je savetovati se sa bebinim pedijatrom kada je uvođenje sira preporučeno za vašu bebu.

Sir u bebinoj ishrani

Neki pedijatri smatraju da pasterizovane sireve sa niskim sadržajem soli možete uvesti u ishranu čim beba bude spremna da jede čvrstu hranu, što je obično sa oko 6 meseci starosti. Pasterizovani sirevi sa niskim sadržajem soli su: ementaler, kupovni tvrdi kozji sirevi, maskapone, mocarela i rikota. Kada su u pitanju sirevi sa većom količinom soli (ali ne previše slani) njih bebi možete dati sa oko 9 meseci, dok za slane sireve treba sačekati da beba navrši godinu dana.

Da li je zdrav sir za bebe?

Da, ukoliko birate bezbednu vrstu. Bezbedan sir za bebe podrazumeva da je on pasterizovan, da nema previše soli i da ga bebi dajete umereno. Ne postoji nepasterizovan sir koji je siguran za dete bilo kog uzrasta, a kod bebama koje još uvek nemaju izgrađen imuni sistem moramo biti posebno oprezni.

Sir ima mnoge hranljive materije koje su neophodne za rani razvoj:

  • vitamin A – važan za zdravlje mozga, očiju, imuniteta i kože,
  • vitamin B12 – razvoj mozga i nervnog sistema,
  • cink – rast i imunitet,
  • selen – podrška hormonima,
  • kalcijum – zdrave kosti.

Sir je odličan izbor za bebu jer pruža veliku količinu kalcijuma, dobrih masti i proteina. Prvo uvedi blaže sireve u bebinu ishranu. Švapski sir može biti zabavno iskustvo za bebu, ako joj dozvolite da ga sama jede prstima. Ukoliko beba ne shvata da jede tako, rastopite ga preko mesa ili povrća.

uvođenje sira

Dobar izbor je da napravite ”finger food” za bebe tako što ćete izrendati malo sira i ponuditi bebi da sama uzima prstićima kao užinu.

Sir u bebinoj ishrani: Na šta treba obratiti pažnju pri kupovini?

  • Da li je sir pasterizovan?
  • Da li ima manje od 100mg soli po porciji?

Uvođenje sira u bebinu ishranu: Koja količina je dozvoljena?

Mlečni proizvodi mogu da se daju bebi nekoliko puta dnevno, ali ne treba ni preterivati. Obzirom da pričamo o uvođenju sira, odnosno bebi mlađoj od godinu dana, njoj je osnovna hrana još uvek majčino odnosno adaptirano mleko. Njihova potreba za kalcijumom je na ovaj način zadovoljena. Kada su u pitanju deca starija od godinu dana, ovde možete pročitati koliko mleka, odnosno mlečnih proizvoda dnevno treba da unesu: Mleko posle prvog rođendana

Moguće je da će dete želeti da jede velike količine sira, ali obzirom da ishrana treba da bude raznolika, ne treba da mu to i dozvolite. Deca obično vole mlečne proizvode i lako mogu da preteraju sa količinama.

Da li beba može da jede domaći sir?

Domaći sir ne bi trebalo davati bebama makar u prvoj godini života, ako je svež i nije termički obrađen. Možete ga spremati u piti, proji i drugom, ali svež ostavite za kasnije, a i tada birajte sireve proverenih proizvođača. Bebe lako mogu da dobiju tešku stomačnu infekciju od sireva koji nisu bezbedni i nisu pasterizovani.

Kupovni edamer, gauda i slično se prave od sirovog mleka, ali su pasterizovani i samim tim bezbedniji. Parmezan spada u visokobezbedne sireve i slobodno ga možete davati bebi. Sireve sa plesnima koji uključuju bri, kamember i slično ostavite sa period kada dete bude starije.

kamember

Uvođenje sira – da li su ”meki” sirevi pogodni za ishranu bebe?

Sirevi kao što su bri, feta, kamember, blu sir spadaju među one koji se zovu ”soft” ili ”meki” sirevi. Ovi sirevi se obično prave od sirovog mleka. Krem sir se ne smatra mekim sirom jer je pasterizovan.

NIKADA bebi nemojte davati domaće sireve kupljene na pijaci ili pravljene kod bake i deke na selu. Upravo tako se deca najlakše mogu zaraziti listerijom. Bebama treba davati samo pasterizovane sireve.

Najbezbednije vrste sireva su švapski sir (kupovni), rikota, krem sir, obrađeni sirevi i tvrdi sirevi poput čedar i parmezana. Takođe, kultivisani proizvodi poput jogurta se generalno smatraju bezbednim i za bebe i trudnice. Proverite uvek deklaraciju da biste se uverili da li je proizvod pravljen od pasterizovanog mleka.

Kako napraviti svež sir prilagođen bebinim potrebama?

Sitan sir je dobar izbor ako je deklarisan ispravno i pasterizovan. Najlakši način da beba prihvati sir je da joj prilagodite teksturu. Ukoliko je sir suviše tvrd ili lepljiv, moguće je da beba iz tog razloga neće hteti da ga jede. Ne bi bilo loše da malo sira izrendate i pomešate sa kašikom jogurta, kako biste dobili glatku i mekanu smesu.

Uvođenje sira u bebinu ishranu

Pročitajte: 

Objavljeno 21. marta 2012. godine, ažurirano 8. januara 2024. godine

Photo by NastyaSensei, Tabitha Mort from Pexels

Save

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button