fbpx
Kalendar razvoja bebe

38. nedelja bebinog razvoja – Kalendar razvoja bebe

Beba 9 meseci 2. nedelja

38. nedelja bebinog razvoja – Beba krajem desetog meseca života počinje da shvata da je potrebno da koristi određene alate da postigne cilj. Kada kažemo alate, mislimo na: lopatu, ali i kutlaču, četkicu za zube, otvarač za konzerve.

Dete sada razmišlja veoma složeno. Recimo, kada vidi igračku na ćebetu koje je pruženo tik do nje, ona će znati da može da dopuzi do igračke, ali će i shvatati da je jednostavno dovoljno da povuče ćebe ka sebi i da bez mnogo truda dosegne do igračke. Deca su sada veoma inventivna sa upotrebom alata. Znaće da neke stvari mogu da dohvate pomoću štapa.

Nažalost, roditelji često ne vide dostignuća kao napredak u razvoju deteta. Ono što će roditelj videti kada dete povuče stolnjak da bi se domogao svega što stoji na stolu je nezgoda koja sledi, ako se ne spreči.

38. nedelja bebinog razvoja i rasta

Beba sada može duže da pamti, pa tako verovatno zna gde su stoje njene igračke ili da oponaša radnje koje je videla pre nekoliko dana. Deca dugotrajno počinju da pamte tek između druge i treće godine kada se intenzivnije razvija i govor. Sad je još u fazi da će nešto iznova isprobavati jer nije zapamtila od prošlog puta.

Druženje sa devetomesečnom bebom – 2. nedelja

Beba sada zna da ubacuje predmete u posudu, a zatim da ih vadi. Dajte joj nekoliko većih kocki ili igračaka i jednu vanglu ili kutiju i videćete kako se zabavlja sa ubacivanjem i prosipanjem. Podrazumeva se da joj vi nekoliko puta pokažete kako to treba da radi.

Ako želite da joj uzmete neki predmet poput daljinskog, bolje je da joj prvo ponudite drugu igračku, nego da joj jednostavno otmete iz ruke i izazovete bes i plakanje.

uvođenje čvrste hrane i bebino spavanje
38. nedelja bebinog razvoja
Ove nedelje obratite pažnju na…

Možda će bebe same početi postepeno da odbijaju dojku, a možda će do toga proći još cela godina. Ako se to dogodi, pripazite da beba dobija dovoljno hranljivih materija iz drugih namirnica, te da joj je ishrana potpuno raznovrsna i da redovno pije adaptirano mleko. Bar do prvog rođendana nemojte bebi davati kravlje mleko.

Ukoliko planirate da bebu odvikavate od dojenja, učinite to postepeno, a ovde pročitajte više o tome – Odbijanje bebe od dojke.

Pročitajte i: Dojenje i davanje adaptiranog mleka na flašicu

Mama – 38. nedelja bebinog razvoja

38. nedelja bebinog razvoja
38. nedelja bebinog razvoja

Svako ima drugačiji stil roditeljstva, a on je zapravo skup prioriteta u odgajanju deteta. Normalno je da vam se ne dopada način nekoga drugog kada je vaspitanje deteta u pitanju. Kao što svi odrasli imaju drugačije prioritete za sebe, tako se i prioriteti roditelja razlikuju.

Pokušajte da se suzdržite komentara kada je roditeljstvo u pitanju. Jednostavno se držite tema u kojima se slažete. Razmislite samo o nastavku druženja sa prijateljima i decom, ako to dete vrši negativan uticaj na vaše dete. Recimo beba udara i ujeda mamu, a vaša beba onda to kopira. Ili je pak i vaša beba fizički ugrožena od tog drugog deteta. 

Literatura za 38. nedelja bebinog razvoja:

  1. WhatToExepect – https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month
  2. PregnancyBirth&Baby – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/baby-development
  3. CDC – https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones
  4. WebMD – https://www.webmd.com/parenting/baby/features/stages-of-development#1
  5. HealthLine – https://www.healthline.com/health/baby/baby-development-stages

Objavljen: 3. januara 2021. godine, ažuriran: 8. januara 2024. godine

38. nedelja bebinog razvoja
38. nedelja bebinog razvoja – Foto: Canva/Demetra

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button